MONETA Money Bank úspěšně dokončila první vlnu přesunu svých IT systémů do cloudu


01. 11. 2018  14:55          komentáře (0)

Celkem 18 různých aplikací a systémů během října převedla MONETA Money Bank z vlastní infrastruktury do cloudového prostředí Amazon Web Services (AWS). Tímto významným krokem banka v souladu se svou agilní IT strategií a v těsné spolupráci se silným globálním partnerem zdárně završila první fázi rozsáhlého modernizačního projektu. Ten počítá s postupným přesunem více než poloviny z celkových dvou set bankovních systémů a aplikací banky do cloudu AWS do konce roku 2019.

MONETA Money Bank úspěšně dokončila první vlnu přesunu svých IT systémů do cloudu




Završením projektu se MONETA Money Bank stane první tradiční bankou ve střední Evropě, která v tak velkém rozsahu využije pokročilé cloudové řešení pro efektivní a bezpečný provoz své IT infrastruktury. Celá iniciativa je součástí strategického rozvoje pozice MONETA Money Bank coby digitálního lídra na českém bankovním trhu. MONETA Money Bank je s milionem klientů čtvrtým největším finančním ústavem v zemi.

 

„Cloud využíváme především k dalšímu zrychlení a automatizaci agilního vývoje produktů po naše klienty. Dostáváme navíc větší flexibilitu a škálovatelnost IT infrastruktury,“ vysvětlil Vladimír Klein, Chief Information Officer MONETA Money Bank. „Úvodní fáze migrace nám umožnila získat cenné zkušenosti v oblasti migrací a správy cloudu,“ dodal Vladimír Klein.

 

Součástí první vlny byla například příprava jednotlivých aplikací a systémů. Tento krok zahrnoval především vyřešení datových závislostí, rozdělení testovacích a produkčních prostředí, správu licencí, nastavení nového způsobu zálohování dat a jejich zabezpečení pomocí šifrování uložených dat a přístupu k nim. Příprava a migrace aplikací trvala tři měsíce a provedl ji interní tým expertů společně s partnery. MONETA nyní v AWS provozuje přes 100 virtuálních serverů.

 

Banka pro příští rok připravuje druhou vlnu přesunu vybraných aplikací a systémů do cloudu a s tím související finanční a výkonovou optimalizaci. Tato etapa bude postavena na třech pilířích – kontejnerizaci, kdy kontejnerová aplikace už nepotřebuje celý server, ale sdílí výpočetní prostředky s jinými, dále automatizaci a konsolidaci IT platforem a konečně používaní těchto platforem jako služby v cloudu.



MONETA Money Bank úspěšně dokončila první vlnu přesunu svých IT systémů do cloudu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12567470016

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více