Nejlevnější účty:
vítězství mBank a propadák ČS


12. 08. 2008  00:26     Patrik Nacher     komentáře (4)

Další články

Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti skončili v poli poražených.





Výzkum serverů Peníze.cz a www.bankovnipoplatky.com spočítal nejlevnější bankovní účty pro běžné bankovní klienty. Žebříčku vládne mBank spolu s dalšími menšími bankami. Bankovní giganti skončili v poli poražených.

 

mBank a Česká spořitelna nemají mezi českými bankami zaměřenými na drobné klienty konkurenci. Jenže každá se může chlubit jiným rekordem. Zatímco mBank nabízí pro běžného bankovního klienta nejlevnější účet a s ním spojené služby, Spořitelna je se svým Osobním účtem suverénně nejdražší.

K tomuto závěru dospěla redakce Peníze.cz ve spolupráci se serverem www.bankovnipoplatky.com v unikátním výzkumu, který se snažil najít u každé banky nejlevnější účet pro běžného českého klienta. Jeho profil byl sestaven na základě údajů z bank o nejpoužívanějších službách. Zkoumaný běžný klient má jeden běžný účet, neembosovanou platební kartu, používá internetové bankovnictví, na účet mu přichází měsíčně čtyři platby a jednou vkládá hotovost na přepážce. Celkem provádí devět platebních příkazů do cizí banky, čtyři v rámci trvalých příkazů a pět individuálních. Vždy jednu z každého druhu transakcí provádí na přepážce banky, zbytek zadává elektronicky. Běžný bankovní klient má SIPO, vybírá hotovost dvakrát měsíčně z bankomatu své banky a jednou z bankomatu cizí banky. Šestkrát za měsíc platí kartou v obchodě.

Pokud by měl takový klient dost času, aby si prošel sazebníky bank, vyznal se v nich a spočítal si tu nejlepší variantu, musel by si zvolit mBank. Tam by měsíčně zaplatil za účet mKonto a transakce 49 korun. Nicméně by musel počítat s tím, že prakticky jediným způsobem, jak lze s bankou komunikovat, je internet či telefonní linka. Center, která připomínají klasickou pobočku nebo takzvaných mKiosků má banka sice stále více, zatím jich je ale jen něco málo přes pětadvacet v celé republice.

I druhé místo obsadil účet, který je určen především milovníkům internetu. Za eKonto od Raiffeisenbank zaplatí klient za měsíc 89 korun. To ovšem pouze v případě, že mu každý měsíc na účet přijde alespoň 25 tisíc korun. Pak má nárok na variantu Premium, v níž je zahrnuto vedení účtu zdarma, stejně jako několik služeb. Pokud by klient podmínku kreditního obratu nesplnil, zaplatil by měsíčně za eKonto ve verzi Základ 218 korun. Na pozadí těchto údajů pak slova Kláry Gajduškové, šéfky komunikace České spořitelny, v reakci na tiskovou konferenci KDU-ČSL k bankovním poplatkům minulý týden, vyznívají poněkud komicky: „Naše poplatky se neměnily od roku 2005. Meziroční nárůst příjmů u nich je tažen pouze růstem počtu transakcí.

Na třetí příčce se umístila družstevní záložna Fio, která se chce změnit na klasickou banku. U ní by měsíční náklady běžného klienta dosáhly 107 korun. V těsném závěsu následuje se 114 korunami Poštovní spořitelna s účtem Klasik.

Klasické velké banky, které nabízejí zákazníkovi i komfort osobního servisu na velkém množství poboček po celé republice se umístily až ve druhé polovině žebříčku. Souboj gigantů vyhrála ČSOB s účtem ČSOB Konto, za který by běžný klient zaplatil 168 korun za měsíc. Následuje Komerční banka s účtem Extra Konto, které sice nabízí většinu transakcí zdarma, nicméně i tak by byl zákazník na konci měsíce o 180 korun chudší.

Ze všech zkoumaných bank se naprosto vymyká Osobní účet České spořitelny. Ten má být podle banky průkopníkem ve vytváření služeb klientovi na míru. Sestavit ideální účet pro běžného klienta ovšem není zdaleka snadné. Klient, který by se ponořil do poměrně složitého sazebníku a chtěl získat opravdu nejlevnější variantu Osobního účtu, volil by verzi Standard II se třemi základními službami. Celkem by za takto vytvořený účet zaplatil včetně transakcí měsíčně 228 korun. Pokud by klient věřil pouze internetovému konfigurátoru a doufal by, že devět platebních příkazů je dostatečné množství, aby si do nabídky zvolil i službu „všechny transakce po celé ČR zdarma“, zaplatil by měsíčně 253 korun. To je o 204 korun více, než ve vítězné mBank. Na pozadí těchto údajů pak slova Kláry Gajduškové, šéfky komunikace České spořitelny vyznívají poněkud komicky: „Naše poplatky se neměnily od roku 2005. Meziroční nárůst příjmů u nich je tažen pouze růstem počtu transakcí.

Banka první volby, jak se Spořitelna sama nazývá, tak skončila mezi bankami, které usilují o drobnou klientelu poslední. O120 korun ji předstihla i UniCredit Bank s účtem Mozaika, která byla vždy vnímána spíše jako banka podnikatelů. Citibank, jejíž účet Citi Konto vyšel z výzkumu jako nejdražší, se netají tím, že o retailové klienty příliš nestojí.

Většina bank nabízí běžnému klientovi ve vybraných balíčcích zdarma platební kartu, internetové bankovnictví, příchozí platbu i vklad hotovosti na přepážce. Platit většinou nemusí ani za zřízení trvalého příkazu přes internetbanking a zadání příkazu úhradě přes stejný nástroj. Neplatí se ani za zřízení SIPO a u většiny bank ani za dva výběry z bankomatu domácí banky. Naopak výběry hotovosti z bankomatů konkurence jsou drahé. V průměru si za jeden výběr nechají banky zaplatit 23 korun. Unikátní je v tomto ohledu opět Česká spořitelna, která si za výběr od konkurence strhne nejen 25 korun, ale navíc i 0,5 procenta z vybrané částky.

Doporučení, které pro běžného Čecha z výzkumu vyplývá, je jednoduché. Pokud nepotřebuje mít pro případ výpadku internetu v záloze blízkost kamenné pobočky, je pro něj nejvýhodnější účet u mBank. Pokud chce mít možnost jít i do klasické pobočky a nevadí mu, že jich po republice není příliš mnoho, může si zvolit některou z menších bank, Fio, Volksbank, UniCredit Bank či Bawag Bank. Klienti, pro které je důležitý pocit jistoty vyplývající z příslušnosti k velkým bankovním hráčům, musí počítat s tím, že si za svůj účet připlatí.

 

 

Banka

Název konta

Cena / měsíc

Poznámka

1

mBank

mKonto

49

 

2

Raiffaisenbank

eKonto - prémium

89

* Při splnění kreditního obratu min. 25 000 Kč

3

Fio

běžný účet

107

 

4

Poštovní spořitelna

Program Klasik

114

 

5

UniCredit Bank

Konto Mozaika

133

 

6

Volksbank

Free Konto+Premium

135

 

7

BAWAG Bank CZ

IQ konto

167

 

8

ČSOB

ČSOB konto

168

 

9

Komerční banka

Extra konto

180

 

11

GE Money Bank

Genius Active

193

 

10

Raiffaisenbank

eKonto - základ

218

 

12

Česká spořitelna

Osobní účet-Standard II

228

* Počítáno ze sazebníku

13

Česká spořitelna

Osobní účet-Plus I+Standard II

253

* Počítáno za pomocí konfigurátoru

14

Citibank

Citi konto

380

 

 

 

Výsledky najdete na adrese:

https://www.bankovnipoplatky.com/pruzkum-nakladu-prumerneho-bankovniho-klienta/tabulka---mesicni-naklady-bezneho-klienta-5519/



Nejlevnější účty: vítězství mBank a propadák ČS

Diskutovat (4)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15439329200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více