Návrh:
stát bude moci převzít banky v problémech (HN)


21. 04. 2009  08:54     ČTK     komentáře (0)

Stát bude moci převzít banku, která by se ocitla ve vážných potížích. Počítá s tím novela zákona o bankách, kterou na dnešní jednání vlády předložilo ministerstvo financí.





"Navrhovaná opatření nejsou reakcí na nějaký konkrétní problém v bankovním sektoru. Bankovní sektor v České republice se těší dobrému zdraví a v uplynulém období se vyhýbal rizikovým činnostem," upozornilo ministerstvo financí.   Novela zákona zavádí koncept tzv. bridge bank, který má umožnit rychlé převedení banky v problémech na zdravou instituci. K tomuto převodu by mělo dojít za náhradu, která bude určena na základě nezávislého ocenění. Jako krajní řešení návrh umožňuje, aby banku v problémech převzal stát pomocí tzv. banky zvláštního určení, tedy banky, která bude ze 100 procent vlastněna státem. Tento postup by připadal v úvahu zejména tehdy, pokud by na trhu neexistovala banka, která by byla ochotna převzít podnik banky v problémech. Návrh také obsahuje řadu dalších upřesnění, která umožňují centrální bance pružně reagovat na aktuální situaci v konkrétní bance, a díky tomu může ČNB zabránit bance učinit rozhodnutí, která by měla negativní vliv na její finanční stabilitu nebo na zájmy jejích klientů. Zjednodušení procesu navýšení kapitálu banky by pak mělo bance v problémech umožnit, aby si chybějící kapitál co nejrychleji a pružným způsobem opatřila.

Novela podle ministerstva financí obecně reaguje na situaci panující v současné době na finančních trzích a na skutečnost, že český právní řád neobsahuje dostatečnou oporu pro přijetí adekvátních kroků, jestliže je ohrožena stabilita jednotlivé banky nebo celého finančního sektoru. "Obdobně jako v okolních státech návrh do právního řádu promítá určitou legislativní oporu pro případnou mimořádnou situaci, kterou nelze s určitostí vyloučit," uvedlo ministerstvo.



Návrh: stát bude moci převzít banky v problémech (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12602855872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více