Navigátor bezpečného úvěru:
Lichvářům naletí často i mladí


02. 10. 2012  16:35     tz     komentáře (0)

Praktiky lichvářských společností a příběhy s úvěrem a smutným koncem bývají obvykle často spojovány spíše se staršími lidmi. Nemusí to tak být ale vždy. Jak ukázal průzkum Navigátora bezpečného úvěru, jen 42 % mladých lidí do 25 let dokáže jednoznačně rozlišit bezpečného poskytovatele úvěru. Téměř 22 % z nich se s lichvářem už dokonce setkalo. Naopak větší procento starších lidí uvedlo, že se v nabídce bezpečných a lichvářských společností jasně orientuje: až 46 % lidí mezi 70 – 79 let věku a dokonce 56 % lidí mezi 50 – 69 let věku.





Stejně tak jsou starší obyvatelé ČR obezřetní, co se týče skrytých poplatků: pouze 7,5 % z nich by bylo ochotno zaplatit předem poplatek za poskytnutí půjčky, téměř 80 % ve věku nad 70 let se zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru, v případě lidí o generaci mladší nad 50 let věku, kteří jsou častějšími žadateli o půjčku, je to dokonce 87 %. Tato věková skupina ze všech věkových skupin se také nejvíce zajímá o sankce v případě, že by se dostala do problémů se splácením (až 94 % respondentů) a stejné procento se i vyjádřilo ve smyslu, že nejprve řádně smlouvu přečtou, než ji podepíší. „To je rozhodně dobrá zpráva, když uvážíme, že obecně panuje dojem, že naletět lichvářům je běžné spíše u starší generace,“ komentuje výsledky průzkumu Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí Navigátora bezpečného úvěru.

. JAKÁ JE SITUACE V JEDNOTLIVÝCH REGIONECH? . Ale i u mladých lidí přinesl průzkum pozitivní zjištění: téměř 87 % mladých do 25 let trvá na pročtení smluvních podmínek před podpisem, 70 % z nich by nepodepsalo bianco směnku a 68 % se zajímá o sankce za předčasné splacení úvěru. Rozdíly mezi věkovými skupinami jsou spíše v přístupu k samotnému řešení půjčky. Téměř 48 % mladých do 25 let by smlouvu konzultovalo s právníkem, oproti tomu by ten samý krok provedlo pouze 26 % lidí mezi 50 – 69 let věku. „Ukazuje se, že ačkoli se řada mladých lidí o svoje finanční záležitosti zajímá a ví, jak správně postupovat, když si potřebují půjčit, více než polovina z nich nedokáže rozlišit bezpečného poskytovatele úvěru. Je to alarmující!“ říká k průzkumu jeden z autorů Navigátora bezpečného úvěru Petr Teplý, výzkumný pracovníky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, a dodává: „Je potřeba, aby se mladí, ale nejen ti, více zajímali o to, od koho si půjčují, co je to bude stát a jaké budou důsledky splácení i nesplácení jejich úvěru. Spoustu informací lze nalézt třeba na internetu. Lidé by měli také srovnávat více možností, aby zjistili, jaký produkt a od jakého poskytovatele je pro ně nejvhodnější. Jinými slovy, neměli by kývnout hned na první nabídku, na kterou narazí.“    .

Průzkum také ukázal rozdíly mezi ženami a muži, co se přístupu k půjčkám týče. Muži se jeví jako zodpovědnější – 58 % z nich dokáže jasně rozlišit bezpečnou a důvěryhodnou společnost, v případě žen je to pouze 42 %. Co se týče podepisování smluv, 45 % mužů by případnou smlouvu řešilo samo a nekonzultovalo by ji s právníkem, oproti tomu jen 35 % žen by volilo stejnou strategii. Na čem se ale muži i ženy shodnou, je pročtení úvěrové smlouvy před jejím podepsáním. Udělalo by to zhruba 90 % mužů i žen.  Stejně tak vysoké číslo, téměř 82 %, by si nechalo vypracovat více nabídek, než by se rozhodli, od koho si půjčí. „To je základní stupeň bezpečného úvěrování – zajímat se, jaké mi kde dají podmínky a od koho si to vlastně chci půjčit,“ říká prof. Michal Mejstřík, další ze spoluautorů Navigátora, člen NERV a ředitel EEIP, a.s., a dodává: „Je potřeba stále dokola lidem vysvětlovat, že pokud neuspěli u bank či značkových nebankovních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů, pak to, že jim někdo na ulici nebo přes telefon peníze zdánlivě snadno a zdánlivě levně poskytne, není výhra, ale s největší pravděpodobností se pro ně taková půjčka stane noční můrou.“

O Navigátorovi bezpečného úvěrování

Zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček, posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů, nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat, a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti – to jsou hlavní cíle projektu Navigátor bezpečného úvěru.

. VÍCE O NAVIGÁTORU VE SPECIALIZOVANÉ SEKCI .

Navigátor bezpečného úvěru si klade za cíl pomoci zájemcům o půjčku tím, že je nasměruje k bezpečným poskytovatelům úvěrů. Dalším cílem je upozornit na ty nebezpečné – spíše než jejich názvy a jména však chce ukazovat na jejich praktiky, protože takových subjektů jsou u nás tisíce a všechny je vyjmenovat není v zásadě možné.

 .

„Chceme do džungle spotřebitelských půjček přinést nástroj, který lidem umožní rychle a jednoduše zjistit, kde si opravdu nepůjčovat, a naopak jim pomůže zorientovat se mezi důvěryhodnými institucemi. Zájemci o půjčku potřebují srozumitelný žebříček sestavený právě na základě nejdůležitějších kritérií, která by měli sami zkoumat,“ uvádí garant projektu, profesor Michal Mejstřík. Dodává, že tato aktivita navazuje na doporučení Národní ekonomické rady vlády, jak řešit zadlužování Čechů, kterým je zlepšování finanční gramotnosti.



Navigátor bezpečného úvěru: Lichvářům naletí často i mladí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16517543088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více