Největší firma světa? Banka HSBC (HN)


07. 04. 2008  11:21     Jan Beneš, Jana Horká     komentáře (0)

I když světová úvěrová krize tvrdě doléhá na akcie i zisky finančních ústavů, největší společností světa za rok 2007 se podle prestižního amerického časopisu Forbes přesto stala britská banka HSBC Holdings.





I když světová úvěrová krize tvrdě doléhá na akcie i zisky finančních ústavů, největší společností světa za rok 2007 se podle prestižního amerického časopisu Forbes přesto stala britská banka HSBC Holdings. První místo jí vynesl fakt, že se vyvarovala špatných investic do rizikových hypoték a krize ji tak téměř nepoznamenala.
Magazín Forbes vydal v pátek seznam dvou tisícovek největších firem planety již třetí rok v řadě. Forbes hodnotí vlastní metodou všechny firmy podle tržeb, zisku, výše aktiv a celkové hodnoty akcií. Z těchto údajů poté vypočítává velikost jednotlivých firem a na jejím základě sestavuje svůj žebříček.
Světovým korporacím vládnou z hlediska výše aktiv banky a pojišťovny. Naopak vysoké tržby posunuly dopředu například průmyslový konglomerát General Electric (letos na 2., loni na 4. místě) nebo ropný kolos ExxonMobil, který se letos posunul ze sedmého na páté místo.

 

461. místo s otazníkem

Tuzemská energetická skupina ČEZ - v žebříčku největších firem světa jediný český zástupce - obsadila letos 461. místo.
Proti loňsku, kdy byla na 453. místě, si tak lehce pohoršila. Otázkou však zůstává, jak Forbes k tomuto umístění dospěl. Podle něj ČEZ v roce 2007 dosáhl prodejního obratu 7,65 miliardy dolarů a zisku 1,33 miliardy dolarů. Stejná čísla ovšem Forbes zveřejnil v předchozím žebříčku, o kterém HN informovaly loni.
"Za výsledky si stojíme, Forbes uvádí vždy správná čísla," odpověděla na opakovaný dotaz HN, zda jsou uvedená čísla správná, mluvčí magazínu Helaine Rosenthalová.
ČEZ ale podle informací HN loni zvýšil čistý zisk meziročně skoro o polovinu na 42,8 miliardy korun. Podle průměrného ročního kurzu v roce 2007 (20,30 Kč/USD) tak vychází asi na 2,1 miliardy dolarů.
ČEZ tak zůstává středoevropskou jedničkou, pokud mluvíme o nových členech Evropské unie. Největší konkurent skupiny ČEZ - maďarská petrochemická společnost MOL - si ale podle Forbesu výrazně polepšila a posunula se o více než sto míst na 525. příčku.

 

Nejsilnější jsou banky

Žebříčku stejně jako v minulých letech dominuje bankovní sektor. Forbes spočítal, že mezi dvěma tisícovkami světových firem bylo více než 325 finančních institucí. Vítězná HSBC loni vydělala 19,13 miliardy dolarů. Ne každá banka si však v důsledku hypoteční krize vedla tak dobře.
V předchozím ročníku se největší firmou světa stala americká banka Citigroup. Její zisk se ale kvůli krizi prudce propadl z 21,5 miliardy dolarů v roce 2006 na "pouhých" 3,6 miliardy za loňský rok. Bance tak letos patří až 24. příčka.

Vůbec nejhůře dopadla americká banka Merrill Lynch, která se z předloňského 32. místa propadla téměř o čtyři sta příček (!), což je podle Forbesu vůbec největší pokles mezi firmami za rok 2007. Podobný osud postihl i evropské banky - švýcarskou UBS a francouzskou Société Générale.
Naopak o jednu příčku (z 5. na 4. místo) se s loňským ziskem 15,37 miliardy dolarů posunula americká investiční banka JPMorgan Chase, jež v polovině března koupila za 236 milionů dolarů (3,8 miliardy korun) krachující investiční banku Bear Stearns - tehdy pátého největšího obchodníka s cennými papíry na Wall Streetu.
Z nefinančního sektoru žebříčku jednoznačné vévodí strojírenství a hutnictví. Největší firmou v tomto sektoru se stal indický výrobce oceli ArcelorMittal, který letos skončil na 38. příčce.
Dobře si vedl i maloobchod, jemuž dominuje americký řetězec Wal-Mart. Ten poskočil ze 17. na 16. místo. Automobilovému průmyslu vévodí japonská Toyota Group a počítačům softwarový gigant IBM, jenž skončil skoro o 30 míst před konkurenčním Microsoftem, který nepronikl ani do první padesátky (umístil se na 63 místě, loni byl 66.).
Mezi zeměmi v žebříčku jednoznačně kraluje Amerika, která má v první stovce mezi dvěma tisíci firem téměř 30 společností. Konkurovat jí může pouze Francie a Německo, jež měly mezi první stovkou shodně devět společností.

Největší společnosti světa podle žebříčku Forbes - The Global 2000
První desítka největších firem světa

Firma

Země (sídlo)

Sektor

1. HSBC

Velká Británie

bankovnictví

2. General Electric

USA

energetika, bankovnictví

3. Bank of America

USA

bankovnictví

4. JPMorgan Chase

USA

bankovnictví

5. ExxonMobil

USA

ropný průmysl

6. Royal Dutsh Shell

Holandsko

ropný průmysl

7. BP

Velká Británie

ropný průmysl

8. Toyota Motor

Japonsko

automobilový průmysl

9. ING Group

Holandsko

pojišťovnictví

10. Berkshire Hathaway

USA

finančnictví

461. ČEZ

Česko

energetika

Poznámka: Pořadí v tabulce určuje souhrn informací o velikosti tržeb, zisku, aktiv a tržní kapitalizaci jednotlivých společností.

 

 


Nejsilnější odvětví

Sektor

Počet firem v žebříčku 2000 největších společností

1. bankovnictví

325

2. finančnictví

180

3. strojírenství

124

4. ropný průmysl

123

5. energetika

119

6. pojišťovnictví

102

7. doprava

81

8. stavebnictví

78

9. nápoje a tabák

74

10. maloobchod

70


Zdroj: Forbes - The Global 2000



Největší firma světa? Banka HSBC (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16170752800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více