Nepoctivé nebankovní firmy přišly s novými praktikami, na které je i zákon krátký


02. 08. 2018  00:54     Pujcka.co     komentáře (0)

Zákon o spotřebitelském úvěru měl jednou provždy nastolit na nebankovním úvěrovém trhu pořádek. Neférové společnosti měly nadobro zmizet a sjednávání nebankovních půjček se mělo stát bezpečné. Bohužel není tomu tak. I přes jasná legislativní omezení, je stále na trhu mnoho podvodných nabídek.

Nepoctivé nebankovní firmy přišly s novými praktikami, na které je i zákon krátký




Česká národní banka udělovala licence jen těm společnostem, které splnily přísné podmínky zákona. S licencí tak v současné době nabízí nebankovní úvěr celkem 85 firem. Udělování licencí předcházelo několikaměsíční správní řízení, kdy byli všichni žadatelé podrobeni důkladnému zkoumání. Někteří poskytovatelé se proto dočkali licence až za déle než rok od podání žádosti.

Čistka trhu měla přispět k přehlednějšímu a bezpečnějšímu zadlužování. Bohužel i přes zákon o spotřebitelském úvěru jsou na trhu půjček firmy, které se pohybují na hraně zákona. Zlodějské praktiky tak zcela nevymizely. S jakými se lze v současné době při sjednání nebankovní půjčky setkat?

Netransparentní náklady na prodlužování

Firmy lákají na první půjčku zdarma. Nabídka, která se neodmítá. Jenže je opravdu bezúročná půjčka dobrým řešením? Často se totiž stává, že klient nezvládne v průběhu prvního měsíce vše splatit, a tak automaticky začínají naskakovat vysoké úroky z prodlení.

Navíc některé společnosti účtují takzvanou bonusovou sazbu. Tento úrok je sám o sobě dost vysoký, ale nejsou jím porušovány zákonné podmínky. Bohužel, jakmile se klient dostane do prodlení se splácení, stává se z bonusového úroku úrok standardní. Ve skutečnosti se ale jedná o sazbu sankční, která může dosahovat několika stovek procent, což znamená, že malá půjčka může přerůst do obřích rozměrů. Takto nepoctivé nebankovní společnosti obchází českou legislativu, která jasně stanovila limity pro sankční poplatky.

Úvěry zajištěné směnkou

Jen bezúročná půjčka není rizikem nebankovního trhu. Pozor si dejte také na úvěry zajištěné směnkou. V jejich případech totiž mnohdy ani nezjistíte, kdo je skutečným poskytovatelem. Inzerenti svou identitu záměrně tají, a tak se nedozvíte, zda má společnost platnou licenci od ČNB či nikoliv.

Tito poskytovatelé vyžadují zaplacení poplatků ještě před čerpáním samotného úvěru. Ve většině případů ale od klientů peníze vyinkasují a půjčku jim už nesjednají.

Podnikatelské půjčky pro spotřebitele

Třetí neetickou praktikou je, že společnosti sjednávají podnikatelské půjčky spotřebitelům. Klienti tak přichází o právní ochranu a nevztahují se na ně práva, která mají při spotřebitelských půjčkách. Jedná se například o předčasné splacení nebo o možnost odstoupit od smlouvy do 14 dnů.

Poskytovatelům stačí, aby zákazník přinesl IČO, a ihned mu nabídnou úvěr bez ověřování bonity, což bohužel často vede k ještě větším finančním problém, než se kterými se dlužník potýká nyní.



Nepoctivé nebankovní firmy přišly s novými praktikami, na které je i zákon krátký

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více