Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 2 díl.


24. 09. 2019  00:32     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Podle průzkumu Air Bank v souvislosti s oslavou pátého výročí působení na tuzemské trhu je pro klienty nejpřínosnější inovací za posledních pět let bezkontaktní karta. Pro bezkontaktní kartu se tak vyslovily dvě třetiny dotazovaných.

Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 2 díl.




Na pátém místě vkladové bankomaty

Vkladový bankomat je skvělá věc. Hlavně pro lidi, kteří se nechtějí zdržovat čekáním ve frontě na pobočce, aby mohli vložit hotovost na svůj účet. Nejedná se přitom o inovaci výhodnou jen pro klienty, ale i pro samotné banky. Banky si díky vkladovým bankomatům snižují náklady, nemusí zbytečně zatěžovat drahé zaměstnance a udržovat si hotovost na svých pobočkách. Vše vyřeší v rámci svých bankomatů, které když mohou hotovost vydávat, není důvod, aby ji také mohly zpětně přijímat. V rámci bankovního sektoru se zatím tato inovace rozbíhá pomaleji než bychom očekávali. Drtivá většina bankomatů, na které běžně narazíme, jsou tak stále bankomaty klasickými, které vydávají především hotovost, ale už ji nepřijímají. Právě Air Bank je bankou, která umožňuje přijímat hotovost na svých pobočkách pouze prostřednictvím vkladových bankomatů. Tuto inovaci tak banka prosazuje široce i ve své praktické činnosti a nejedná se tak pouze o teoretickou a formální inovaci. Vklad hotovosti na vlastní účet je tak i díky vkladovým bankomatům velmi snadnou záležitostí a to jak pro klienty, tak pro samotné banky.

Na šestém místě je odměna za řádné splácení

Odměna za řádné splácení není klasickou inovací. Je to marketingový tah jak přilákat ke konkrétnímu produktu co nejvíce zájemců. V tomto případě se jedná o půjčku, s kterou je spojeno odměňování za dodržení podmínek půjčky. Klasicky se tak jedná například o odpuštění několika posledních splátek, nebo o vrácení části splátek po řádném splacení úvěru apod. Odměňování tak má u různých bank různé podoby. Dá se říci, že nějakou formu odměňování nabízí ke svým úvěrovým produktům už velká část bank. S odměňováním se setkáváme jak u malých, nízkonákladových bank, které s tímto nápadem původně přišly, tak i u největších bank, které si povšimly zjevných výhod takového přístupu ke svým klientům. Fakt, že se i velké banky často inspirují nápady své menší konkurence, můžeme jen ocenit a pro klienty je to jen dobře. Není přitom důležité, kdo má patent na nápad, nebo kdo s tím přišel první. Důležité je, že to byl dobrý nápad a že ho banky co nejvíce využívají ve prospěch nejen svůj vlastní, ale i ve prospěch svých klientů.

Sedmé místo obsadila možnost založení účtu, nebo zřízení půjčky on-line

Internet je fenoménem doby. Internetu a připojení se musí přizpůsobit snad každý, pokud chce na trhu a ve společnosti obstát. To platí i v případě bankovních služeb. Už dávno není doba, kdy bylo potřebné vše zařizovat na pobočkách banky a pobočka banky bylo místo, kde se prostě žilo. Nyní lidé chtějí využívat pohodlí domova i moderních technologií a chtějí si vše vyřídit od svého počítače. Možnost zřízení běžného či spořicího účtu on-line, nebo zřízení půjčky přes mobilní nebo internetové bankovnictví je určitým standardem. Opět se jedná o inovaci, která je na jednu stranu vstřícná ke klientům, ale na druhou stranu je i výhodná pro banky. Snižují se jim náklady, obslouží větší množství klientů, ušetří za zbytečné zaměstnance i zbytečné prostory. Navíc bankovní systémy snižují riziko chyby nebo selhání člověka, vše funguje do velké míry automaticky s výrazně menším vlivem člověka, než tomu bylo dříve.

DALŠÍ DÍL NAŠEHO SERIÁLU O NEJPŘÍNOSNĚJŠÍCH INOVACÍCH VYDÁME ZA TÝDEN!



Nejpřínosnější bankovní inovace posledních pěti let. Které to jsou? – 2 díl.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15635319248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více