Na Karlovarsku lidé smlouvy nečtou, s lichváři se setkala už více než třetina obyvatel


11. 09. 2012  11:37     tz     komentáře (5)

Jen pro 20 % obyvatel Karlovarského kraje jsou podstatné srozumitelné a transparentní podmínky ve smlouvách a 40 % obyvatel ani smlouvy nečte. Vyplývá to z posledního průzkumu, který v kraji v rámci projektu Navigátor bezpečného úvěru realizovala výzkumná agentura GfK Czech. Z průzkumu také vyplynulo, že téměř jedna třetina obyvatel Karlovarského kraje se již s lichvářem setkala. Zároveň jenom necelých 7 % obyvatel Karlovarského kraje přiznává, že je určitě schopno odlišit lichváře od bezpečného poskytovatele úvěru a 13 % obyvatel dokonce přiznává, že by nedůvěryhodného poskytovatele úvěru nepoznali.





Průzkum se soustředil na několik segmentů v rámci spotřebitelského financování. Zkoumal jak postoj lidí v jednotlivých fázích procesu při získávání úvěru, tak jejich osobní preference a znalosti v problematice spotřebitelských financí. Z průzkumu vyplývá, že obyvatelé Karlovarského kraje se při vyřizování spotřebitelských úvěrů stále často soustředí jen na RPSN. Jako klíčový faktor to uvedl každý pátý obyvatel kraje. „RPSN dnes však zdaleka nemusí ukazovat skutečnou cenu úvěru,“ říká k výsledkům Petr Teplý, jeden ze spoluautorů Navigátora bezpečného úvěru.

 

Pokud by se měli obyvatelé Karlovarského kraje rozhodovat, podle čeho určí „bezpečného věřitele“, nejčastěji by tak rozhodli na základě doporučení rodinného příslušníka či známého, nebo by sáhli k zavedené bankovní instituci. „Právě u lidí, kteří si jdou půjčit do bank a v nich neuspějí, vzniká často problém – spotřebitelé frustrovaní tím, že půjčku u banky nedostali, často končí u pochybných společností či přímo u lichvářů a dostávají se tak do velkých problémů,“ říká profesor Michal Mejstřík, člen NERV a další ze spoluautorů Navigátora bezpečného úvěru. „Určitě bych doporučil jít ke spolehlivému věřiteli, kam se řadí jak banky, tak také tzv. značkové nebankovní společnosti. Záleží, o jaký se jedná úvěr, na co si chcete půjčit. V našem Navigátorovi nejlépe dopadly banky. Výsledky též ukázaly, že dva největší poskytovatelé nebankovních spotřebitelských úvěrů - CETELEM a Home Credit - dosáhli srovnatelných výsledků jako banky, takže obě dvě tyto skupiny patří mezi tzv. bezpečné věřitele. Pokud už nepůjčí ani tam, pak je lepší odpustit si cigarety nebo se uskromnit jinde, než si půjčovat u lichváře. Jinak se dostanete do spirály, která pravděpodobně skončí exekucí,“ poukazuje Petr Teplý.

 

Překvapivě ale lidé v Karlovarském kraji odmítají půjčku na zaplacení půjčky předešlé. „Podle průzkumu se tak Karlovarský kraj řadí mezi dva kraje, jejichž obyvatelé odmítají refinancování půjček půjčkami,“ vysvětluje Teplý.

 

Z průzkumu také vyplynulo, že téměř tři čtvrtiny obyvatel Karlovarského kraje ví, na koho se obrátit v případě, že mají problém se spotřebitelským úvěrem. Tím se v tomto ohledu řadí mezi nejlepší kraje v České republice. Přesto  13 % obyvatel odpověď na tuto otázku nezná.

 

Zajímavé bylo také zjištění, že lidé příliš nevědí, jaké úvěry mají jejich rodinní příslušníci. 40 % obyvatel kraje uvedlo, že o úvěrech rozhodně, nebo spíše ví, jedna třetina ale tyto informace nemá. Přitom případné sankce, jako je exekutorské vymáhání a podobně by se mohlo dotknout i jich samých, například pokud bydlí v jedné domácnosti, nebo mají společný majetek. Téměř polovinu spotřebitelů v Karlovarském kraji nezajímá, zda si jejich děti vezmou úvěr, případně jaký. Jen necelých 7 % se o úvěry svých dětí aktivně zajímá, a 20 % se o ně spíše zajímá . „Přitom role rodiče i v tomto ohledu by měla být zásadní,“ uzavírá Teplý.

  Další zajímavá zjištění průzkumu:  
  • Jedna třetina obyvatel Karlovarského kraje si nejčastěji půjčuje na podnikání či investování.
  • Více než 30 % obyvatel kraje by půjčku využilo na vybavení bytu.
  • Více než 81 % obyvatel kraje se zajímá o sankce v případě nesplácení úvěru.
  • Pro více než 2/3 obyvatel jsou podstatné podmínky pro předčasné splacení úvěru.
  •   Ideální úvěr podle obyvatel Karlovarského kraje?  

·         S nízkým úrokem přijatelným pro obě strany (26 %)

·         Bez skrytých poplatků (26 %)

·         S možností předčasného splacení úvěru (20 %). 



Na Karlovarsku lidé smlouvy nečtou, s lichváři se setkala už více než třetina obyvatel

Diskutovat (5)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16191789520

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více