Nepůjčujte si od banky, ale od lidí


02. 11. 2015  00:02     Jitka Esserová     komentáře (0)

Možná jste ten termín už slyšeli a nevěděli jste přesně, co znamená. Půjčování peer to peer. Person to person. Lidé si půjčují mezi sebou. Nic převrtaného, řekli byste si. Tohle tady bylo odjakživa, ještě před bankami. A to je právě ono. Časem jsme si nechali vnutit myšlenku, že půjčit si bez banky nejde. Ale ono to jde, a třeba i levněji než s bankou.

Nepůjčujte si od banky, ale od lidí




S touhle zapomenutou a znovu objevenou možností pracuje v západním světě řada služeb, například Zopa, Lending Club, Prosper nebo Symbid. Celý koncept funguje dobře v rozvojových zemích, kde se lidé nemůžou moc spoléhat na instituce, ale spíš sami na sebe. A právě tady se velké západní služby inspirovaly. Klíčem k dobrému fungování peer to peer půjček je vytvořit nezávislou platformu, která propojí na jedné straně ty, kteří si potřebují půjčit, a na druhé straně ty, kteří mají přebytek peněz a hledají pro ně uplatnění.

Peer to peer platformy se zabydlují i v České republice

Za posledních 5 let se na českém trhu objevily služby jako Benefi, finGOOD, Bankerat nebo nově Zonky. Na všech se v první řadě registrujete – buď jako žadatel o půjčku, nebo jako investor. Dál se služby liší v tom, zda se na půjčku skládá více investorů nebo ji zafinancuje jen jeden, zda se o úroku rozhoduje v aukci, nebo vám úrok přidělí služba na základě scoringu.

Co to znamená pro žadatele o půjčku?

Hlavně velmi různou výši úroku! Ale pěkně popořádku: registrovali jste se jako žadatel o půjčku, vyplnili jste potřebné údaje, kolik a na co si chcete půjčit. Benajmínek mezi peer to peer platformami – Zonky – nastavil zatím nejjednodušší pravidla, která stojí na detailním scoringu. Čím víc o sobě prozradíte, tím lepší úrok dostanete – a můžete o sobě prozradit i to, že běháte maratony, sbíráte motýly nebo se angažujete ve sboru dobrovolných hasičů. Průměrný úrok na Zonky se pohybuje kolem 8 %. U Benefi a finGOOD jde vaše žádost do aukce, kde investoři nabízejí úrok, za který jsou ochotní peníze půjčit. Problém je, že můžou začínat na poměrně vysokých hodnotách (klidně i 30 – 40 %) a ne vždy se vám podaří dostat se pod úrok, který byste získali v bance. Bankerat nechává žadatele o půjčku napsat, jak vysoký roční úrok je ochoten platit, ale nejnižší sazbu může volit jen v případě, že je ochotný ručit nemovitostí.

Investorské možnosti

Investor má zdánlivě jednodušší pozici – má peníze a chce je investovat. Ale i on by si měl pečlivě vybírat službu, se kterou se do peer to peer půjčování pustí. 30-70 % úroky vypadají lákavě, ale jsou vykoupeny mnohem větší mírou rizika. Úroky v 30-40 % výši nabízí třeba Bankerat, v takovém případě ale žadatel o půjčku nedoložil přímy a není zkontrolovaný ani v registrech dlužníků. Zonky se snaží svoje investory chránit – přehnaně vysoké úroky u něj nenajdete (nejvyšší úrok je 15,49 %), ale budete mít jistotu prověřených klientů. Úrok by neměl být jedinou vábničkou k investování – vždy je dobré si takzvaně diverzifikovat portfolio – investovat v menších částkách do různých půjček.

Poplatky, poplatky, poplatky

Peer to peer půjčky se řadí k takzvané sdílené ekonomice, někdo je chápe jako odnož crowdfundingu – podstatný je moment, že se na něco nebo někoho skládají obyčejní lidé bez asistence banky nebo jiné úvěrové společnosti. To samo o sobě eliminuje přítomnost poplatků. Žadatel o půjčku zpravidla neplatí nic, dokud mu nepřijdou peníze z půjčky na jeho účet. Žádost o půjčku nebo její vystavení jsou zdarma, u jednotlivých služeb se liší pouze výše jednorázového poplatku za zprostředkování služby: Bankerat si například bere 5 % z dlužné částky, stejně tak Benefi. FinGOOD si také účtuje 5 % z dlužné částky, ale při řádném splácení vrací 30 % z poplatku. Zonky si jako odměnu za zprostředkování nechává 2 % z půjčené částky.

Celou sekci půjček mezi lidmi zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/pujcujte-si-mezi-sebou



Nepůjčujte si od banky, ale od lidí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16402000160

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více