Na dovolenou rozhodně přibalte i platební kartu, pokud máte, tak i kreditku!


11. 06. 2019  07:00          komentáře (0)

Blíží se čas dovolených a mnoho Čechů se v tomto období chystá vycestovat do zahraničí. Podle současného trendu se v cizině platební karty používají čím dál tím více, ať už debetní nebo kreditní. V některých zemích se bez karty doslova neobejdete.

Na dovolenou rozhodně přibalte i platební kartu,  pokud máte, tak i kreditku!




Velké množství Čechů vycestuje do zahraničí alespoň jednou ročně. Nejde přitom jen o tradiční evropské destinace, ve kterých se dá platit eurem, jako jsou například Itálie či Španělsko, ale populární jsou také vysloveně exotické krajiny, ve kterých si s eurem nevystačíte. Všude se tak doporučuje mít s sebou platební kartu. „Bez ohledu na to, kam a kdy cestujete, platí všeobecná pravidla, která je dobré dodržovat jak při bezhotovostních platbách, tak i při výběru a směňování peněz v zahraničí. Na druhé straně, některé státy mají své výjimky, na které je třeba brát ohled, pokud se chcete vyhnout problémům, a samozřejmě, pokud chcete ušetřit,“ radí Alessandro Villa ze společnosti Home Credit.

Přinášíme vám všeobecné rady, které vám v zahraničí mohou pomoci.

 

  1. Pozor na platnost platebních karet a jejich limity

Před odjezdem si ověřte, kdy končí platnost vašich karet. Také si raději zkontrolujte denní limit jednotlivých karet, abyste se při větší platbě nedostali do nepříjemné situace. Tuto informaci si jednoduše najdete v internetovém bankovnictví, kde se dá většinou limit změnit.

  1. Raději platit kartou než vybírat z bankomatů

Všude, kde je to možné, plaťte kartou. Je to levnější než výběr hotovosti z bankomatů v místní měně. Pokud máte platební karty MasterCard i Visa, může se vám hodit, když budete mít k dispozici obě. Někde totiž preferují karty od jedné z těchto společností, jinde zase od té druhé.  V Evropě pochodíme s kartami od obou firem. Mimo náš kontinent, například v Americe, je akceptovanější spíše Visa a embosované karty.

  1. Kreditka vás může zachránit

Pokud máte kreditní kartu, určitě ji vezměte s sebou. Například v půjčovně aut nebo při rezervaci ubytování ji od vás budou vyžadovat a bez ní jednoduše nepochodíte. „V rámci kreditní karty máte navíc většinou zahrnuté také asistenční služby, které vám mohou pomoci v kritických životních situacích. Některé karty prostřednictvím asistenčních služeb zprostředkovávají například okamžitou pomoc při autonehodě či náhlé hospitalizaci,“ připomíná Alessandro Villa, vedoucí oddělení karet společnosti Home Credit.

  1. Kreditní kartou hotovost nevybírejte

Pokud potřebujete hotovost, určitě ji z bankomatů nevybírejte kreditní kartou, ale vždy debetní. „Většinou totiž za výběr hotovosti zaplatíte vysoký poplatek, a navíc se na hotovostní transakce u většiny kreditních karet nevztahuje bezúročné období,“ radí Alessandro Villa. Pokud chcete ušetřit na poplatcích za výběr, preferujte bankomaty vaší banky, resp. skupiny, do které patří.

  1. Z bankomatu vybírejte peníze bez přepočtu

Pokud vám při výběru peněz v zahraničí bankomat nabídne možnost použití dynamického přepočtu měny, tedy přímé zúčtování transakce v českých korunách, je většinou výhodnější zvolit si z nabídky lokální měnu, tedy vybrat peníze bez tohoto přepočtu.

  1. Mějte po ruce hotovost

Určitě je dobré mít k dispozici také nějakou hotovost v místní měně. Na odlehlejších místech nebo například za zmrzlinu na pláži či za drobný dárek na trhu totiž kartou nezaplatíte.

Každý ze států, do kterého se chystáte vycestovat, má svá vlastní pravidla a zvyklosti, které vás mohou při pobytu překvapit. Zde je pár cestovatelských tipů při výběru destinace:

USA – při cestě do Spojených států je embosovaná platební karta (s vystouplými písmeny) nepostradatelná již k vyřízení a úhradě cestovního povolení. Také v případě, že si zde budete půjčovat auto, se bez této karty neobejdete. Podobné je to i s ubytováním. Obyčejnou kartu vám na mnoha místech nebudou akceptovat. Ideální je tedy mít s sebou buď embosovanou debetní, nebo kreditní kartu.

Thajsko – místní měnu, thajský baht, si můžete směnit ve směnárnách na místě za eura, nebo si vybrat peníze v široké síti bankomatů. Ty najdete ve všech větších městech. Platebními kartami je možné platit téměř všude, například v hotelech, ve větších restauracích nebo v supermarketech. Je dobré mít s sebou také nějakou tu hotovost. Za nápoj na místních plážích nebo za drobné občerstvení zpravidla kartou nezaplatíte. Do Thajska si můžete vzít kromě eura i americké dolary, jejich výměna je o něco jednodušší.

Kuba – během dovolené na Kubě je nutné mít k dispozici především hotovost, protože platit kartou zde není vůbec samozřejmostí. S hotovostí však pozor, protože zde existují dvě oficiální měny. Místní používají kubánské peso a pro turisty slouží primárně konvertibilní peso. To si můžete směnit za eura po příletu na ostrov buď na letišti anebo v bance či směnárně. Třetí možností je platit americkými dolary, a to především u obchodníků, kteří prodávají například občerstvení nebo poskytují nějaké služby. Kartami je zde možné platit většinou jen ve větších městech, a to pouze v hotelech, restauracích a lepších obchodech.

Norsko – v tomto severském státě je možné platit kartou téměř všude. Ta se dá použít i při běžných malých nákupech. Hodit se mohou také norské koruny, které si můžete vybrat v široké síti bankomatů po celé zemi. Doporučuje se mít i hotovost, a to především tehdy, pokud se chystáte do odlehlejších oblastí, kde nemusí mít platební terminál. Také vám to může pomoci v podniku, kde přijímají pouze norské platební karty.

Seychely – oficiální měnou na Seychelách je rupie. Vyměnit si ji za eura můžete v bankách nebo přímo na letišti. Platit kartou je akceptováno pouze u větších prodejců, v restauracích nebo v hotelech. Měnit eura či dolary za rupie mimo oficiální místa jen tak na ulici se nedoporučuje, protože je to nelegální a můžete se dostat do problémů. Na venkově je oficiální směna peněz téměř nemožná. Výběr z bankomatu funguje jen ve větších městech. Za služby pro turisty, jako jsou výlety, vstupenky či půjčovny, je možné zaplatit také v eurech nebo v dolarech.

Tunisko – k místní měně, tuniskému dináru, se dostanete jednoduše, protože bankomaty se nachází ve všech větších městech i turistických destinacích. Platba eury a dolary je také samozřejmostí. Dináry je dobré mít například při nákupech na trhu, což bude výhodnější než platba eurem při nevýhodném směnném kurzu. I když je platba kartou poměrně rozšířená, na zmiňovaném trhu nebo u drobných prodejců budete stejně potřebovat hotovost. I na těchto místech platí pravidlo – smlouvat o ceně! Nejenže výrazně ušetříte, ale navíc se pobavíte.



Na dovolenou rozhodně přibalte i platební kartu, pokud máte, tak i kreditku!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12469631552

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více