Nečas připustil úplný konec kontroverzních sKaret


26. 03. 2013  10:40     ČTK     komentáře (0)

Premiér a předseda ODS Petr Nečas připustil úplný konec kontroverzního projektu sociálních karet. Systém je kritizován z řady míst, dosud se ale hovořilo hlavně o jeho úpravě. Senátní předlohu, která měla sKarty úplně zrušit, vláda před dvěma týdny jednomyslně odmítla. Ministerstvo práce a sociálních věcí už připravilo změny zákonů, které sKarty upravují. Na návrhy, jak se sociálními kartami dál, čeká také Čeká spořitelna, která vyhrála tendr na jejich provozování.

Nečas připustil úplný konec kontroverzních sKaret




"Nevylučujeme, že by stát úplně ustoupil od projektu sKaret," prohlásil dnes předseda vlády po jednání výkonné rady ODS.

Přes sKartu mají lidem plynout sociální dávky. Projekt, který má spořitelna provozovat do roku 2024, kritizuje rada postižených, opozice, odbory, ochránci dat či ombudsman. Premiér a ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se loni s bankou dohodli na změnách. Nyní lidé dostávají k sKartě konto automaticky. Podle návrhu ministerstva práce by ho měli jen tehdy, pokud by o ně stáli a chtěli na ně dávky dostávat. Jinak by si sami určili, zda jim má peníze posílat rovnou stát na jejich účet, případně poštou. Povinné zřizování spořitelního účtu k sKartě by podle analýz bylo v rozporu s ústavou.

Spořitelna k chystaným změnám uvedla, že pokud by začaly platit, byl by pro ni projekt ztrátový a investice do něj nadměrné. Chce po ministerstvu vědět, jak by se pak dál postupovalo.

Sněmovna také minulý týden přijala hlasy opozice usnesení, podle kterého by sKarty neměly sloužit jako identifikační průkaz pro lidi pobírající sociální dávky a pro zdravotně postižené. Dolní komora v něm také požádala o to, aby ministerstvo práce a sociálních věcí pozastavilo vydávání karet do doby, než se projekt legislativně upraví.



Nečas připustil úplný konec kontroverzních sKaret

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15521803360

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více