Náš expert na problematiku penzí:
S panem Kutálkem nechrochtám


20. 07. 2012  00:11     Bohumil Máca     komentáře (0)

Možná vás také zaujal článek Vladimíra Kutálka „Mám vstoupit do II. pilíře spoření na penzi“, zveřejněný na serveru Měšec.cz, a možná vás také donutil k tomu se nad problematikou hlouběji zamyslet. Źe ne? Našeho experta na problematiku penzijní reformy, pana Bohumila Mácu, ano... Přečtěte si jeho reakci!





V článku pana Vladimíra Kutálka „Mám vstoupit do II. pilíře spoření na penzi“ na Měšci (http://spoctiduchod.mesec.cz/clanky/mam-vstoupit-do-ii-pilire) obloženém chrochtající reklamou ING, která je evidentně v nesouladu se zákonem o penzijním připojištění (holandskou penzi žádný český penzijní fond nemá a nabízet nemůže).

Článek má slušnou úroveň. Autor se snaží dovést čtenáře, který na to má dostatečně vysokou mzdu, do II. pilíře. Takto může vypadat slušný kvalifikovaný postup finančního zprostředkovatele, za který je patřičně honorován.

.

10 VĚCÍ, KTERÉ MUSÍTE O PENZIJNÍ REFORMĚ VĚDĚT!

.

Místo očekávaných budoucích politických rizik pro I. a II. pilíř mohl autor napsat o dosavadním vývoji důchodového systému v ČR, tj. o nedodržení zákonem garantovaných smluvních podmínek stávajících účastníků stále ještě penzijního připojištění (napřed požadování poplatků za výplatu odbytného a přestup, recentně omezení a zrušení přestupů atd.).

Autor si mohl dovolit i historický exkurz k tzv. Salzmannově novele zákona o důchodovém pojištění z 90. let minulého století, která přímo zabraňovala zbytečným odvodům části příjmů vrcholových manažerů do pojištění pro socky. Velmi jsem se pobavil, když před cca 10 lety pilný novinář velkého dříve českého deníku si zjistil měsíční plat bývalého GŘ velké dříve české banky a z něj odhadl jeho důchod na nějakých 100 000 Kč měsíčně. Kupodivu potrefená husa se ozvala a v tiskové opravě bylo konstatováno, že dotyčný má zcela standardní český důchod. A toho novináře snad ani nenapadlo, jak je to možné.

 

.

Do politických rizik autor opomněl uvést, že ve vstupní smlouvě do II. pilíře bude možné sjednat smluvní strany, oprávněné osoby a strategii spoření. Nic víc není třeba sjednávat, vše další stanoví platné zákony, které mohou být kdykoliv změněny.

Autor se nevyhnul některým nepřesnostem. Do II. pilíře si nikdo nebude posílat nějaká 2 %, navíc snad ze svého, což ale tvrdí i MPSV. Od 1 1.2013 budou pro zaměstnance dvě sazby pojistného na důchodové pojištění -  pro účastníky II. pilíře 8,5% , pro neúčastníky zůstane sazba 6,5% (§7 a §7a zákona 428/2011 Sb.,). Sociální pojistné a důchodové pojistné nelze zaměňovat. Sociální pojištění nemá sazby 28 nebo 25% HM. Pokud si autor platí 28% HM do I. pilíře, je zřejmě sám sobě zaměstnavatelem.

S autorem je třeba souhlasit, že výhodou II. pilíře je možnost zdědění prostředků, pokud není vyplácena penze. Otázkou je, zda řešení dědictví je výhodné pro pozůstalé nebo pro penzijní společnosti či pojišťovny.

Demografická data stejně jako jakákoliv jiná statistická data vždy podpoří záměr jejich tvůrce.

Zde to beze zbytku platí o pravděpodobnosti úmrtí. Ta byla zřejmě zjištěna u mužů ve věku 35 let s hrubým příjmem 30 000 Kč, kteří vstoupili do II. pilíře.

 

.

 

ZHODNOCENÍ PENZIJNÍCH FONDŮ ZA ROK 2011

.

Doporučuji, aby současně s podobnými optimistickými prognózami výnosů investování byly povinně uváděny dřívější optimistické prognózy penzijních fondů z r. 1994-5 vedle skutečně dosažených výsledků (např. za 15 let) samozřejmě s komentářem, jak byly penzijní fondy ve svém investičním rozletu omezovány.

ING PF doporučuji namísto chrochtání uvést výši holandské penze, na kterou si našetřil normální účastník v ING PF za léta 1995-2011.

Co bylo, se počítá. Co bude, se uvidí nebo neuvidí.



Náš expert na problematiku penzí: S panem Kutálkem nechrochtám

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

47243416860

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724