Na peníze z pojistek neplatí zákon proti praní peněz


20. 10. 2011  08:14     ČTK     komentáře (0)

Vyplácení peněz z pojištění není klasickým obchodem, a proto se na takové transakce nevztahují zákony bránící v Česku praní špinavých peněz. Nejvyšší soud tak rozhodl spor, ve kterém šlo o více než tři miliony korun ze zákonného pojištění za nehodu. Napsal to dnes server Aktuálně.cz.





V Česku jsou u plateb nad 15 tisíc eur (zhruba 375 tisíc Kč) stanoveny přísné podmínky kontroly. Firmy a úřady musí poskytnout informace o účelu a pohybu peněz. Při vyplacení peněz z pojištění ale nyní lidé a organizace nemusí tyto podmínky plnit, uvedl server.

.

O peníze z pojištění v souvislosti s praním špinavých peněz se přely Všeobecná zdravotní pojišťovna a ČSOB pojišťovna. Ta odmítala šest měsíců vyplatit VZP přes tři miliony ze zákonného pojištění řidiče auta, který nehodu způsobil. "VZP neposkytla potřebnou identifikaci, kterou zákon o praní špinavých peněz požaduje," uvedla ČSOB.

.

Soudy ale nařídily peníze vyplatit, a to včetně úroků za celou dobu, po kterou ČSOB pojišťovna odmítala peníze poslat. Soudy uznaly, že VZP má pravdu a na peníze z pojištění se vztahuje výjimka z boje proti špinavým penězům. ČSOB pojišťovna se poté obrátila na Nejvyšší soud. Ten rozhodl, že na peníze z pojištění se zákon o praní špinavých peněz nevztahuje. "Výplata pojistného plnění poškozenému, respektive zdravotní pojišťovně, která vynaložila náklady na léčbu poškozeného, není obchodem ve smyslu zákona proti praní špinavých peněz," rozhodl.

.

Soudci sice potvrdili, že pojišťovna má jako bankovní instituce povinnost zjišťovat, kam peníze odcházejí a co se s nimi stane, ale existuje několik výjimek, kterých se to netýká. A jednou z nich je vyplacení pojištění.

.

Stát přitom proti praní špinavých peněz přitvrdil. Finanční analytický útvar ministerstva financí už letos zablokoval obchody a transakce za půl miliardy korun a podal na 193 trestních oznámení, uvedlo Aktuálně.cz.



Na peníze z pojistek neplatí zákon proti praní peněz

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15646448192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více