Nebýt úroků z dluhů státu, byl by rozpočet už v přebytku


12. 04. 2016  00:17     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Úroky ze státního dluhu představují obrovskou položku státních financí. Za rok takto vyplatíme na úrocích a dalších poplatcích částku 48 miliard korun. To odpovídá pro srovnání ročnímu rozpočtu ministerstva vnitra. ČTĚTE DÁLE!

Nebýt úroků z dluhů státu, byl by rozpočet už v přebytku




Zaujalo nás několik čísel zobrazujících aktuální výši zatížení rozpočtu úroky z vládního dluhu. Celá Česká republika dluží z důvodu deficitů státního rozpočtu 1,6 bilionů korun. Tato částka přestavuje přibližně 39 procenta ročního výkonu celé ekonomiky. Na jednoho občana České republiky, včetně důchodců, dětí a nemluvňat připadá 150 000 korun jako podíl na celkovém státním dluhu. Celkový státní dluh je přitom vyšší než celoroční rozpočet České republiky, který činí cca 1,3 bilionů korun.

To ale není vše. Na správu tohoto dluhu, tedy na platbu úroků, poplatků apod. se vede ve státním rozpočtu celá jedna velká kapitola. Roční náklady na správu tohoto velkého dluhu činí 48 miliardy korun. To představuje necelá čtyři procenta ročního státního rozpočtu. Kdybychom tuto částku nemuseli platit, tak by byl dnes státní rozpočet už v přebytku. Například pro příští rok plánuje ministerstvo financí schodek státního rozpočtu ve výši 60 miliard korun. Schodky bývají přitom nyní obvykle o pět až deset miliard korun nižší. Pokud bychom schodek snížili o výdaje na správu státního dluhu ve výši 48 miliardy korun, měli bychom nyní vyrovnaný rozpočet. Stát by si tak udržel poměrně solidní sociální výdaje a zabezpečení, mohl by zvyšovat důchody i výdaje na zdravotnictví, školství i platy státních zaměstnanců a přitom všem by měl stále vyrovnaný státní rozpočet. 

Aby však takového cíle dosáhl, nesměl by se po dobu minulých 20 let každým rokem neustále zadlužovat. Právě dědictvím minulých 20 let jsou roční výdaje ve výši 48 miliard korun, tedy ve výši celoročního rozpočtu ministerstva vnitra, nebo ministerstva obrany s desítkami tisíc zaměstnanců. 

Ještě na závěr uveďme, že tyto výdaje jsou aktuálně velmi nízké, protože v současné době využívá stát dokonce záporných úrokových sazeb, nebo sazeb zcela minimálních blízko nule. Pokud by se tento stav b budoucnu změnil, mohly by výdaje na správu státního dluhu vyskočit až na dvojnásobek. Pak bychom ze schodků budoucích rozpočtů hradili jen splácení úroků a splátek státního dluhu a to není moc hezká představa.

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Nebýt úroků z dluhů státu, byl by rozpočet už v přebytku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16435354032

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více