Ministři financí EU potvrdili možnost obecné reverse charge


03. 10. 2018  08:44     ČTK     komentáře (0)

Ministři financí zemí Evropské unie se dnes shodli na pravidlech, která státům EU umožní v boji s daňovými úniky používat obecný systém přenesené daňové povinnosti známý jako reverse charge. 

Ministři financí EU potvrdili možnost obecné reverse charge




O takovou možnost velmi stála Česká republika, věc ještě jako ministr financí v EU dlouhodobě prosazoval nynější premiér Andrej Babiš. Ten v reakci na twitteru uvedl, že Česko ukázalo, že v unii umí prosadit svou prioritu i proti vůli Evropské komise a některých členských zemí. Česko o možnost využívat obecný systém reverse charge požádá co nejdříve, řekla ministryně Schillerová. V ČR pak bude věc vyžadovat úpravu zákona.

Hartwig Löger, ministr financí nyní předsednického Rakouska, připomněl, že jde o opatření výjimečné a časově omezené, které by mělo pomoci zemím s "endemicky rozšířenými" takzvanými karuselovými podvody na DPH. Základem mechanismu reverse charge je přesun platby DPH z dodavatele na odběratele, což má bránit právě tomuto typu podvodů.

Zprávu z Lucemburska premiér Babiš na twitteru přivítal. "Reverse charge, který byl mojí vlajkovou lodí pro výběr DPH, byl schválen," uvedl. Připomněl, že celá věc trvala čtyři a půl roku. "Poprvé v historii našeho členství v EU jsme přesvědčili komisi, aby předložila návrh, který chceme my," doplnil.

Finální schválení pravidel, které Evropská komise zemím nabídla po setrvalém tlaku z Prahy v prosinci 2016, bude možné až poté, co se k nim vyjádří Evropský parlament. O návrhu se opakovaně a neúspěšně v ministerské radě vyjednávalo, věc dlouhodobě blokovala především Francie. Česko na oplátku - protože u daňových otázek je třeba souhlas všech - blokovalo pro Paříž i další státy důležitou změnu umožňující přesun elektronických publikací do snížené sazby DPH. Situace se začala měnit až letos na jaře, snížené sazby na e-knihy dnes už země schválily. Jako poslední dnes své výhrady na lucemburském jednání stáhlo Rumunsko.

Nyní potvrzený návrh doznal proti původní, komisí navržené verzi, několika změn. Obecný mechanismus bude moci použít země jen při splnění přísných kritérií a poté, co její žádost o použití reverse charge státy posvětí. Uplatnit mechanismus bude možné u transakcí týkajících se zboží a služeb nad 17.500 eur (asi 450.000 Kč). Je to vyšší částka než komisí původně navržených 10.000 eur. Země přitom bude muset splňovat některé dodatečné podmínky, třeba účinný a funkční systém elektronických hlášení.

Možnost využívání reverse charge je navíc časově omezena do 22. června 2022, kdy by podle představ Evropské komise měl v EU naběhnout nový "definitivní" systém pravidel pro DPH.

Česká ministryně financí Alena Schillerová přímo na jednání označila nynější kompromisní podobu návrhu za "dobře vyváženou" a odrážející klíčové priority všech stran.

Evropský komisař pro daně, cla a finanční záležitosti Pierre Moscovici na ministerské schůzce připomněl, že komise věc překládá na základě žádosti členských zemí. "Mechanismus se výrazně liší od obecného systému výběru DPH a tak by podle nás měl být aplikován jen po přesně vymezenou dobu a neměl by stát v cestě další práci na finálním systému DPH. To by měl být náš společný cíl," podotkl Moscovici. Komise je podle něj otevřena diskusi s těmi členskými státy, kterých se problém karuselových podvodů týká tak, aby společně našli způsob jak daňové úniky účinně řešit.

Podle komisaře bude mít obecná reverse charge na podvody s DPH jen omezený dopad, skutečnou příčinou jsou podle něj právě slabiny celého stávajícího "dočasného" systému, který se komise chystá od roku 2022 nahradit.

Jednou z podmínek pro možnost využívat obecný systém reverse charge je také to, aby karuselové podvody představovaly čtvrtinu mezery ve výběru DPH, tedy rozdílu mezi očekávaným a skutečným výběrem daně.

Tento rozdíl se v ČR podle studie Evropské komise v roce 2016 snížil o deset miliard korun na 58,5 miliardy korun. Mezera tak klesla ze 17 procent na 14 procent a ČR se přiblížila průměru Evropské unie. Ten v roce 2016 činil 12,3 procenta, tedy 147,1 miliardy eur (cca 3,8 bilionu Kč).

Schillerová: O obecnou reverse charge požádáme hned, jak to půjde

Česká republika chce o možnost využívat obecný systém přenesení daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) požádat jak nejdříve to bude možné. Novinářům to dnes řekla česká ministryně financí Alena Schillerová v Lucemburku, kde její kolegové ze všech zemí EU po letech odkladů takzvaný systém obecné reverse charge podpořili. Česká ministryně doplnila, že na české straně si zavedení věci vyžádá legislativní úpravy.

Evropská komise návrh, umožňující zemím za přesně daných podmínek systém obecné reverse charge využívat, předložila po tlaku z Prahy v prosinci 2016. Od té doby se o něm na ministerské radě několikrát jednalo, věc prošla v poněkud pozměněné kompromisní podobě až dnes. Její definitivní schválení bude možné až poté, co k věci vydá stanovisko europarlament.

"Poté je možné podat žádost a Evropská komise o ní musí rozhodnout do tří měsíců. Já udělám všechno pro to, abychom tuto možnost zužitkovali," prohlásila dnes ministryně Schillerová. Připomněla, že systém se bude moci využívat jen do 30. června 2022, kdy by podle představ Evropské komise měl v EU naběhnout nový "definitivní" systém pravidel pro DPH.

Potřebné poměrně přesné podmínky pro podání žádosti týkající se výše rozdílu mezi očekávanou a vybranou DPH v určitém období či podílu karuselových podvodů v této hodnotě podle Schillerové Česká republika splňuje. "Ano, budeme to moci zavést," potvrdila.

Systém se bude moci využívat pro veškerá zdanitelná plnění u zboží a služeb u jednotlivé transakce nad 17.500 eur (asi 450.000 Kč). Je to vyšší částka než komisí původně navržených 10.000 eur. Země přitom bude muset splňovat některé dodatečné podmínky, třeba účinný a funkční systém elektronických hlášení.

Česká republika už nyní využívá systém reverse charge ve všech konkrétních sektorech, kde to stávající unijní pravidla umožňují. Jeho obecné využívání bude vyžadovat legislativní změny, potvrdila ministryně financí. "Poté, co bychom výjimku získali, tak je potřeba ještě provést změnu v zákoně o DPH. Změny bychom museli do zákona dostat," vysvětlila.

"Dnešní schválení v podstatě završilo cestu, která trvala čtyři a půl roku," upozornila. O mechanismus, sloužící k boji s takzvanými karuselovými podvody, velmi stál tehdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš. Prosazení předcházela podle Schillerové řada jednání i desítky dopisů. O věci Babiš s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem hovořil naposledy v září, na okraj summitu EU v Salcburku. Právě Francie věc v ministerské radě dlouhou dobu blokovala.

Obecný mechanismus reverse charge je po kontrolních hlášeních a elektronické evidenci tržeb podle ministryně posledním stavebním blokem české daňové reformy. "Doplňuje daňovou reformu. Pro nás je důležitý," poznamenala. Přes snižování rozdílu mezi očekávanou a vybranou DPH v posledních letech, kde se Česko už blíží unijnímu průměru, je stále "o co bojovat."

Odborníci: Obecná reverse charge omezí podvody a zvýší byrokracii

Zavedení obecné přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH) podle odborníků omezí prostor pro daňové podvody, nicméně profesionální podvodníky to od podvodů neodradí. Zároveň podle oslovených odborníků v souvislosti s tzv. reverse charge stoupne byrokratické zatížení podnikatelů. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK.

Ministři financí zemí Evropské unie se dnes shodli na pravidlech, která státům EU umožní v boji s daňovými úniky používat obecný systém přenesené daňové povinnosti známý jako reverse charge. O takovou možnost velmi stála Česká republika, věc ještě jako ministr financí v EU dlouhodobě prosazoval nynější premiér Andrej Babiš (ANO).

Systém se bude moci využívat pro veškerá zdanitelná plnění u zboží a služeb u jednotlivé transakce nad 17.500 eur (asi 450.000 Kč). Země přitom bude muset splňovat některé dodatečné podmínky, třeba účinný a funkční systém elektronických hlášení.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že ČR chce o možnost využívat obecný systém přenesení daňové povinnosti požádat, jak nejdříve to bude možné. Podle ní si to ovšem vyžádá úpravu zákonů. Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že v případě poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel.

"Principiálně by se měl omezit prostor pro DPH podvody, kdy plátce nárokuje DPH z hodnoty nakoupeného zboží a služeb, avšak dodavatel tuto DPH státu neodvedl. Z pohledu státu se jedná o funkční řešení, jak zamezit podvodům v oblasti DPH," uvedl partner v oddělení daňových a právních služeb PwC ČR Martin Diviš. I podle Pavly Hadrabové ze společnosti Mazars bude mít zavedení obecného reverse charge vliv na snížení řetězových podvodů v oblasti DPH.

Zavedením opatření je i podle daňového poradce a jednatele společnosti KODAP Vlastimila Sojky možné omezit mnohá podvodná schémata, která nyní daňové orgány odhalují. "Daňová správa však v poslední době bojuje s trendem drobení řetězových transakcí na velký počet menších položek. Takové nebudou podchyceny ani díky evropské výjimce. Nelze tak očekávat, že profesionální podvodníky, přisáté na komplikovanou daňovou legislativu, odradí zavedení nových pravidel. Budou hledat nové cesty," uvedl.

Dohodnuté řešení přinese také nárůst administrativy. "Zavedení obecného reverse charge přinese dodatečné administrativní povinnosti pro plátce DPH, kteří v této chvíli nemají povinnost podávat kontrolní hlášení, tj. neuskutečňují transakce, které se v tomto hlášení vykazují. Díky transakcím nakoupeným nebo realizovaným v režimu přenesení daňové povinnosti budou mít nově povinnost kontrolní hlášení podávat," upozornila Hadrabová. Opatření podle ní bude mít také výrazný vliv na tok peněžních prostředků u plátců DPH.

Diviš upozornil, že nastavení další výjimky v podnikovém systému bude náročné na čas i peníze, a stejně tak i aplikace tohoto pravidla v praxi při vystavování faktur zkomplikuje již tak komplexní pravidla. "DPH systém byl v poslední době doplněn o výjimky pro reverse charge u stavebních prací, dodání specifických komodit, mobilních telefonů, u některých je stanoven jiný limit pro aplikaci systému reverse charge, a pokud tyto budou i nadále aplikovány, systém bude značně nepřehledný," upozornil.

 
 


Ministři financí EU potvrdili možnost obecné reverse charge

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více