Německo chladí rozpálená očekávání před víkendovým summitem EU


18. 10. 2011  09:55     Jan Čermák (ČSOB)     komentáře (0)

Přední němečtí představitelé si nemohli nevšimnout toho, že očekávání ohledně víkendového summitu EU se šplhají nepřiměřeně vysoko a tak vcelku správně usoudili, že je zapotřebí je zchladit. Tak se také stalo, když německá kancléřka Merkelová trhům vzkázala, že by měly přestat snít o tom, že dluhová krize v eurozóně bude příští pondělí vyřešena. Vyklepané trhy - především pak ty akciové - reagovaly výraznou negativní korekcí. Po slovech Merkelové tak budou mít investoři dostatek prostoru pro spekulace o tom, zdali E(M)U skutečně má nějaký smysluplný plán, jak dluhovou krizi vyřešit, nebo o víkendu půjde o další impotentní schůzku na téma “dohodneme se, že se dohodneme”.





Čas však běží a ten hraje proti evropským politikům. S každým dalším dnem, kdy eurozóna nebude mít na stole seznam bodů jak dluhovou krizi řešit, hrozí, že nějaký vnější šok bude rozbuškou k velmi negativnímu scénáři, který bude velmi nákladné krotit. Takovou záminkou mohou být např. nové bouře v řeckých ulicích (zítra začíná 48-hodinová generální stávka) či třeba nečekané snížení ratingu Francie. Ta byla shodou okolností jen před několika hodinami varována agenturou Moody’s, že její rating Aaa může být brzy opatřen negativním výhledem. Asi netřeba příliš zdůrazňovat, že Francie vzhledem ke své velikosti a prozatím nízkým nákladům na financování vládního dluhu je naprosto klíčovou zemí pro uskutečnitelnost jakéhokoliv záchranného plánu uvnitř měnového unie. .

Možná však, že eurozóna skutečně potřebuje nějakou (negativně laděnou) záminku k tomu, aby se rozhoupala k rozhodnějšímu řešení svých dluhových problémů. Pokud opravdu evropské oficiální autority v čele s Evropskou komisí, německou vládou a ECB nějaký takový kopanec potřebují, tak si přejme, aby přišel co nejdříve.



Německo chladí rozpálená očekávání před víkendovým summitem EU

Diskutovat (0)