Největší zájem je o hypotéky s pětiletou fixací


18. 11. 2015  13:11          komentáře (0)

Lidé si chtějí udržet nízké sazby co nejdéle. Drtivou většinu sjednaných hypoték nyní tvoří úvěry s pevnou úrokovou sazbou, přičemž nejoblíbenější jsou úvěry s pětiletou fixací. Stále menší je zájem o úvěry s jednoletou fixací nebo plovoucí sazbou.

Největší zájem je o hypotéky s pětiletou fixací




Podle dat společnosti GOLEM FINACE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, mezi lidmi jednoznačně převládá zájem o hypotéky s pevnou (fixovanou) úrokovou sazbou. Obliba fixních sazeb souvisí s rekordně nízkou úrovní úrokových sazeb, které se nyní pohybují okolo 2 procent a klienti si chtějí tyto sazby zachovat na co nejdelší dobu. V praxi největší podíl mají hypotéky s fixací na 5 let. Tzv. pětileté fixace nyní tvoří téměř 70 % všech sjednaných hypoték, druhou nejoblíbenější variantou klientů GOLEM FINANCE jsou tříleté fixace, které se podílejí 17 %. Přitom ještě před 4 roky byl poměr výrazně odlišný. Klienti v roce 2011 preferovali 3 leté fixace (46 % produkce) a pětileté fixace tvořily 37 % sjednaných hypoték.  

V posledních letech vidíme také rostoucí zájem o hypotéky s dlouhými fixacemi nad 5 let. Nárůst poptávky po dlouhých fixacích roste především díky rekordně nízkým úrokovým sazbám, které si klienti chtějí zafixovat na co nejdelší dobu. Z našeho pohledu je to zcela racionální přístup, nicméně klient musí počítat s omezenými možnostmi rychlejšího či úplného splacení před uplynutím doby fixace. Předčasné splacení totiž banky zpoplatňují vysokým poplatkem, který tuto operaci prakticky znemožňuje.

 

Tip: Chcete-li se dozvědět víc, přečtěte si článek Hypotéku s desetiletou fixací. Ano či ne?

 

Trend rostoucí obliby delších než 5letých fixací zbrzdilo relativně prudké zvýšení ceny „dlouhých peněz“ na mezibankovním trhu, kde sazba u 10letého swapu vzrostla z dubnových minim okolo 0,5 % během jediného měsíce na více než trojnásobek. Nyní již dochází k postupné korekci, takže poptávka výrazně nezamrzla a v oblibě zůstávají především 7 a 8 leté fixace, které jsou i součástí akčních nabídek. 

Stále menší zájem je o hypotéky s jednoletou fixací a podíl v řádu nízkých jednotek procent mají i hypotéky s plovoucí sazbou. Důvod je celkem prozaický. V období, kdy jsou sazby na minimu, a čeká se spíše jejich nárůst, nejsou hypotéky s plovoucí sazbou příliš lákavou alternativou. Tím spíš, že nabídkové sazby se ve většině případů příliš neliší od hypoték se sazbou fixovanou.  

Průměrné nabídkové sazby fixovaných hypoték v říjnu zkorigovaly svůj letní růst a dostaly se na nová historická minima. Index GOFI 70 mapující vývoj cen hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV)  v říjnu klesl na 2,14 %.  Hodnota srovnatelného indexu plovoucích sazeb GOFI 70 VAR od letošního dubna prakticky stagnuje na 2,37 %.

 

graf

 

Do konce roku odhadujeme oscilací hodnoty indexu GOFI70 v pásmu 2,10 – 2,20 %. V praxi se však reálné sazby sjednaných hypoték budou pohybovat i nadále běžně pod 2,0 % p.a. a s ohledem na vyjádření ČNB ani v roce 2016 neočekáváme nějakou zásadní změnu ve vývoji úrokových sazeb.

 

Tip: Aktuální komentář k vývoji úrokových sazeb naleznete v článku: Sazby hypoték na novém rekordu. 2/3 akcí míří na poplatek

 

Stávající situace rekordně nízkých úrokových sazeb nahrává hypotékám s delšími fixacemi. U progresivnějších klientů je však možné pracovat i s variabilní sazbou a následným přechodem na fixní sazbu ve chvíli, kdy začnou sazby růst. V drtivé většině případů však doporučujeme klientům sazbu a tím i výši měsíční splátky fixovat. Stávající situaci je však třeba chápat jako výjimečnou a počítat s budoucím růstem sazeb a tedy i nárůstem měsíční splátky po uplynutí doby fixace.



Největší zájem je o hypotéky s pětiletou fixací

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12598790256

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více