Na odvolání daru se nespoléhejte. Existují i lepší řešení


01. 11. 2023  00:44     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Dárcům, kteří darují svou nemovitost dává zákon právo dar odvolat v případě, kdy se ocitnout v těžké sociální situaci, nebo v případě nevděku obdarovaného. Odvolání daru je však velmi náročný a nejistý proces. Existuje přitom lepší a jednodušší řešení.

Na odvolání daru se nespoléhejte. Existují i lepší řešení




Právo na odvolání daru je téměř v každé darovací smlouvě

V darovacích smlouvách je to běžné ustanovení. V případě nevděku obdarovaného, který chápeme jako hrubé a opakované porušení dobrých mravů vůči dárci, může dárce darování odvolat. Dalším důvodem pro odvolání, který zákon předpokládá je nemajetnost dárce, tedy situace, kdy se dárce dostane po darování do těžké sociální situace ve které potřebuje podporu a pomoc. 

Dosáhnout odvolání daru je však velmi náročné a složité. Věc se musí v drtivé většině případů řešit u soudu, který pečlivě zkoumá důvody odvolání daru i splnění formálních podmínek pro odvolání daru. Důkazní břemeno přitom stojí výlučně na dárci, který byl poškozen. Prokázat pak porušování dobrých mravů, které se často projevují pouze ve verbální formě, je velmi problematické.

Problém řeší velmi spolehlivě věcné břemeno užívání 

Problém s vlivem na darovanou věc velmi dobře a efektivně řeší zřízení věcného břemene doživotního a bezplatného užívání nemovitostí ze strany dárce. Je však nutné, aby si právo užívání zřídil dárce jako právo výlučné. To nebrání tomu, aby umožnil užívání domu či bytu i obdarovanému, ale vždy to bude pouze na jeho rozhodnutí a vůli. Pokud se vůči němu bude obdarovaný chovat v rozporu s dobrými mravy, má možnost mu znemožnit užívání darované nemovitosti. Velká většina sporů a porušování dobrých mravů totiž vzniká právě ze společného soužití, které není ideální. Obdarovaný se pak snaží dárce z nemovitosti vystrnadit. A tomu právě brání zřízení břemene. I když v případě věcného břemene dárce již nemovitost nevlastní, zachovává si nad ní rozhodující vliv. I kdyby se rozhodl obdarovaný nemovitost s fatální ztrátou prodat, z důvodu existence věcného břemene, musí nový vlastník dodržovat věcné břemeno a nijak ho nerušit.

Pro dárce jako oprávněného je zřízení věcného břemene užívání jistota a výrazně lepší postavení v případě, kdy je ze strany obdarovaného napadán, utlačován, urážen či jinak poškozován.

DAROVACÍ SMLOUVU S VĚCNÝM BŘEMENEM – SLUŽEBNOSTÍ DOŽIVOTNÍHO A BEZPLATNÉHO UŽÍVÁNÍ SI MŮŽETE U ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘE PROFIPRAVNIK.CZ OBJEDNAT ZDE!



Na odvolání daru se nespoléhejte. Existují i lepší řešení

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12576468096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více