Nejabsurdnější bankovní poplatky obrazem. Není to hezký pohled


28. 01. 2020  01:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ANKETA O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNI POPLATEK: Jak vypadají nominované absurdní poplatky a jak si je představujeme v naší redakci? Nic hezkého to není. Absurdity jsou někdy těžko pochopitelné a klientům bank tak zůstává často údiv a zoufalost ve tváři. Jak absurdní poplatky vypadají?

Nejabsurdnější bankovní poplatky obrazem. Není to hezký pohled




Blíží se anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek roku 2020. Spuštěna bude v pondělí, dne 3. 2. 2020. Od té chvíle budete moci hlasovat pro svůj nejabsurdnější bankovní poplatek po téměř celý rok 2020. Současně se o nejabsurdnějších bankovních poplatcích dozvíte mnoho zajímavých informací, abyste se mohli správně a odpovědně rozhodnout.

 

Poplatek za příchozí platby

Historicky první nejabsurdnější poplatek pro rok 2005. Lidé jen těžko chápali, proč mají platit poplatek za to, že prostě užívají produkt, u kterého platí již poplatek za jeho vedení. Přijímat platby je přitom základní a často nejdůležitější funkčností a náplní bankovní účtu.

drink s pěnězi


Poplatek za výběr kartou z bankomatu vlastní banky

Poplatek, se kterým se setkáme již vyjímečně a spíše v některých modifikacích. Standardní je platit za výběr z bankomatu cizí banky. U některých bank je zpoplatněno, pokud se z bankomatu vybírá často. Platí však, že bankomat je tu proto, aby umožnil klientům vybírat si hotovost z účtu, aniž by musel klient obtěžovat obsluhu na přepážce a vázat zbytečně drahé zaměstnance banky. Výsledek? Zaplatíte za to poplatek.

oholit od peněz

 


Poplatek za vedení běžného účtu

Stále se velmi často platí. U tohoto poplatku však vykonaly banky od roku 2007, kdy se tento poplatek stal nejabsurdnějším, obrovský kus cesty. Dnes již v zásadě všechny banky nabízí alespoň jeden základní běžný účet bez poplatku za jeho vedení. Na tuto povinnost dohlíží i EU svým nařízením, které platí v celé EU.

2007 poplatek za vedení běžného účtu

<hr>

Poplatek za nadměrný vklad

Vkládáte si na účet, a dokonce vlastní účet, vyšší částku? Některé banky Vám tuto transkaci tučně zpoplatní. Tento poplatek považovali lidé za nejabsurdnější už v roce 2008. Jak tomu bude v roce 2020?

2008 poplatek za nadměrný vklad


Poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet

Modifikace předchozího poplatku. Absurdnější je v tom smyslu, že Vás Vaše banka zpoplatňuje za to, že aktivně užíváte svůj účet, a když máte hotovost, jdete ji na svůj účet osobně odnést. Stačí abyste v dosahu nenašli tzv. vkladomat a nic jiného, než vklad hotovosti na přepážce Vám nezbude. Co na to banka? Zpoplatní Vás.

u stolu, peníze, smlouva


Poplatek za předčasně splacený úvěr

Je úplně jedno, jestli sankci za předčasně splacený úvěr nazveme poplatkem nebo pokutou či náhradu ušlých úroků. Paradoxní prostě je skutečnost, že člověk je sankcionován za to, že splní svou základní povinnost vrátit půjčené finanční prostředky. A je úplně jedno, jestli to udělá dřív nebo využije celý splátkový kalendář a celkovou dobu splatnosti. Banka by měla trestat neplatiče, kteří jí škodu skutečně způsobují, ne odpovědné dlužníky, kteří přijdou zaplatit svůj dluh dříve. I takové poplatky bohužel existují.

pusa, braní peněz


Poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat u vlastní či cizí banky

Chcete se pouze podívat na displej, kolik na účtu máte, abyste věděli, kolik si z bankomatu můžete vybrat? Máte smůlu. Banky Vám za to naúčtují několik korun. Logická a nenákladná služba, kterou by měl normálně bankomat automaticky disponovat, se tak "zvědavým" lidem zpoplatní a takový klient si zaslouží být potrestán proto, že chce vědět, kolik mu má bankomat vydat a kolik aktuálně na svém účtu má.

2012 - poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat


Poplatek za vedení úvěru - hypotečního, spotřebitelského, stavbní spoření

Půjčíte si peníze od banky, platíte úroky, poplatek za sjednání, polatek za uzavření smlouvy, vedete si u příslušné banky svůj běžný účet, za který opět hradíte nějaké poplatky a výsledek? Banka Vám účtuje poplatky za vedení úvěrového účtu. Co to je? Fiktivní účet určený jen k tomu, abyste tam platili bance splátky a úroky pro tuto banku. Bez poplatku za vedení úvěrového účtu by zřejmě banky na celé transakci prodělaly. No jo, bez poplatků by banky byly jen našimi chudými příbuznými.

padouch drží oběť


Poplatek za zadání příkazu či změny příkazu přes internetbanking

Používáte internetbanking nebo mobilní bankovnictví? Pomáháte tím bankám minimalizovat náklady? Neřešíte každou hloupost na pobočce banky? Dobře Vám tak. Banka Vám to naúčtuje. U některých bank se tak můžete dočkat zpoplatnění zcela automatizované transakce - zadání příkazu k úhradě či založení trvalého příkazu. Opět je úplně jedno, že už platíte poplatek za vedení účtu spojeného s užíváním elektronického bankovnictví. Když budete "zlobit" a zadávat hodně příkazů, banka Vám to spočítá.

2015 Poplatek za zadání příkazu či změny trvalého


Poplatek za vystavení potvrzení o zůstatku úvěru za účelem předčasného splacení hypotéky nebo úvěru

Víte, kolik někdy stojí vytisknutí jednoho papíru s dvěma odstavci? Klidně tisíc korun. Tento papír potřebujete, abyste mohli své bance splatit úvěr, když například prodáváte nemovitost zatíženou zástavním právem. Banka od Vás tento papír vyžaduje, aby Vám ho mohla nadstandardně zpoplatnit. Výkon bankovního úředníka je přitom minimální. Dvakrát klepne do klávesnice a je hotovo. Splatit předčasně hypotéku ale chce klient, tak ať si zaplatí.

podpis pod výhružkou


Poplatek za vedení účtu zemřelého klienta (po dobu dědického řízení)

Jeden z nejdepresivnějších absurdních poplatků. Zemře Vám blízká osoba, a Vy se ještě rok po její smrti setkáváte s vyúčtováním banky na úhradu poplatku za vedení jeho účtu? Pro banky něco zcela normálního. Pro klienty už ne. Otázkou je, jak zemřelý klient, který absolutně s účtem nijak nedisponuje, banku neotravuje, tuto banku nákladově zatěžuje? Po skončení dědického řízení pak stačí prásknout do počítače a účet je zrušen. Proč si zato ale nenechat zaplatit, že?

zemřelý


Poplatek za dotaz úřední osoby

Absurdita poplatku spočívá v tom, že na jeho vzniku nemusíte mít vůbec žádnou vinu. Exekutor se poptá Vaší banky, zda nemáte něco společného s dlužníkem nebo soud podá v rámci jakéhosi řízení dotaz, zda máte u banky účet a banka Vám toto zpoplatní. Klient často ani neví, proč je poplatek účtován a za co. Klienti ani nemusí být vinen dotazem úřední osoby. Prostě se jen někdo z úřadu či od policie usmyslel se na vás zeptat. Banka si to ale nechá zaplatit. Ale od Vás!

razítko a poplatek




Nejabsurdnější bankovní poplatky obrazem. Není to hezký pohled

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor