webu ministerstva. Podle kontraktu banka očekává, že by se přes karty v budoucnu měly vydávat i důchody a převádět peníze od jiných úřadů. Mohly by se používat i jako průkazy zdravotního pojištění." />

MPSV se má podle smlouvy maximálně snažit, aby se sKarty nerušily


18. 10. 2012  09:35     ČTK     komentáře (0)

Ministerstvo práce by nemělo až do roku 2024 podnikat žádné kroky, které by omezily či dokonce zrušily vyplácení dávek přes sociální karty. Naopak by se mělo maximálně snažit takovým návrhům zabránit, aby přes sKarty mohlo putovat aspoň 98 procent všech příspěvků a podpor. Ministerstvo se k tomu zavázalo ve smlouvě s Českou spořitelnou, která systém provozuje. Smlouva je na karty_socialnich_systemu.pdf">webu ministerstva. Podle kontraktu banka očekává, že by se přes karty v budoucnu měly vydávat i důchody a převádět peníze od jiných úřadů. Mohly by se používat i jako průkazy zdravotního pojištění.





Sociální karty kritizují opozice, odbory i rada postižených. Žádají zastavení jejich vydávání. Výhrady měl i ombudsman. Ministerstvo práce uzavřelo se spořitelnou, která vyhrála v tendru, smlouvu v lednu na 12 let. Podepsal ji bývalý náměstek ministra práce Vladimír Šiška, který je ve vazbě kvůli podezření z podplácení při jedné ze zakázek. Ministr Jaromír Drábek (TOP 09) kvůli kauze ke konci měsíce opustí úřad. Premiér Petr Nečas (ODS) tento týden uvedl, že vláda bude možná muset některé Drábkovy kroky revidovat, vyjasnit by se měly zvlášť právě debaty kolem sKaret. "Ministerstvo se zavazuje, že vyvine maximální úsilí, aby v době trvání smlouvy nedošlo ke zrušení nebo podstatnému omezení vyplácení dávek prostřednictvím platebních funkcí karty (výběr z bankomatu, převod, placení)," uvádí smlouva.

.

VYHRAJTE APPLE IPAD!

.

Banka i ministerstvo berou na vědomí, že se podmínky ale můžou předpisy upravit. Pokud by se pravidla změnila podstatně a spořitelnu by to v období dvou let stálo přinejmenším sto milionů, může smlouvu vypovědět. Ministerstvo od ní může ustoupit kvůli opakovaným a závažným výpadkům systému. Pokud by spořitelna musela systém dlouhodobě dotovat, má právo s ministerstvem jednat o kompenzaci nákladů. Kdyby ji nedostala, může vypovědět smlouvu. Ta však výslovně nepopisuje, zda by ministerstvo muselo platit nějakou náhradu a případně jakou, pokud by se rozhodlo projekt ukončit. Přes karty mají putovat všechny příspěvky a dávky i podpory v nezaměstnanosti. Podle smlouvy se ministerstvo práce zavázalo, že nebude "vyvíjet žádnou činnost", která by vedla k tomu, aby se sKartami vyplácelo méně než 98 procent dávek.

.

VŠE DŮLEŽITÉ O SKARTĚ

.

"Česká spořitelna při uzavírání smlouvy vychází z očekávání, že ministerstvo plánuje prostřednictvím karty provádět výplatu důchodů, případně další podobné převody peněžních prostředků vyplácených dalšími orgány státní správy," stojí ve smlouvě. Podle ní má ministerstvo "vynaložit maximální úsilí", aby se karta u penzí či při poskytování peněz dalšími úřady využívala. V budoucnu by mohla sloužit i jako průkaz zdravotního pojištění, píše se ve smlouvě. Důchody vyřizuje Česká správa sociálního zabezpečení. Vyplácí 2,87 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních penzí. Například v příštím roce do nich má putovat skoro 400 miliard korun. Úřad spravuje ale třeba také nemocenskou a podle původních návrhů měl mít na starosti i připravované úrazové pojištění.

.

Zpráva o tom, že by si sKartou měli senioři chodit pro penze do bankomatů, vyvolala loni v létě vlnu odporu. Nečas pak uvedl, že by to bylo nepřípustné a používání karet nebude povinné. Drábek ČTK už dřív řekl, že vyplácení penzí sKartami "vůbec není na pořadu dne". Podle něj musí systém nejdřív fungovat u dávek.



MPSV se má podle smlouvy maximálně snažit, aby se sKarty nerušily

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16178836240

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více