Náklady na založení firmy a spolků se mají výrazně snížit. Chce to i EU


25. 04. 2016  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Náklady na založení firmy a začátek podnikání patří v České republice mezi ty nejvyšší. Paradoxně za to může sám stát, který uvalil na úkony jako zápis nové společnosti do obchodního rejstříku přemrštěné poplatky. ČTĚTE DÁLE!

Náklady na založení firmy a spolků se mají výrazně snížit. Chce to i EU




Už řada vlád deklarovala, že je jejich prioritou zlepšovat podnikatelské prostředí v České republice, podporovat podnikatele, snižovat náklady na podnikání a zbytečnou byrokracii. Výsledek? Náklady na založení firmy a začátek podnikání jsou v České republice jedny z nejvyšších v Evropě. Viníkem tohoto stavu je na plné čáře stát. Stát, který deklaruje podporu podnikání podnikatele zatěžoval nejen zbytečnými, ale zcela přemrštěnými poplatky, které neměly a nemají žádné odůvodnění ani racionální smysl.

Nebýt v tomto případě pozitivní regulace Evropské unie, která vládám nařizuje výrazně snížit náklady na založení firmy a začátek podnikání na pouhých 100 euro, tedy 2700 korun, zřejmě bychom ještě dlouho museli platit například poplatek za zápis společnosti s ručením omezeným do obchodního rejstříku ve výši neuvěřitlených 6 tisíc korun. Výsledkem je přitom zcela minimální úřednický zásah, který přepíše údaje z notářskéh zápisu, který už garantuje správnost údajů, informací a splnění podmínek pro založení firmy do elektronického formuláře. 

Vláda si tak ze založení firem udělala zdroj příjmů, který však není v absolutních číslech vůbec významný. Dle odhadu ministestva spravedlnosti se zrušením poplatku za zápis firmy do obchodního rejstříku na nulu, připraví státní rozpočet o pouhých 35 milionů korun. Zrušení těchto, v zásadě absurdních poplatků, mělo přijít už mnohem dříve. Bohužel jsme se takového propodnikatelského opatření nedočkali ani za tzv. pravicových vlád, které si podporu podnikání tiskly hojně do svých volebních programů.

Zatímco nyní činí průměrné náklady na založení firmy 11 300 korun, po přijetí novely zákona mají klesnout na pouhých 2 700 korun, tedy 100 Euro. Jedná se velmi významný posun, který zcela jistě přispěje ke snížení nákladů podnikatelů a zvýšení zájmu o podnikání ze strany občanů. Je jen velká škoda, že vládu, která má hájit zájmy občanů ČR, muselo k tomuto opatření dohnat až nařízení Evropské unie.

Další významnou změnou, a také příjemnou, je zrušení povinnosti spolků při svém založení platit za tzv. notářský zápis, který je vyšel až na 4 tisíce korun. Nově by spolky mohly, po splnění podmínky, žádat o zápis do obchodního rejstříku bez této zbytečné povinnosti.

 

 



Náklady na založení firmy a spolků se mají výrazně snížit. Chce to i EU

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16502725920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více