Nechoďte na úřady a využijte datovou schránku. Co vše lze přes ni podat?


25. 03. 2020  01:18     Podejto.cz      komentáře (1)

Počet Čechů, kteří jako fyzické osoby mají vlastní datovou schránku, se loni zvýšil o 36.000 na 160.000 lidí. Vzniká tím virtuální poštovní úřad, přes který je možné přijímat a odesílat úřední dokumenty v digitální podobě.

 

 

Nechoďte na úřady a využijte datovou schránku. Co vše lze přes ni podat?




"Datová schránka výrazně usnadňuje úřední úkony, většinu jich uživatel může provést elektronicky z pohodlí domova bez ohledu na úřední dny či hodiny. Pokud navíc máte aktivovanou datovou schránku, úřady by s vámi měly povinně komunikovat jejím prostřednictvím. Žádná zpráva vám díky tomu neunikne, protože si můžete nastavit notifikaci formou e-mailu nebo SMS zprávy," uvedl Martin Vondrouš ze společnosti Software602, která je jedním z dodavatelů systému. 

Vedle nejrůznějších podání ušetří datová schránka čas také v momentě, kdy uživatel potřebuje výpis z rejstříku trestů, bodového hodnocení řidiče nebo insolvenčního rejstříku. Majitelé datových stránek si mohou o výpis zdarma požádat. Příslušný dokument budou mít ve své datové schránce během několika málo minut. 

Datovou schránkou lze odeslat i omluvenku dětí do škol či školek. Stačí vyplnit jednoduchý formulář a omluvenka putuje do datové schránky školy nebo školky, která musí zprávu přijmout. Omluvenka se tedy nemůže nikde ztratit a je stále dohledatelná. Tento formulář nabízí i bezplatný portál PODEJTO.CZ.

Základní služby datové schránky jsou zdarma. Pokud si však uživatel připlatí, může využívat další služby, jako Poštovní datové zprávy (dokumenty z banky, pojišťovny a dalších institucí), Datový trezor (automaticky uchovává datové zprávy i po 90 dnech) či Odesílání poštovních datových zpráv (například posílání smluv).

Skrze datovou schránku lze zkrátka zasílat všechny dokumenty, žádosti a stížnosti, vše, co lze převést do digitální podoby. Papírové vyhotovení přitom stojí nemalé poplatky. Uživatelé datových schránek rozeslali za deset let jejich fungování 700 milionů zpráv. Ušetřili tak 14 miliard korun, které by museli zaplatit za doručení České poště. 

Na co vše lze datovou schránku využít?

- Osobní doklady,

- daňové přiznání,

- zdravotní pojištění,

- nemocenské pojištění,

- důchodové pojištění,

- katastrální řízení,

- elektronickou verzi výpisů z Informačních systémů veřejné správy (např. z rejstříku trestů, veřejného rejstříku, bodového hodnocení řidiče),

- ostatní (např. obdržet informaci o blížícím se konci platnosti pravidelné technické prohlídky vozidla, zažádat o rodičovský příspěvek, obdržet informaci o přestupku na silnici).

 



Nechoďte na úřady a využijte datovou schránku. Co vše lze přes ni podat?


Dobrý den, rád bych se touto cestou zeptal, jestli je možné zažádat konkrétní úřad (orgán veřejné m...
Diskutovat (1)