Nevěra se nevyplácí. Přechod k jinému operátorovi vás vyjde na tisíce


25. 07. 2022  08:40     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Zákon zrušil většinu původních poplatků a překážek pro přechod klientů k jinému mobilnímu či internetovému operátorovi. Přesto se operátoři snaží klienty za odchod ke konkurenci více méně skrytě sankcionoval. Svému operátorovi tak můžete za nevěru zaplatit i tisíce korun. Jen odmontování přístroje starého operátora vás vyjde na více než tisíc korun a to není vše..

Nevěra se nevyplácí. Přechod k jinému operátorovi vás vyjde na tisíce




Novela pokuty zakázala, přesto vás přechod ke konkurenci může vyjít draho

Od 1. 4. 2020 přinesla novela zákona další uvolnění. Klienti mobilních a internetových operátorů tak již nemusí hradit automaticky sankci v podobě 20 procent částky, kterou měl klient uhradit do konce sjednaného období. Pokud klient vydrží u operátora alespoň tři měsíce od podpisu smlouvy, může přejít k jinému operátorovi bez jakýchkoliv sankcí. Pokud byste u operátora alespoň tři měsíce nevydrželi, musíte mu uhradit pokutu 5 procent z výše závazku, který zbývá do konce sjednaného období.

Přesto nemusí být přechod k jinému operátorovi takříkajíc zadarmo. Operátoři umějí své nevěrné klienty potrestat jiným způsobem. Klient tak ze změny operátora nevyvázne tak snadno, jak se může na první pohled zdát.

Nemohou napařit pokutu? Zaplatíte za demontáž

Pokud chcete přejít k jinému poskytovateli internetového připojení, je třeba změnit přístroj na anténě, nebo odborně odpojit modem, pak vás může operátor zpoplatnit. Zatímco při zavádění služeb nabízí operátoři montáž a zprovoznění služby zdarma, neplatí to při přechodu ke konkurenci. Pokud chcete službu ukončit a přejít k jinému operátorovi, uplatní operátor náklady na demontáž zařízení. Například u služby internetového připojení vzduchem vám Tmobile naúčtuje až 1600 korun. Náklady za demontáž požaduje operátor i v případě, kdy si například anténu odmontujete sami, nebo to udělá nový poskytovatel služby. Navíc se můžete vystavit obvinění z neodborného odmontování přístroje a jeho poškození. Takto nastavené náklady, kdy odmontování netrvá ani půl hodiny jsou zjevně přemrštěné a operátoři tímto způsobem mohou kompenzovat ztrátu příjmů spojených s přechodem klienta ke konkurenci.

Pronájmy či zapůjčení přístroje není zdarma. Když operátora opustíte

Další možností jak dostat z nevěrného klienta peníze je tzv. bezplatné poskytnutí potřebného přístroje například wifi routeru, antény, set top boxu apod. Ten je vám v případě sjednání služby poskytnut zdarma, nebo za velmi nízké nájemné. Zástupce operátora uklidňuje klienta, že má vše zdarma a vše je pro něj ideální. Neupozorní ho ale téměř nikdy co se stane, když přejde například do dvou let ke kvalitnější konkurenci. Při odchodu pak uplatní operátor zesplatnění přístroje, který už stejně klientovi k ničemu není, nebo zaplatí poplatek za předčasné vrácení.

U jiných operátorů se zesplatňuje také nespotřebovaný kredit až do částky 200 korun při přechodu ke konkurenci.

Přechod ke konkurenci nemusí být tak bezplatný, jak předpokládá zákon. Operátoři si své způsoby jak potrestat neposlušné a nevěrné klienty našly.



Nevěra se nevyplácí. Přechod k jinému operátorovi vás vyjde na tisíce

Nevěra se nevyplácí. Přechod k jinému operátorovi vás ...
Pan autor neužívá kontrolu psaného textu :-) Jinak by v článku nemohla být taková HRUBKA a to nemlu...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15590104720

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více