Na současném rekordním růstu ekonomiky se podílí i Česká národní banka. Jak?


27. 10. 2015  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Vysoký růst ekonomiky, který Česká republika v současné době zažívá má své důvody. Svůj vliv zde mají aktivní kroky vlády ČR, lepší situace na trhu EU, ale i zásahy ČNB. Tyto kroky jsou poměrně kontroverzní. Ekonomice a jejímu růstu však pomohly. ČTĚTE DÁLE!

Na současném rekordním růstu ekonomiky se podílí i Česká národní banka. Jak?




Zásah České národní banky, který v listopadu roku 2013 oslabil tuzemskou korunu o téměř deset procent, byl pro mnoho ekonomů i veřejnost šokem. Z úrovní kolem 25 korun za euro, která měla tendenci neustále posilovat, se kurz oslabil na 27 korun za euro a více.

Oficiálním důvodem oslabení měny bylo nastartování inflace, která měla dále povzbudit ekonomiku a zabránit plíživému poklesu cen. Po dvou letech od spuštění intervencí, které jsou stále aktivně ze strany ČNB realizovány, již můžeme toto opatření hodnotit.

Oslabení koruny výrazným způsobem přispělo k současnému rekordnímu růstu ekonomiky České republiky. Růst je v České republice nejvyšší v Evropě a činí 4 procenta za první pololetí. Za celý letošní rok je pak odhadován na 3,5 procenta. Na růstu se přitom podílely nejvíce právě složky hospodářství, které byly oslabením koruny ovlivněny nejvíce. Největší přínos k růstu měl export. Export získal díky oslabení koruny jednoznačnou a velkou výhodu. Konkurenceschopnost tuzemského průmyslu a exportérů se tak zvýšila. Dokazuje to právě nárůst exportu i přebytku obchodní bilance. Dalším významným faktorem, který přispěl k růstu ekonomiky je zvýšení útrat domácností. Lidé tak utrácejí a nečekají na budoucí pokles cen. Inflace je navíc stále mírná a umožňuje občanům zvyšovat objem svých útrat.

Ekonomové se tak shodují, že současný růst nestojí pouze na růstu průmyslu, ale i na útratách domácností a vlády, tedy konečné spotřebě. Díky úspěšnosti exportu se zvyšují i investice. Slabá koruna a tedy i nízké náklady na výrobu a mzdy je lákává i pro nové zahraniční investory, kteří dále zvyšují objem výroby i vývozu.

Je tedy zřejmé, že opatření ČNB k oslabení koruny, přispělo velmi významným způsobem k růstu ekonomiky, který zažíváme. To vše navzdory tomu, že jsme jako občané ČR ve srovnání s okolními zeměmi, přechodně zchudly.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Na současném rekordním růstu ekonomiky se podílí i Česká národní banka. Jak?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12620524080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více