Nejlevnější účet pro internet:
mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci


14. 08. 2008  08:12     Patrik Nacher     komentáře (4)

Další články

Pro klienty, kteří nepotřebují bankovní pobočky, sestavila redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com žebříček nejlevnějších účtů pro elektronické bankovnictví. V průměru běžný klient díky internetu ušetří skoro padesát korun měsíčně.





Ohlas na výsledky výzkumu, který se snažil najít nejlevnější bankovní účet pro běžného českého bankovního klienta, byl obrovský. Nejčastěji diskutující upozorňovali, že bankovní pobočky nepotřebují. Redakce Peníze.cz spolu se serverem www.bankovnipoplatky.com proto zavelela: Pryč s papírem! Nový výpočet pro ty, kdo používají pouze elektronické bankovnictví a elektronickou poštu, sice měsíční náklady za účet výrazně snížil, pořadí se ovšem příliš nezměnilo.

 

mBank tentokrát s mKontem zvítězila přímo už s nulovými měsíčními náklady za vedení účtu a transakce. Oproti původnímu pořadí odpadly poplatky za papírový výpis z účtu a za používání mLinky jako alternativy ke kamenným pobočkám ostatních bank.

 

Druhé je opět eKonto od Raiffeisenbank, které je rovněž navrženo především pro milovníky internetu a internetového bankovnictví. Ve verzi Premium, tedy pokud na účet přichází měsíčně minimálně 25 000 korun, zaplatí běžný klient za měsíc 38 korun. Pokud by ovšem zákazník tuto podmínku nesplnil, stálo by ho eKonto ve verzi Základ 167 korun za měsíc a bylo by jedním z nejdražších ze zkoumaných účtů.

 

Zavržením papírových příkazů k úhradě a papírových výpisů by si výrazně pomohli i klienti třetího účtu v pořadí, družstevní záložny Fio, a čtyřky, Poštovní spořitelny. U Fio by za měsíc zaplatili za běžný účet 42 korun, tedy o 65 korun méně než s využíváním papírových platebních instrumentů. Účet Klasik od Poštovní spořitelny by používáním výhradně elektronického bankovnictví zlevnil o 42 korun na celkových 74 korun.

 

V novém žebříčku se promíchalo pořadí ve středu tabulky. Nejvíce na vynechání poboček a papírových výpisů vydělala ČSOB. Její ČSOB Konto si o dvě příčky polepšilo a jeho běžný klient by zaplatil o 36 korun měsíčně více. Naopak Extra konto od Komerční banky si o jedno místo pohoršilo, kdy ho předstihl účet Genius Acitve od GE Money Bank.

 

Nejdražší opět zůstal Osobní účet od České spořitelny a Citi Konto od Citibank. Jenže s tou výjimkou, že klient Citibank, který by měl měsíčně u banky uloženo v průměru více než půl milionu korun, by získal balíček Citi Konto zdarma.

 

Průzkum potvrdil, že používáním pouze elektronického bankovnictví může běžný bankovní klient výrazně ušetřit. V průměru klesly náklady na používání účtu o 47 korun za měsíc. Navíc tento způsob komunikace s bankou šetří čas klientů i náklady samotných bank. Je proto logické, že téměř všechny banky si za samotné používání internetového bankovnictví nic neúčtují. Výjimkou je pouze eKonto ve verzi Základ a Volksbank, u jejíhož FIT konta není internetové bankovnictví v ceně. Klient si ho musí dokoupit za poplatek 30 korun měsíčně.

 

 

Pořadí

Banka

Název konta

Cena / měsíc

1

mBank

mKonto

0

2

Raiffaisenbank

eKonto - prémium

*38

3

Fio

běžný účet

42

4

Poštovní spořitelna

Program Klasik

74

5

ČSOB

ČSOB konto

126

6

UniCredit Bank

Konto Mozaika

128

7

BAWAG Bank CZ

IQ konto

142

8

Volksbank

FIT Konto

153

9

GE Money Bank

Genius Active

154

10

Komerční banka

Extra konto

160

11

Česká spořitelna

Osobní účet-Standard II

**166

12

Raiffaisenbank

eKonto - základ

167

13

Citibank

Citi konto

***331

* Při splnění kreditního obratu min. 25 000 Kč

** Počítáno ze sazebníku

*** Při průměrném zůstatku nad 500 tisíc je vedení účtu (299,-) zdarma

 

 

 

Výzkum levných účtů: Volksbank přiznala chybu v sazebníku

Ve výzkumu nejlevnějších účtů pro běžné bankovní klienty se umístila Volksbank na šestém místě. Stalo se tak ale chybou v jejím sazebníku. V něm neuvádí, že vybrané Free Konto je určeno pouze pro studenty.

Při hledání nejlevnějšího bankovního účtu pro běžné klienty se redakce Peníze.cz a server www.bankovnipoplatky.com snažily jít nejobjektivnější možnou cestou. Vybíraly ze sazebníků bank takovou kombinaci balíčků a jednotlivých zpoplatněných transakcí, které budou pro běžného klienta nejvýhodnější.

U Volksbank byl zvolen účet Free Konto s poplatkovým tarifem Premium. Takto sestavený účet by klienta přišel za měsíc na 135 korun. Volksbank nicméně prostřednictvím agentury Stance Communication, která Volksbank mediálně zastupuje, upozornila, že Free Konto je určeno pouze pro studenty ve věku od 15 do 26 let. Připustila nicméně, že v sazebníku banky to uvedeno není. Klient, který by si chtěl podle sazebníku vybírat účet, by proto mohl snadno zvolit Free Konto, i když už do školy delší dobu nechodí.

Jako nejvýhodnější konto Volksbank se pro běžného klienta, nestudenta, nově jeví FIT Konto s poplatkovým tarifem Premium. Za něj ovšem zákazník zaplatí i s transakcemi za měsíc 189 korun. Volksbank by se tak v žebříčku propadla ze šestého na deváté místo.

 

 



Nejlevnější účet pro internet: mBank, eKonto a Fio válcují konkurenci

Diskutovat (4)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12578440752

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více