Muži si za volantem užívají, ženy chtějí praktického pomocníka


31. 10. 2011  10:56     Eva Řimnáčová     komentáře (0)

Muži si své auto užívají, ženy ho používají. To je základní rozdíl v tom, jak obě pohlaví osobní auto využívají. Muži chtějí sednout za volant, užívat si zvuk motoru a být pány silnic, naopak ženy dávají přednost slabšímu spolehlivému vozu s jednoduchou obsluhou, kam se vejde nákup a děti. Vyplývá to z profilu klientů společnosti Home Credit, kteří si u ní pořídili auto na splátky.





Věk typického klienta autobazaru je téměř 38 roků, třicátníků je bezmála třetina. A zatímco věk zákazníků se zvýšil, stáří auta se naopak snižuje. Před dvěma lety lidé kupovali na úvěr průměrně 7,5 roku staré auto, v první polovině letošního roku byla auta v průměru o rok mladší. Obě pohlaví v bazarech nejčastěji volí česká auta, každé třetí auto na splátky od Home Creditu je Škodovka. Oblíbené jsou i Fordy a koncernové Volkswageny.

.

Auto z bazaru pořizované na splátky stojí muže průměrně 166 tisíc korun, ženu o 16 tisíc méně. Výběr typu a jeho cena závisí hlavně na tom, k čemu bude sloužit. Auto si buď kupují muži pro sebe – v takovém případě si plní sny – nebo pořizují prostorný rodinný vůz s bohatší výbavou. Ženy většinou požadují druhé auto do rodiny, které jim zajistí rychlý a bezpečný přesun na nákupy nebo pro děti do školy,“ upřesňuje Michal Kozub, analytik Home Creditu.

.

Ženy přemýšlejí ekonomičtěji, a proto volí malá dieselová auta s nižší spotřebou. Muž se potřebuje svým autem nejen přesunovat z místa na místo, ale také pochlubit kamarádům a jízdu si vychutnat. „Málokterá žena si v autě odpočine. Pro muže je řízení koníček, u kterého si například po práci vyčistí hlavu a po náročném dni odpočine,“ uvádí Karolína Topolová, viceprezidentka AAA AUTO.

.

Z bazarů si lidé už několik let odvážejí hlavně neutrální šedé nebo stříbrné auto. Za první pololetí 2011 bylo 38 % vozů financovaných Home Creditem právě v těchto barvách. Zákazníci se také přestali obávat černé: její podíl se zvýšil z 9 % v roce 2009 na letošních 15 %. „Dřív se zákazníci černé vyhýbali, protože dokáže v létě auto neuvěřitelně rozpálit. S tím, jak se klimatizace stává naprostou samozřejmostí, tento problém odpadá,“ komentuje posun Luboš Ondrůj, šéf sekce Auto společnosti Home Credit.

.

Volba černé barvy padla i u nejdražšího auta, na které poskytl Home Credit úvěr v prvním pololetí tohoto roku. Bylo to velké Audi Q7 s naftovým třílitrovým motorem a automatickou převodovkou. Auto bylo vyrobeno v roce 2007 a koupil si ho 33letý muž za 874 tisíc korun



Muži si za volantem užívají, ženy chtějí praktického pomocníka

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16417965984

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více