Milostivé léto umožní nový start. Někteří se zbaví statisícových dluhů


24. 09. 2021  07:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Parlament schválil v červeni tohoto roku unikátní příležitost dlužníkům na nový start a zbavení se drtivé části dluhů. Dlužníkům v určeném období od 28.10.2021 do 28.1.2022 dává možnost vymazat jejich dluhy vůči státu a veřejnoprávním institucím. Symbolem těchto dluhů je nezaplacená pokuta dopravnímu podniku.

Milostivé léto umožní nový start. Někteří se zbaví statisícových dluhů




Co je milostivé léto?

Milostivé léto je unikátní možnost dlužníků zbavit se dluhů, tedy zejména právě velmi vysokých vedlejších úroků sankcí a pokut vůči státním či veřejnoprávním institucím - mimo jiné i dopravním podnikům například právě i za jízdu na černo, ale „milost“ se týká i dalších pokut či dluhů vůči státu.

Paní Eva dlužila dopravnímu podniku za jízdu na černo 1500 korun pokuty. Na zaplacení zapomněla a za několik let vyšplhaly částky pokut a úroků z prodlení na více než 15.000 korun. Právě této částky se paní Eva díky Milostivému létu zbaví. Stačí jí tedy zaplatit celkem 2.400 korun exekutorovi a veškerých dluhů v této věci se definitivně zbaví.

Co proto musíte udělat?

V období, které začíná dne 28.10. 2021 až 28.1.2022 musíte oznámit exekutorovi, že hodláte využít daného postupu a uhradit celou a kompletní dlužnou jistinu, tedy to, co jste skutečně příslušné státní nebo veřejnoprávní instituci dlužil na nezaplacených pokutách, nebo jiných dluzích. Spolu s jistinou také zaplatíte exekutorovi 900 korun za jeho odměnu. Tím budete mít povinnost splněnou a stát Vám veškeré příslušenství, tedy právě tu největší dlužnou částku kompletně a navždy odpustí. Určitě musíte splnit uvedenou lhůtu, ve které je třeba exekutora informovat o postupu a reálně uhradit celou dlužnou částku jistiny a zmíněných 900 korun odměny exekutora. Pokud byste termín promarnil, přišel byste o možnost se dluhu takto zbavit.

Poslanec a majitel serveru Bankovní poplatky Patrik Nacher upřesňuje. "Milostivé léto ma za cíl dát dlužníkům novou šanci a vyvést mnoho lidí z šedé zóny. Tito lidé se mohou bez obav zapojit do běžného života, najít si dobré a legální zaměstnání a začít nabývat majetek. Státu se tak odpuštění příslušenství k těmto dluhům nakonec bohatě vyplatí."

Milostivé léto není milostivé pro exekutory

Milostivé léto potěšilo dlužníky. Nepotěšilo však exekutory, kteří musí kvůli návrhu akceptovat jednorázovou odměnu za svou činnost ve výši 900 korun včetně DPH. Nic dalšího už exekutoři u těchto druhů exekucí nedostanou. Platí to ovšem jen v případě aktivního postupu dlužníků, kteří sami v plné výši uhradí všechny jistiny, které vůči státní instituci dluží. Pokud dlužník bude neaktivní, žádné výše uvedené výhody se na něj vztahovat nebudou. Exekutoři kritizují fakt, že stát zvýhodnil dlužníky na jejich účet, bez ohledu na to jak aktivní při vymáhání pohledávek byly a kolik úkonů v minulosti provedli.

Souhlasíte s odpuštěním pokut a úroků dlužníkům státních institucí?

Je mi to jedno (0 x)
 

Celkový počet hlasujících: 10



Milostivé léto umožní nový start. Někteří se zbaví statisícových dluhů

Diskutovat (0)