Nákupní manažeři stále nevidí situaci v ekonomice tragicky. Obrat může nastat rychle


25. 05. 2020  06:49     Tomáš Volf     komentáře (0)

Všechna, v posledních dnech zveřejněná čísla, ukazují na pokles aktivity ve výrobě i službách, avšak tempo propadu se oproti minulým měsícům zpomaluje. Cokoli je totiž pod hranicí 50 bodů, znamená pokles indexu. Nad 50 bodů ukazuje na růst sektoru. I když jsme tedy svědky stále poklesu aktivity ve sledovaných sektorech, situace se pomalu zlepšuje a možná se blýská na lepší časy.

Nákupní manažeři stále nevidí situaci v ekonomice tragicky. Obrat může nastat rychle




Společným jmenovatelem pro většinu zemí jsou pozitivnější očekávání ve výrobním sektoru. Oblast služeb si na lepší čísla bude muset ještě počkat, což obecně souvisí s mnohem masivnějším útlumem sektoru služeb napříč zeměmi, než tomu bylo v případě výroby či průmyslu. Další měsíce se nejspíš ponesou ve znamení postupného zlepšování nálady. Cokoli povede k návratu hodnot indexu nad hranici 50 bodů, bude úspěch. 

Index nákupních manažerů (PMI - Purchasing Managers Index)

Tento ukazatel je sledovaný především proto, že poskytuje data v průběhu daného měsíce, tedy nikoli měsíc či dva zpětně, jako je to u nezaměstnanosti nebo inflace atd. Další velkou přidanou hodnotou je, že data přicházejí přímo z trhu od pracovníků, kteří zastávají ve firmách pozici nákupních manažerů.

Napříč zeměmi

Francouzští nákupní manažeři ve výrobě za květen vidí svou situaci výrazně lépe, než jak trhy čekaly. PMI dosáhl na 40,3b., zatímco odhady počítaly s poklesem až na 36,1b. Podobně na tom byl i sektor služeb, kde jsme zaznamenali propad na 29,4b. Oproti dubnu se jedná o výrazně nižší pokles, protože tehdy index dosahoval pouze na 10,2b.

V Německu statistiky vyzněly protichůdně, ale v kontextu minulého měsíce lze sledovat výrazné zlepšení. Nákupní manažeři ve výrobě zaostali se svými očekáváními za konsenzem trhu, avšak ve službách se jednalo o pokles pouze na 31,4b. (trhy čekaly 26,6b.).

Ve velké Británii se výhled nákupních manažerů odrazil ode dna. Ve výrobním sektoru klesl pouze na 40,6b. a ve službách na 27,8b., obě čísla předčila očekávání trhů. 

Květnová očekávání nákupních manažerů v USA ve službách se propadla (36,9b) o méně než tomu bylo v dubnu (26,7b.) a dokonce o méně, než jak čekaly trhy (30b.). Ještě lépe na tom byla jejich očekávání v oblasti výroby 39,8b. Říká Tomáš Volf z Citfin.

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Nákupní manažeři stále nevidí situaci v ekonomice tragicky. Obrat může nastat rychle

Diskutovat (0)