Nejistota na trhu práce odsouvá pořízení auta na lepší časy


15. 09. 2020  08:20     Tomáš Volf     komentáře (0)

Situace na trhu s automobily se nejspíš nebude příliš zlepšovat. Kamenem úrazu jsou negativní očekávání budoucích příjmů a obecně panující vysoká nejistota. Počet registrací nových vozů v srpnu zaznamenal nejhorší měsíc za posledních šest let. 

Nejistota na trhu práce odsouvá pořízení auta na lepší časy




Drtivý pád počtu registrací nových vozů 

Srpnová čísla o zaregistrovaných nových automobilech v ČR byla studenou sprchou. Podle SDA jich bylo pouze 16 611, což je nejhorší srpnové číslo za posledních 6 let. Pokud nepočítáme měsíce březen, duben a květen, které byly silně poznamenány ekonomickými restrikcemi, je to nejhorší výsledek tohoto roku. V meziročním vyjádření se jedná o pád téměř o 34 %. Oproti předkoronavirovému letošnímu lednu jsme svědky 13% pádu. V uplynulých šesti letech se v srpnu vždy zaregistrovalo více nových vozů, než v lednu.  

Počet registrací ojetin vykázal slušné tempo  

U ojetin je situace zcela odlišná. Těch se sice obecně v dlouhodobém horizontu registruje méně než nových vozů, ale srpnová čísla ukazují na stabilní zájem ze strany zákazníků. V srpnu bylo zaregistrováno 14 300 ojetých vozů.  V meziročním vyjádření data navazují na pokles z minulých let o 4 %, což nijak nevybočuje z tradičního meziročního poklesu. Naopak oproti letošnímu lednu, kdy si vypnutí ekonomiky nedokázal nikdo představit, evidujeme nárůst registrací ojetin o 8,5 %.  

Ceny aut meziročně stoupají a navíc zrychlují nárůst. V srpnu rostly ceny tempem 5,9 %. V meziměsíčním vyjádření ceny naopak zpomalují své tempo růstu. Mezi červencem a srpen se ceny zvedly pouze o 0,9 %. 

V dalších měsících se zlepšení čekat příliš nedá. Přestože by situace logicky napovídala, že ceny automobilů by měly klesat, opak je pravdou. Ať už v blízké budoucnosti půjdou ceny mírně dolů, nebo si budou držet své tempo postupného růstu, vše bude záležet na očekávání spotřebitelů ohledně jejich budoucích příjmů. Nákup vozu, jakožto zbytného zboží a především zboží dlouhodobé spotřeby je v dobách nejistoty odsouváno na jistější období. Do konce roku by měla vláda ukončit podporu neexistujících pracovních míst, což pravděpodobně katapultuje nezaměstnanost na přelomu roku až k 8 %. Takový počet lidí bez zaměstnání by představoval pro trh práce obrovský náraz a především by to srazilo spotřebitelskou poptávku razantně dolů. 

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 

  

 



Nejistota na trhu práce odsouvá pořízení auta na lepší časy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12581540640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více