Nepřehlédněte:
Jak je to v současnosti se zlatem


06. 09. 2011  18:04     Martin Kahoun     komentáře (2)

V posledních 3 týdnech se, pro někoho možná poněkud překvapivě, slovo „zlato“ skloňovalo v našich sdělovacích prostředcích velice často. Člověk by skoro nabyl dojmu, že jde o hrozivou zlatou horečku, a že určitě každý Čech nějaké to zlato již vlastní, nebo by měl… Spousta informací, která prošla medii je však velice povrchních, zavádějících a zcela nefundovaných.





Dovolím si, jako někdo, kdo se v oblasti tohoto druhu investic pohybuje od roku 2006 a pilně studuje, co se dá, nabídnout vlastní informace. Ať si je každý přebere, jak uzná za vhodné.

. VELKÝ PŘEHLED CEN ABSURDNÍCH POPLATKŮ V ČESKÝCH BANKÁCH ,

Pravý stav věcí je tento: zdaleka ne každý Čech vlastní zlato. Většina vlastní podílové fondy, akcie, stavební spoření, životní pojistky a „vysoce úročené účty.“  V USA se odhaduje počet investorů držících zlato na méně než 1% a u nás to nebudou ani promile. Zlato je zcela „podvlastněné“.

.

V Německu, Švýcarsku, Nizozemí, Rakousku, Finsku je skutečnost taková, že se občané snaží každému členovi rodiny alespoň  kousek zlata pořídit.

.

Zlato je bublina, která brzo praskne. Toto je tvrzení, které může vypustit pouze někdo, kdo o tvorbě „bublin aktiv“ pouze někdy slyšel, anebo placený agent (čti finanční analytik či ekonom) současné finanční oligarchie. Bublina vzniká tehdy, když se za aktivum platí nepřiměřeně  více, než jaké jsou jeho  reálné možnosti, a cena tak nezapadá do žádného rámce. Příklad: vesnický domeček, který odhadujete na pár set tisíc, je skutečně prodáván za 5 milionů, protože nemovitosti přece jsou to pravé.  

 

Cena zlata je údajně hrozně vysoko a musí spadnout.

 

Jaká je skutečná cena zlata? Často uvidíte různé technické analýzy, které poukazují na to či ono a předpovídají pokles na 1300USD nebo zase nárůst na 2000USD do konce roku. Je třeba si uvědomit, že technické analýzy nemohou fungovat na trhu, kde nevládnou tržní principy a jsou zcela zbytečné a zavádějící. Trh zlata a stříbra je již  přes 30 let manipulován jednoduchým principem: tzv. „prodejem nakrátko“ zlata a stříbra, které neexistuje pod shovívavým dohledem komise, která má dohlížet na trhy, ovšem je placena těmi, kteří tuto manipulaci provádějí. Stejná manipulace byla minulý týden

okamžitě zakázána při obchodování s akciemi bank vládami Francie, Belgie, Řecka!

.

U zlata a stříbra je to patrně něco zcela jiného. Zlato a stříbro rostou ve tvaru pilky, propady  a nárůsty se střídají každý den, ale základní trend je jasný. Cenu zlata v současné době nikdo nezná, protože objevování skutečné ceny je těmito netržními mechanismy bržděno, aby papírová aktiva – především dluhopisy, akcie a měny vypadaly ve srovnání se zlatem  lépe. V současnosti ale už papír začíná  vypadat mnohem hůře a posledním hřebíčkem do rakve měn byla devalvace švýcarského franku,

který měl statut bezpečné měny, která může konkurovat zlatu. .

Je zcela jedno, jaká je cena zlata, když ho máte. Ve srovnání s ním všechny papírové měny již 11 let ztrácejí a budou ztrácet tak dlouho, dokud budou vlády řešit své dluhy tvorbou peněz z dluhů na  úkor nás a našich budoucích generací. Přesně tak dlouho poroste a nemá cenu se tím vůbec zabývat, protože v současné době není jiná možnost. Některý ekonom občas  namítne, že kdyby se úrokové sazby u papírových aktiv dostatečně zvýšily, atraktivita zlata by klesla. To je naprostá pravda. Realita je ale taková, že v tu chvíli by celý zadlužený svět naráz zkrachoval, protože by se mu dluhy nesmírně prodražily a politici nemají vůli poslat stát ke dnu. U lodi by okamžitě upadlo dno.  

.

Jako obchodník s drahými kovy musím říci pravdu, a sice že horečka trvá v Západní Evropě již minimálně dva roky a periodicky chybí produkty na trhu. Loni malé zlaté cihly 5-10gramů, letos jsou to už 50-100g zlaté cihly a 1kg stříbrné cihly. Posunuje se to k vyšším a vyšším gramážím, na které normální lidé za chvíli nedosáhnou.

.

Zatím se dá sehnat téměř všechno (až na stříbro), ale na některé produkty se musí čekat už na dodávku na konci září. Trhem nehýbají malí zákazníci, ale centrální banky Číny, Ruska, Mexika, Brazílie i menších států, které zlato nakupují v desítkách tun. Proč to dělají? Evidentně vědí něco, co obyčejný občan neví. V současnosti začínají nakupovat i  institucionální investoři, a proto se cena zvyšuje a obrazně „vlak začíná opouštět stanici“.

. SOUTĚŽTE O SKVĚLÉ FLASHKY SWAROVSKI!!! .

Jak by se měl člověk rozhodovat k nákupu zlata? Jestliže věříte beze zbytku současnému finančně-politickému systému, neměli byste mít absolutně žádné. Čím méně systému důvěřujete, tím více byste měli mít svá aktiva uložena mimo tento systém. Zlato a stříbro jsou z tohoto pohledu praktické, protože jsou přenosné, okamžitě po celém světě likvidní. Nějaké by tedy neškodilo ve svém portfoliu aktiv mít.

.

Málo se také mluví o tom, že ve 30. letech za hospodářské krize 85 % obyvatel přišlo o všechno, kdo držel zlato, jeho kupní síla narostla 15x. V 80. letech v USA, pouhých 9 let po té, co Nixon zrušil vazbu zlata na dolar a inflace zničila úspory  85 % Američanů, držitelům zlata narostla kupní síla 17x.  Od roku 1970 do roku 1980 cena zlata vzrostla z 35USD na 850USD. V Mexiku byl nárůst zlata od 1982-1990 v mexických pesos z 8000 na 1 025 000. V Rusku od roku 1989 do roku 2000 narostlo zlato v rublech z 1600 na 8 120 000. Vypadá to neuvěřitelně, ale došlo k tomu dokonce za našeho života.

.

Tato čísla hovoří jasně o tom, že zlato dělá vyúčtování papírovým penězům.  Nepříjemné vyúčtování, a proto ho bankéři nemají příliš v lásce. Je to totiž jediná měna, která není dluhem nikoho a nikomu nic nedluží. Ve své roli je cca 5000 let a pouze posledních 40 let probíhá test s  penězi krytými tentokrát slibem vlád své dluhy s příslušenstvím zaplatit.

.

Jestliže se pro zlato rozhodnete, nekupujte žádné certifikáty na to, že ho máte uloženo v bance. Nekupujte také žádné numiznamické mince, medaile a plakety. Platí se u nich od 30 %  a výše nad cenu kovu, a protože nejsou jednoznačně definované ryzostí, nejsou vždy snadno likvidní.  

Kupte si skutečně nějaký ten kousek, minci nebo cihlu (investiční zlato/stříbro), schovejte ho, a vždy za rok se podívejte, kolik je jeho cena  abyste zjistili, jak ty naše peníze pořád nějak nemohou popadnout dech. Má-li to být investice, neměl by to být menší celek než 1 trojská unce (cca 31 gramů).

.

A když se vám nechce dávat do zlata moc peněz, kupte si kus stříbra, které se ukáže v průběhu několika let jako lepší investice, jenže je větší (tedy se hůře skladuje) a vztahuje se na něj DPH.  Ale udělejte to u stříbra rychle, je to jediná komodita na světě, která se obchoduje za cenu nižší než v roce 1980 a přesto jeho využití neustále roste. Zázrak? Rarita? Ne, jednoduchý princip manipulace trhu.

.

A jak manipulace zlata a stříbra fungují? Asi 20 let následovně: několik investičních bank (jsou to 4  nadnárodní ústavy a jména zná každý obchodník s drahými kovy), si půjčí kov (papírové zlato – deriváty) od banky s drahými kovy, domluví se k tomu ještě s regulátorem trhu (kterého dokonce platí), aby na určitý den na konci obchodního dne oznámil výrazné navýšení udržovacích marží na kontrakty se zlatem či stříbrem s platností následujícího dne (v současnosti to není nikdy méně než 22 %) a nutností okamžitě doplatit. V té chvíli také oznámí, že se zvyšují marže na nově založené kontrakty (to proto, aby ti, kteří nedokáží doplatit marže za své stávající kontrakty a jsou nuceni část jich prodat, už nedokázali do nových ani nastoupit). Aby se věci ještě pomohlo, některé z těchto bank si kov ani už nepůjčují, ale prodávají ho přesto, že ho nemají, říká se tomu nekryté obchodování  na krátko /naked shorting/. Potom ten určitý den…o kterém samozřejmě vědí jen  „účastníci zájezdu“ spustí výprodeje. Vždy se tím donutí zejména menší a střední obchodníci, aby vystoupili z trhu a prodali své pozice, na které prostě nemají. No a panika na trhu funguje stejně jako u čehokoliv jiného. Další den tomu už pomohou i média a propad je na světě.  Při propadu ten, co si kov půjčil a okamžitě prodal, nakoupí zlato, až když klesne, vrátí ho a rozdíl si nechá.

.

U nekrytých pozic už ani nedochází k řádnému vypořádání, ale bere se to tak, že to je jen malá část celkového množství obchodů, které je možno tolerovat. Nedávný propad ceny nebyl opět žádným prasknutím bubliny, ale pěkně orchestrovanou akcí několika ústavů, kteří mají tuto oblast na starosti.

Další propady se dají čekat neustále, ovšem celkový trend je naprosto jednoznačný. Zlato a stříbro roste a je vždy tlačeno dolů, aby se nevymklo kontrole. Proto jakmile zlato dosáhne 2000USD na unci,

další korekce může být opět kolem 10% na 1800. Při hranici 2500USD, to bude korekce na 2200 USD atd atd. Tato hranice, přestože o ní mluví většina analytiků jako programu na pět let dopředu, bude s největší pravděpodobností  do 6 měsíců zcela reálná. Tímto tempem jsou totiž peníze znehodnocovány a proces růstu kovů se urychluje tím, že velcí hráči odcházejí z papírového zlata (to jsou ty články o Sorosi a podobných investorech) se zbavují zlata - ano, ale toho papírového a to fyzické horečně nakupují.

.

Tento příspěvek jsem nestvořil proto, abyste nakupovali v našem obchodě, kupte si, kdekoli můžete, ale kupte si něco. Klidně i malého, aby vás ty organizované propady zbytečně nezneklidnily. Je to běh na delší trať a není v něm místo pro spekulanty. Každý den  vidím z trhu, že dostupnost se zhoršuje a každý maličký propad ceny je okamžitě využíván k nákupům. Na to jsem zjistil, že Australské 1kg stříbrné cihly a mince jsou také ve větším množství nedostupné. Čínské kilové mince se přestaly obchodovat již v prosinci 2010, když Čína zastavila vývoz stříbra. Poptávka roste a asi proto cena stříbra klesla!  Naprosto učebnicový příklad jak nabídka a poptávka ovlivňuje ceny, že…



Nepřehlédněte: Jak je to v současnosti se zlatem

Re: kde kupit a kde skladovat
To by me taky zajimalo... ...
kde kupit a kde skladovat
Zaujimavy clanok. Mna ako laika by ale zaujimala aj informacia kde take zlato nakupit a kde ho sklad...
Diskutovat (2)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36188404000

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918