Největší podíl ze svých úspor Češi letos použijí na dovolenou


22. 05. 2012  11:55     tz     komentáře (0)

Na dovolenou se letos chystají téměř dvě třetiny Čechů. Více než pětina lidí si na ni cíleně a dlouhodobě spoří. Z úspor českých domácností také na zasloužený odpočinek padne nejvyšší částka. Čtvrtina dotazovaných bude hradit náklady na dovolenou z aktuální hotovosti a jen jedno procentu Čechů se chystá kvůli dovolené zadlužit. Informace vyplynuly z průzkumu realizovaného v rámci projektu ING Bank Svět spoření.





Více než třetina Čechů letos žádnou dovolenou neplánuje. „Na dovolenou se letos nevypraví téměř 60 % našich spoluobčanů se základním vzděláním. Oproti tomu jen asi 18 % respondentů z řad vysokoškoláků uvedlo, že zůstanou doma,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR. „Je logické, že vysokoškoláci mají větší příjmy, a tudíž si mohou častěji dovolit vycestovat. Jako pozitivní vidím fakt, že se české domácnosti oproti minulým rokům v souvislosti s dovolenou výrazně méně zadlužují. Na druhou stranu ti, kteří si na ni půjčují, se rekrutují z ekonomicky nejslabší skupiny lidí se základním vzděláním. V tom vidím velkou hrozbu pro tyto rodiny, které se tak mohou dostat do začarovaného kruhu dluhů, a za to žádná sebeatraktivnější dovolená nestojí. Pokud mají lidé potřebu se vypravit na dovolenou, která je finančně náročnější a kterou neufinancují z aktuálních zdrojů, rozhodně se vyplatí si počkat a peníze na ni naspořit. Příjemný pocit z prožité dovolené pak nepokazí finanční závazek,“ doplňuje Vaníček.

 

"Je důležité pravidelně odkládat nějakou reálnou částku mimo svůj běžný účet, kde peníze svádějí k utrácení a ukrajují z nich poplatky. Nabízí se například spořicí účty, jakým je i ING Konto. Zde se úspory příjemně zhodnocují, zřízení a vedení účtu je zdarma a peníze máte kdykoliv k dispozici, jakmile naspoříte požadovanou částku na svou vysněnou dovolenou,“ pokračuje Vaníček.

     

Průzkum v rámci projektu ING Bank Svět spoření byl realizován v dubnu 2012 společností Ipsos Tambor. Dotazování se zúčastnilo 400 respondentů z Čech a Moravy ve věku 18–60 let.



Největší podíl ze svých úspor Češi letos použijí na dovolenou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16271593920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více