Nebankovní společnosti jsou na koni. Jen za první čtvrtletí půjčily o 4,6 % více peněz


23. 05. 2018  00:14     Půjčka.co     komentáře (0)

Mimobankovní úvěry táhnou. Nebankovní poskytovatelé v prvním čtvrtletí letošního roku půjčili o 4,6 % meziročně více peněz. Z dat České leasingové a finanční asociace (ČLFA) je patrné, že klesla poptávka po podnikatelském leasingu a úvěru, naopak vzrostla po úvěrech a leasingu určených k financování domácností.

Nebankovní společnosti jsou na koni. Jen za první čtvrtletí půjčily o 4,6 % více peněz




České ekonomice se daří a lidé se nebojí utrácet, často pro financování svých potřeba tak sahají po úvěrech. Což potvrzuje také Libor Bosák, předseda představenstva ČLFA:Proti vývoji v loňském roce jsme pozorovali příznivější výsledek ve financování domácností. Je to důkaz přetrvávající silné spotřebitelské důvěry, kterou stimuluje dobrá kondice české ekonomiky i historicky nízká nezaměstnanost."

Kromě bankovních půjček lákají spotřebitele i ty nebankovní půjčky, které díky novému zákonu o spotřebitelském úvěru už nepřináší tolik nástrah jako dříve. Pro nebankovní společnosti totiž nově platí přísnější pravidla v poskytování úvěrů a povinnost získat licenci od ČNB.

Zájem o financování domácností úvěry a leasingem roste

ČLFA sdružuje 41 poskytovatelů leasingu, podnikatelských a spotřebitelských úvěrů a factoringu. Všechny členské společnosti ČLFA půjčily v prvním čtvrtletí letošního roku 52,1 miliardy korun, z toho:

  • 44,19 miliardy korun bylo určeno k financování firemních investic,
  • 7,9 miliardy korun bylo určeno k financování zboží, služeb a investic pro domácnosti.

Financování podnikatelských investic meziročně kleslo o 2,7 %, financování investic pro domácnosti naopak vzrostlo o 6,5 %. Stejně tak stouplo financování provozu firem factoringem, a to o 14,7 %. Do financování investic pro domácnosti patří všechny typy úvěrů, a to ať už se jedná například o hotovostní půjčky, rychlé půjčky, online půjčky, půjčky bez registru nebo půjčky před výplatou.

A proč došlo k poklesu v rámci podnikatelských investic, když v ostatních oblastech se financování daří? Důvodem je podle asociace změna metodiky vykazování u jedné velké členské společnosti.

Nejvíce si lidé půjčovali na financování vozu

Členské společnosti asociace sjednávaly soukromým osobám jeden úvěr za druhým.

  • Prostřednictvím spotřebitelských úvěrů půjčily 6,96 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 5,9 %.
  • Prostřednictvím spotřebitelského leasingu půjčily 0,94 miliardy korun, což představuje nárůst o 11,9 %.

Celkový objem všech obchodů týkajících se spotřebitelských půjček pak byl rozdělen mezi revolvingové úvěry (1,90 miliardy korun), neúčelové půjčky (1,39 miliardy korun) a financování hmotného majetku (3,67 miliardy korun).

Nejvíce peněz členové ČLFA poskytli na pořízení automobilů. V prvním čtvrtletí roku 2018 půjčili na financování vozů 21,33 miliardy korunu. Z této částky padlo 11,59 miliardy korun na koupi 29 503 nových osobních automobilů. Objem peněz určených k financování nových vozidel vzrostl o 3,6 %, přitom počet nových vozů se navýšil o 7,5 %.

 



Nebankovní společnosti jsou na koni. Jen za první čtvrtletí půjčily o 4,6 % více peněz

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více