Na přilepšenou k důchodu si spoří více než tři čtvrtiny Čechů


30. 11. 2011  10:44     Denisa Salatková     komentáře (0)

Naprostá většina lidí ve věku 55 let a více (82 %) si v současnosti spoří na přilepšenou k důchodu. Osmdesát procent jich pro tento účel volí penzijní fondy. Velký úspěch u klientů bank slaví také stavební spoření a životní pojištění. Dalším oblíbeným způsobem zajištění na stáří je ukládání přebytečných peněžních prostředků na termínovaný účet. Vyplývá to z interního výzkumu Poštovní spořitelny.





Vzrůstající tendence se dá podle analytiků očekávat u výše měsíční úložky spoření na stáří. V současné době je ve výši nedostačujících 806 korun měsíčně. Ideální částka, kterou by si lidé měli v jakémkoliv věku dávat měsíčně stranou, je přitom zhruba 10 % z příjmu.

 

„Finanční polštář na stáří si však začíná většina lidí vytvářet 10 – 15 let před odchodem do důchodu. Čtvrtina z nich si začíná odkládat své peníze stranou teprve s desetiletým předstihem,“ doplňuje Libor Svoboda, manažer pro Produkty a služby Poštovní Spořitelny. „Optimální je však začít se spořením na důchod už v době prvního vstupu do zaměstnání.“ 

 

Nejčastější představa Čechů o výši svého budoucího důchodu se pohybuje v rozmezí 8 – 12 tisíc korun měsíčně. Naspořené prostředky k důchodu 77 % respondentů uskutečněného výzkumu preferuje vyplatit jednorázově, přednost pravidelné rentě jich dává pouze 23 %. „Za tímto účelem nejčastěji využívají stávajících spořicích produktů, přičemž optimální není využívat jeden z nich, ale naopak všechny. Každý z nich totiž nabízí jiné výhody typu státní podpory, daňových odpočtů nebo výhodného úročení, které nemá ten druhý. Dohromady pak představují kolekci, která svým majitelům může přinést zajímavé výnosy,“ vysvětluje Libor Svoboda.

 

Vedle přilepšení na stáří je nejčastějším důvodem ke spoření snaha zajistit si vlastní bydlení, věnovat dostatek finančních prostředků svým dětem a vnoučatům a celkově zajistit svou rodinu. Lidé si své peníze schraňují také na cestování nebo pohřeb. „Jen 18 % respondentů si nespoří vůbec. Hlavním důvodem je nedostatek volných financí,“ říká Libor Svoboda.



Na přilepšenou k důchodu si spoří více než tři čtvrtiny Čechů

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

43962547332

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661