Ministerstvo průmyslu a obchodu brojí proti poplatkům, pomůže analýza expertní komise?


25. 08. 2011  14:00     BP.com (s přispěním MF Dnes)     komentáře (0)

Do boje proti bankovním poplatkům se vy dává i Ministerstvo průmyslu a obchodu. To totiž vyslyšelo hlasy podnikatelů a firem o tom, že jim banky zatápí neúměrnou poplatkovou zátěží, a zadá si analýzu zabývající se výší bankovních poplatků. Jejich výsledky by měly vytvořit tlak na banky, a pokud se situace nezlepší, připravit půdu pro případný zásah regulátora.





Komise odborníků

Ministerstvo průmyslu a obchodu vy tvořilo komisi odborníků na problematiku bankovních poplatků. Hlavním výstupem této komise by měla být analýza výše poplatků za peněžní služby pro tuzemský podnikatelský sektor. Ten totiž banky berou pořádně zkrátka. Jak jsme například informovali, v obchodních podmínkách požadují po podnikatelských subjektech vlastnictví speciálních podnikatelských účtů, které jsou mnohem dražší než klasické účty, což je ale nad rámec požadavků Finančního úřadu ČR i Ministerstva financí ČR. . ČTĚTE TAKÉ – PODNIKATELÉ, VÍTE, PROČ SI PLATÍTE DRAŽŠÍ ÚČTY? . Projekt posvětil náměstek ministra Bedřich Danda, jenž je zároveň předsedou Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR a k praxi má blízko. „V nejbližší době bude vypsáno výběrové řízení na provedení analýz bankovních poplatků a výsledky chceme co nejdříve,“ řekl pro MF Dnes Jaromír Schubert, poradce premiéra a jeden z členů komise pro bankovní poplatky. Výsledky analýzy by měly být hotové do konce října 2011. .

Co by mělo být předmětem analýzy?

1 Procentuální porovnání výnosů z bankovních poplatků šesti největších bank, které působí v České republice vůči jejich mateřským bankám, a to s dalšími příjmovými kanály a jinými hospodářskými údaji těchto bank.
2 Vytvoření souhrnu zákonů a jejich analýza, ve kterých je definována povinnost jednoho podnikatele (nebo fyzické osoby) poptávat za úplatu (za danou cenu) služby či produkty prostřednictvím jiného podnikatele – finanční instituce
3 Komplexní analýza zabývající se nákladovostí zahraničního platebního styku pro podnikatelskou veřejnost, porovnání výše bankovních poplatků za zahraniční transakce se sousedními zeměmi a dalšími státy eurozóny
4 Vzájemné meziroční porovnání a analýza vazby vývoje růstu inflace s růstem bankovních poplatků za celý bankovní sektor.
5 Porovnání a analýza názvosloví používané v bankovnictví pro pojmenování jednotlivých bankovních operací, porovnání pojmů používaných v sazebnících a obchodních podmínkách bank
6 Komplexní analýza zabývající se nákladovostí obchodníků při akceptaci plateb prostřednictvím platebních karet.
 . Panuje přesvědčení, že tuzemské banky jsou poplatkově dražší, a to především co se týče základních bankovních služeb. Banky v zahraničí si pak berou provize spíše na aditivních službách, například při akceptaci plateb prostřednictvím platebních či kreditních karet. Tam by se měla analýza týkat těch nejrozšířenějších karet, tedy EC-MC, Visa, Amex a Diners Club.    

Na poplatcích i 70.000 Kč měsíčně

  Na zajímavý případ upozornila MfDnes. Šéf firmy Isolit-Bravo Kvido Štěpánek odhadl, že jeho společnost s ročním obratem kolem 900milionů korun měsíčně zaplatí na poplatcích zhruba 70 tisíc korun. „A to je po nejrůznější slevách a výhodách,“ dodal Štěpánek. . Proč jsou základní balíčky u podnikatelských kont dražší než u fyzických osob, vysvětluje Michal Mošnička, šéf analytické firmy Scott & Rose, která provozuje srovnávací server Finparada.cz, například tím, že bankéři určení pro podnikatele musí být profesně více na výši. „Tím mohou být náklady na tuto obsluhu vyšší. S praxí odlišných cen pro podnikatele se však můžeme setkat i v Německu nebo Rakousku,“ řekl pro MfD Mošnička. . A co na vznik a působení komise říká Patrik Nacher, provozovatel nejznámějšího českého portálu zaměřeného na danou problematiku www.bankovnipoplatky.com? „Jde o to vytvořit tlak podložený konkrétními čísly, která mohou být brána jako základ debaty o tom, jestli by neměl stát více tlačit na konkurenci. Pokáži si i představit, že by u služeb, kde je zákonem daná povinnost u banky nějakou službu poptávat, mohla být cena této služby regulována,“ říká Patrik Nacher.  

Kde je nejlevnější podnikatelský účet                                                                                               

Pro malé a střední podniky       Banka                                                 Název účtu                                                        Cena (v Kč) Fio banka                                           Podnikatelský účet Fio                                    335 GE Money Bank                                Genius Business Ex/Im 30                            960 mBank CZ                                          mBusiness Konto                                           1 190 Evropsko-ruská banka                    Běžný účet - firemní                                         1 328 Komerční banka                               Profi účet pro zač. podn.                                 1 330 Raiffeisenbank                                 Pod.eKontoPremium-Prémium                    1 333 Volksbank CZ                                   Prestige konto                                                   1 536 ČSOB - Poštovní spořitelna           Postkonto Max                                                   1 550 UniCredit Bank CZ                          Business Konto 5                                             1 615 ČSOB CZ                                          ČSOB Podnikatelské konto                             1 629 Česká spořitelna                            Firemní účet ČS                                                 1 634 LBBW Bank                                      IQ Podnik. účet COMFORT                               2 156 Citibank                                             CitiBusiness Standard                                     2 792 Pozn.: nejlevnější varianta dané banky. Kriteria: 40 plateb přes internet, 20 příchozích plateb, mezibankovní platby 85 %, 3 trvalé příkazy, 300 000 zůstatek, 500 000 prům. měsíční příjem, 2 výběry z bankomatu vl. banky; embosovaná karta, 3 platby kartou  v hodnotě 7 500 Kč/měsíc; internetbanking a 4 změny trvalých příkazů/rok; pobočku nepoužívá; měsíčně 5 plateb do zahr. přes internet s prům. objemem 30 000 Kč, 90 % plateb v rámci EU. Pramen: www.finparada.cz, zpracování: MF Dnes  


Ministerstvo průmyslu a obchodu brojí proti poplatkům, pomůže analýza expertní komise?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16285585440

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více