Nejnižší splátka neznamená nejvýhodnější půjčku a nejnižší RPSN


31. 01. 2017  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Banky se předhánějí s nabídkou nejnižší splátky u svých půjček. Často pak garantují, že jimi nabízené nízké splátky budou nejnižší na trhu. Pozor. Nejnižší splátky neznamenají nejvýhodnější úvěr. ČTĚTE DÁLE!

Nejnižší splátka neznamená nejvýhodnější půjčku a nejnižší RPSN




Banky rády prezentují výhody svých úvěrů a úvěrových nabídek. To je v pořádku. Rozhodně by však měl informovaný a odpovědný klient vždy zbystřit. Není všechno zlato, co se třpytí, pravil by Patrik Nacher ve své knize „Konec finančních negramotů v Čechách“. Ani úvěr s nejnižší splátkovou neznačí nejvýhodnější úvěr, nebo dokonce úvěr s nejnižším úrokem a nejnižší RPSN.

Banky dosahují nízké splátky především prodloužením splatnosti

Nižší splátky, nebo dokonce nejnižší splátky na trhu může banka docílit jak snížením souvisejících plateb, tedy úroku nebo poplatků, tak prodloužením splatnosti úvěru. A právě prodloužení splatnosti úvěru je pro banku nejvýhodnější. Banka tím prodlouží období, po které klient svůj úvěr splácí a díky delšímu období také může déle čerpat úroky a související poplatky. Klient je přitom spokojený, protože mu každý měsíc splátka ukrojí méně z jeho platu, než tomu bylo dříve. Prodloužení splatnosti o pouhý rok docílí banka snížení splátek i o několik stovek korun měsíčně a to už je pro mnoho klientů významný argument.

Nízká splátka může znamenat nevýhodný úvěr

Prodloužení splatnosti, kterým banky dosahují nižších splátek, může být paradoxně pro klienta nevýhodné. Místo aby úvěr doplatil dříve, a dříve se také zbavil úroků a poplatků spojených s úvěrem, prodlužuje si toto splácení a bance tak v konečném důsledku zaplatí více.

Je však nesporné, že velká část klientů se soustředí při rozhodování o úvěru výlučně na výši splátky, protože právě výše splátky je do budoucna omezuje a snižuje jejich disponibilní příjmy, které mohou jinak utratit. Proto i tito klienti akceptují celkové vyšší náklady úvěru, i dlouhou dobu splatnosti výměnou za nižší splátky.

Informovaný klient vždy zpozorní

Klient, který ale aktuálně nepotřebuje za každou cenu nižší splátku, ale preferuje spíše to, aby bance zaplatil za úvěr, co nejméně musí vždy zpozornět. Místo výše splátky si vždy vyžádá nebo dohledá parametry úvěru. Nejvýznamnějším parametrem úvěru je výše RPSN, která ukazuje v procentním vyjádření na celkové náklady spojené s úvěrem. Dále si pak také mohou vyžádat vyčíslení celkové částky, kterou za úvěr za celou dobu splácení uhradí. A porovnání je to někdy velmi zajímavé. Půjčíte si 100 000 korun? Za pět let zaplatíte celkem bance 180 000 korun apod. Pro banky jsou tak zejména spotřebitelské úvěry velmi lukrativním a výdělečným produktem.

Klienti by však neměli dát bance nic zadarmo.

ZVOLTE HISTORICKY NEJABSURDNĚJŠÍ A NEJNESMYSLNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ZA ROKY 2005 AŽ 2016 ZDE!

Nejabsurdnější poplatek 2017



Nejnižší splátka neznamená nejvýhodnější půjčku a nejnižší RPSN

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více