Moravský peněžní ústav připravuje transformaci na banku


23. 09. 2012  17:02     ČTK     komentáře (0)

Moravský Peněžní Ústav - spořitelní družstvo (MPU) se chce stát bankou. O licenci už společnost zažádala, očekává, že by ji mohla dostat příští nebo další rok. MPU je jedním z největších spořitelních družstev na trhu, za 16 let existence získal 10.000 klientů. Své účetní období zakončil se ziskem 50 milionů korun před zdaněním, řekl dnes novinářům předseda představenstva MPU Radomír Lapčík.





MPU je podle Lapčíka větší než mnoho bank v zemi. "Regulace vychází ze stejného principu jako pro bankovní sektor, je přirozené uvažovat o transformaci na banku. Náš kapitál převyšuje zákonný požadavek 500 milionů korun," uvedl Lapčík s tím, že po transformaci na banku by chtěl MPU vstoupit také na burzu. Přerod záložen na banky je podle něj v Evropě běžný.
.
Získání bankovní licence je však složité a nákladné. "Zatím nás to stálo řádově deset milionů korun, dalších deset až dvacet to ještě bude stát. Nejdůležitější je, abychom fungovali jako banka, pak si myslím, že se Česká národní banka nebude bránit udělení licence," poznamenal Lapčík.
.
Po transformaci na banku se chce MPU zaměřit na stejnou klientelu jako doposud. V osobním bankovnictví se věnuje spořícím klientům, nabízí také privátní a firemní bankovnictví. "Jsou to tři pilíře, které chceme budovat. Naopak se nechceme věnovat investičnímu bankovnictví a obchodování a spekulacím," řekl Lapčík. V plánu není ani nabízet pojištění či hypotéky. "Nechceme jít do masového nabírání běžných účtů, střetlo se tam nyní několik bank," uvedl předseda představenstva. "Primární cíl není ani zvyšovat počet klientů, ale tvorba zisku obvyklá v bankovním sektoru, což je řádově 80 až 100 milionů korun," dodal Lapčík.
.
MPU má pobočky ve Zlíně a Praze, větší část klientů pochází z Moravy. Plánuje se zřízení poboček v Brně a Ostravě. MPU zaměstnává asi stovku lidí. Jeho bilanční suma činila na konci července 8,2 miliardy Kč. Celkový kapitál firmy je 692 milionů korun.



Moravský peněžní ústav připravuje transformaci na banku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15450766320

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více