Nákupy zlata budou zřejmě i letos investičním hitem


13. 02. 2011  14:12     Pavel Král (Usporim.cz)     komentáře (0)

Investičním hitem i letošní sezóny bude zase zlato. A to i přesto, že trh s cennými kovy, do kterého se obchody se žlutým kovem započítávají, zaznamenal podle burzovních statistik letos nejhorší leden za posledních dvacet let. Většina analytiků ale tvrdí, že pro investory tato zpráva rozhodně neznamená vážný signál o tom, že se blíží konec takzvaného býčího trhu, tedy času, kdy cena investice stále stoupá.





Například podle závěrů analýzy společnosti Patria zůstává zlato i stříbro favority investic – na růst jejich cen je totiž podle Patrie nyní vsazeno 102 miliard dolarů. Pět předních analytiků, které jsou podle žebříčků agentury Bloomberg nejpřesnějšími prognostiky posledních dvou let, očekává růst ceny stříbra do konce letošního roku o 23 procent na 36 dolarů za unci, zatímco nyní se stříbro obchoduje okolo třiceti dolarů, zlato by mělo letos posílit až o pětinu na nějakých až 1 700 dolarů za unci.

Současná cena žlutého kovu se pohybuje okolo 1 300 dolarů za unci.

Nechce se tomu ani věřit, ale zlato v meziročních srovnáních pořád šplhá vzhůru. Burzovní statistiky ukazují, že průměrná roční výkonnost zlata, uváděná v dolarech, se od roku 2001 blíží téměř dvaceti procentům. A aby toho nebylo málo, analýza Erste Bank uvádí, že letošní roční zhodnocení by se mohlo pohybovat okolo osmadvaceti procent.
Investoři sice možná nevěří pohádkám, ale analytici dokola opakují, jako mantru frázi, která se stala klišé:
„Není vyloučeno, že zlato a další cenné kovy zcela nevyčerpaly růstový potenciál.“
Přesto se objevují i varování před přílišným optimismem.
„To, co dnes vidíme, není jen býčí trh zlata - je to medvědí trh nekrytých peněz,“ řekl třeba deníku E15 analytik Erste Bank Hans Engel. Podle něj je reálné, že cena zlata v roce 2011 atakuje cenu 1600 dolarů za unci, v delším časovém výhledu dokonce není nereálná cena 2300 dolarů.
Podle agentury Bloomberg objem investic do zlatem krytých takzvaných ETP činí 88 miliard dolarů. A to i přesto, že od prosince 2010 investoři své investice na zlato snížili o 4,1 procenta. Hedge fondy, které od října stáhly ze zlata dokonce 42 procent svých investic, stále celkově drží dlouhou, tedy jak s chutí dodávají ekonomičtí experti „býčí“ pozici ve více než 151 tisících futures kontraktů.

Zdá se tedy, že strmá jízda ceny zlata směrem vzhůru nekončí.

Ve hře totiž stále není tak často ekonomickými experty zdůrazňovaný důvod růstu ceny zlata – investoři totiž víc a víc hledají „bezpečné“ investice, mezi kterými vládne právě zlato. Žlutý kov tak pokračuje už jedenáctým rokem v posilování. Otázka dne, zda se totiž nákup zlata za dnešní ceny vyplatí, má podle některých expertů pořád jasnou odpověď – investice se vyplatí. „V horizontu několika let bude zlato stále růst. A zatím nic nenasvědčuje, že by mělo dojít ke změně trendu,“ zní nejčastější odpověď komoditních analytiků. Vždy bude prý záležet na typu investora a portfolia. Analytici zároveň radí, že pro dlouhodobé investice by si lidé měli raději počkat na výraznější cenový zlom a teprve pak zlato koupit. Zlato se totiž z celého roku v době od června do srpna kupuje nejméně, tudíž se výrazně nemění ani jeho cena.


Nákupy zlata budou zřejmě i letos investičním hitem

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36214124448

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918