Němci se bojí o své zlato - a co my?


13. 11. 2012  01:25     Martin Kahoun     komentáře (0)

Do naší “zlaté rubriky“ o zlatě přispívá pravidelně Martin Kahoun. Dnes poskytujeme jeho reakci na zprávu, která byla mj. součástí článku vydaného na portálu iDnes.cz. Co vy si myslíte o „strachu o zlato“?





Protože obchodujeme s drahými kovy, tuto zprávu, která se objevila před několika týdny, sledujeme velice pečlivě. Jde totiž o důležitý precedens. Když si nechal zlato vrátit venezuelský „pošetilec“ Chávez, moc se o tom raději nemluvilo, a když ano, je to přece šílenec, že? Německo je ale zcela jiný „šálek kávy“. Prověření zlatých rezerv není nová záležitost. Snahy trvají již 5 let a zatím byli Němci vždy odmítnuti téměř jako školáci a jejich kontroloři se ve budově FEDu nedostali dále, než tam, kam má přístup veřejnost při exkurzích. Nyní to ale vzal do rukou kontrolní úřad a závěr je, že každý rok (po tři roky) se má z Fedu vrátit do Německa 50 tun zlata. To opravdu není mnoho z nějakých 3 300 tun, co by mělo Německo mít (dále má zlato uloženo ve Francii a v Bank of England).

.
.

 Německo má naprosto oprávněnou obavu, že jejich zlato mizí díky swap operacím centrálních bank a jejich prostředníků do trezorů východních centrálních bank a institucionálních investorů. V roce 2002 se Německo zachovalo chytře, kdy si nechalo z V.Británie vrátit část svého zlata, když Gordon Brown prodal (nejprve oznámil, že k tomu dojde, aby mohli všichni srazit cenu ještě dolů) anglické zlato při ceně kolem 250 USD za unci. Němci věděli, že Brown prodá jakékoliv zlato jedno čí je, aby zachránil některé vybrané investiční banky, které se dostaly do nepříjemné pozice, kdy jim zlato došlo. O tomto se ale vůbec nemluví. Němci ale správně tuší. Centrální banky a zejména FED totiž fungují tak, že mají své zprostředkovatele, se kterými provádějí SWAP operace nebo zlato prodávají na leasing. Centrální banka půjčí zlato, které je v její bilanci, vypůjčí si ho nějaká investiční banka (například JP Morgan, který je největším držitelem krátkých pozic na zlato a stříbro-) a hned se to objeví v také v jejich bilanci. Takže jsme vyčarovali hned nové zlato, stejně jako se čarují peníze. V současné době (už od roku 2008) této situace využívají centrální banky východních států (a to zejména Číny, Ruska, Indie atd.), které si při plánovaných propadech ceny (teď právě jeden máme před prezidentskými volbami) nakoupí termínované papírové kontrakty a ty posléze promění za fyzické zlato. Protože držení zlata a nakládání s ním je největším bankovním tajemstvím v současné době, nikdo neví přesně, kolik fyzického zlata se přes tyto operace ze západních centrálních bank vytratilo. To, že se ho vyčarovalo opravdu hodně je jasné,ale kolik ho skutečně ještě je, je naprosto neznámé.

.

NOMINUJTE SVŮJ „OBLÍBENÝ“ POPLATEK DO ANKETY 2012

.

Proto roste nervozita na straně politiků.Nějaké zlato určitě je, ale kolik ho je se přesně neví a bude snaha se z toho vylhat. Shodou okolností o audit svého zlata požádalo i Rumunsko v Kremlu a bude zajímavé sledovat, jak tady to proběhne bez problémů, protože Putin se nedá ujít příležitost ukázat Němcům, jak to jde. Bundesbanka už se to nyní snaží uklidnit situaci a předkládá ujišťující dopisy z Fedu, že je vše v pořádku. Bude snaha zamést tuto záležitost do koše jak jen to bude možné.

.
.

Jinak ještě pro ty, co se o to nezajímají nebo nemají na to čas. Měnové zlato jsou peníze, které nikomu nic nedluží, a které nenesou úroky, protože nemusí.   Zlato poukazuje na to, jak jsou papírové měny spravované, a právě proto cena zlata roste /a proto je samozřejmě úrok zbytečný/. To nemají rádi centrální bankéři, kteří vytvářejí a spravují západní měny, protože by bylo příliš zřejmé, že je spravují špatně. Proto potřebují, aby cena zlata byla velice nestabilní a nejlépe aby co možná nejvíce klesala. Tak odradí potenciální kupce a investory a přesvědčí je, že jejich měna a vlastně všechno je mnohem lepší. Stačí se ale podívat na graf růstu zlata od roku 2000 a vše je jasné. Posledních 11 let roste zlato v dolarech kolem 20% ročně. Proto mají západní centrální banky mechanismus, jak držet zlato prostřednictvím papírových trhů co možná nejvíce na uzdě. /to už tady ale bylo i v 60. Letech a neudrželo se/.

.

 No a na závěr malé zamyšlení. Jak je to asi s českým zlatem, kdy se naši pra rodiče sbírali, abychom měli podklad pro českou měnu????

 .

Původní článek: Němci se bojí o své zlato (vyšlo na iDnes.cz)

Německá Bundesbank tento týden oznámila záměr stáhnout v příštích třech letech 50 tun svých zlatých rezerv z New Yorku zpět do Frankfurtu. Návrat části německého zlatého pokladu má přispět k uklidnění stále šírších vrstev obyvatelstva, které v poslední době ovládl strach z devalvace Eura. Jedná se sice jen o malou část z celkem 1500 tun zlata, které má Německo uloženo v trezorech americké centrální banky Fed. I přesto tento krok znamená malou revoluci.
Německo totiž vlastní celkem 3369 tun zlata. Ovšem pouze třetina tohoto pokladu v celkové hodnotě 133 miliard Eur je uložena v trezorech Bundesbanky ve Frankfurtu nad Mohanem. Zbylé dvě třetiny jsou uloženy v Paříži, Londýně a hlavně v New Yorku. Bundesbanka je sice povinna toto zlato zpravovat. Doposud se ale její úředníci spokojili s ročními potvrzeními partnerských centrálních bank o množství u nich skladovaného zlata. Pro vytvoření každoroční bilanční zprávy jim tyto potvrzení stačila. Poslední konkrétní seznam zlatých cihel uschovaných v New Yourku přitom pochází až z roku 1979. To, že by své zlaté rezervy skutečně mohli fyzicky zkontrolovat, donedávna v Bundesbance nikoho ani nenapadlo.
.

Situace se změnila až díky krizi Eura. V průběhu posledních dvou let ztratilo stále více německých občanů důvěru ve stabilitu evropské měny. Mezi lidmi se šíří dokonce pochyby o tom, zda jejich zlato v trezorech cizích centrálních bank vůbec ještě je. S roustoucím počtem skeptiků zesílily také hlasy poslanců Bundestagu na čele s Peterem Gauweilerem, kteří požadují fyzickou kontrolu německého zlata skladovaného v zahraničí. Gauweilerův kolega, poslanec konzervativní CDU Philipp Missfelder, se na jaře tohoto roku vydal na návštěvu Fed do New Yorku s předsevzetím, že si to zlato prohlédne. Nedostal se ovšem dál než běžní turisté, kterým Fed bezplatně umožňuje exkurzi po své budově. O něco dál se údajně probojovala delegace Bundesbanky, německé zlaté cihly jim američané ale také odmítli ukázat. Začátkrem tohoto týdne tyto skeptiky neočekávaně podpořil Nejvyšší kontrolní úřad v Bonnu. Ten totiž ve své zprávě pro finanční výbor Bundestagu zkritizoval dosavadní praxi Bundebanky a vyzval ji ktomu, aby „v pravidelných intervalech fyzicky kontrolovala stavy zlata uloženého v zahraničí“.

 .

Bundesbanka sice ve svém oficiálním prohlášení celou záležitost bagatelizuje a tvrdí, že její dosavadní praxe ja naprosto „v souladu se zvyklostmi největších světových centrálních bank“. Interně si je ovšem plně vědoma brizance celého tématu: na její nátlak byly nejožehavější pasáže zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu začerněny. Paralelně veřejně vyhlásila svůj záměr, stáhnout z USA prvních 50 tun německého zlata. Oficiálně z důvodů kontroly kvality. Dotyčné zlato má být podrobeno chemické analýze a následně přetaveno do nových cihel. Se stabilitou eura nemá tento krok údajně nic společného. Jak by taky, vždyť ta měna je přeci jistá.



Němci se bojí o své zlato - a co my?

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36117763132

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905