Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 1 díl.


10. 09. 2019  00:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Podle průzkumu Air Bank v souvislosti s oslavou pátého výročí působení na tuzemské trhu je pro klienty nejpřínosnější inovací za posledních pět let bezkontaktní karta. Pro bezkontaktní kartu se tak vyslovily dvě třetiny dotazovaných.

Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 1 díl.




Bezkontaktní karty jsou nejpřínosnější

Ačkoliv bezkontaktní platební kartu bereme dnes jako něco normálního a standardního, ještě před několika lety se jednalo o unikát a úplně novou inovaci a novinku. Zatímco dříve bylo nutné karty vždy zasouvat do čtečky platebního terminálu, nebo bankomatu, což ztěžovalo placení, zdržovalo ho a navíc se jednalo o poměrně nebezpečný postup, kdy hrozilo zkopírování karty ať už obchodníka nebo u bankomatu, nyní už toto nutné není. Bezkontaktní karty stačí přiložit ke čtečce a po jedné až dvou sekundách je zaplaceno. Do částky útraty 500 korun ani není nutné zadávat pin, což na jedné straně výrazně zrychluje placení, na druhé straně se jedná o bezpečností riziko, kdy může potenciální zloděj karty kartou platit bez toho, aniž by musel pin znát. Na druhou stranu větší počet plateb je pro každého zneužitele karty velkým rizikem a vede k jeho rychlejšímu odhalení.

Bezkontaktní karta je tak sice podle klientů nejpřínosnější inovací, ale také se jedná o inovaci, která může být velmi rychle ohrožena a hrozí dokonce zánik této inovace a způsobu placení. V případě rychlejšího zavedení identifikace pomocí otisku prstu či scanu oční duhovky se totiž mohou stát platební karty ať už kontaktní či bezkontaktní zcela zbytečnými. Proč nosit kartu, když se budeme prokazovat otiskem prstu? V té chvíli už totiž karty ztrácí opodstatnění. Veškerý software totiž vyhledá všechny potřebné údaje na základě samotného otisku prstu či scanu oční duhovky. Nebude tak potřebné na tyto informace směřovat údaji z platební karty, která sama o sobě tyto údaje neobsahuje.

Na druhém a třetím místě mobilní bankovnictví a bezplatné běžné účty

42 procent dotázaných pak označilo jako nepřínosnější inovaci za posledních pět let mobilní bankovnictví a běžné účty, které společně obsadily druhé a třetí místo. Mobilní bankovnictví se totiž za posledních pět let výrazným způsobem zdokonalilo. Ještě před několika lety se musel účet spojovat přímo se sim kartou mobilního telefonu a mobilní bankovnictví bylo značně jednoduché a nepřehledné. Nyní se však mobilní bankovnictví softwarově propojuje s chytrými telefony, jejich funkcemi a přehledností a ovládání mobilního bankovnictví tak v podstatě simuluje ovládání na počítači nebo na tabletu. Navíc si informace o svém účtu můžete nosit kdekoliv a kdykoliv sebou a mít tak okamžitý přehled o všech svých platbách zůstatcích, nebo službách.

Bezplatné účty jsou pak samostatným fenoménem. Velmi dlouho trval boj a zápas o účty zdarma, tedy účty bez poplatků. V současné době už se jedná o poměrný standard. Jsou banky, které se stejně jako Air Bank na bezplatné účty přímo specializují. Bezplatný účet je nespornou konkurenční výhodou. A tuto skutečnost pochopily už v zásadě všechny banky působící na trhu.

Na čtvrtém místě výběr konkrétních bankovek

Výběr konkrétních bankovek při výběru hotovosti z bankomatu zatím zcela úplným standardem není. Ne každá banka tuto možnost poskytovala a poskytuje. Rozhodně se však jedná o velmi užitečnou inovaci, kterou ocení nejen běžní klienti, ale také obchodníci, kteří potřebují nějaké konkrétní bankovky do své pokladny. Je tak na výběru klienta zda zvolí při celkové výběru jednu či dvě bankovky vysoké hodnoty, nebo si naopak nechá vyplatit větší počet menších bankovek. Třeba už jen proto, že potřebuje stejným podílem podělit svých několik dětí na kapesném.

DALŠÍ DÍL SERIÁLU O NEJPŘÍNOSNĚJŠÍCH INOVACÍCH PŘINESEME ZA TÝDEN



Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 1 díl.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11161679872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více