Než zažádáte o hypotéku, prověřte svou úvěrovou historii


16. 01. 2018  00:02     Jiří Kryl     komentáře (0)

Pozdě splácené účty za telefon, přečerpaný kontokorent nebo třeba špatně nastavený trvalý příkaz. I to jsou detaily, které můžou zkomplikovat žádost o hypotéku nebo jiný typ úvěru.

Než zažádáte o hypotéku, prověřte svou úvěrovou historii




Na co by se měl člověk dopředu zaměřit, aby ho nečekalo kvůli podobným „hříchům z minulosti“ nepříjemné překvapení a neztrácel čas obcházením bank, které mu půjčku neposkytnou?

Banky, spořitelny, úvěrové a leasingové společnosti či mobilní operátoři a další subjekty spolu sdílejí tzv. úvěrové registry, ve kterých vedou záznamy o svých klientech a jejich platební morálce. V registrech jste zaneseni automaticky, jakmile máte půjčku, úvěr, hypotéku nebo výrobek či službu na splátky. Ten, kdo splácí své závazky včas, případně není předlužený, se nemusí těchto záznamů při žádosti o jinou půjčku obávat, v případě neplacení závazků ale znamenají registry pro žadatele problém.

V České republice působí čtyři tyto registry, z toho tři evidují údaje o závazcích fyzických osob nepodnikatelů. Jsou to: Bankovní registr klientských informací (BRKI), Nebankovní registr klientských informací (NRKI) a Registr SOLUS.

Pokud se dopustíte nějakého finančního prohřešku, například opakovaně pozdě zaplatíte měsíční splátku úvěru, tato informace se v některém z registrů objeví a banky se ji dozvědí ve chvíli, kdy budou schvalovat žádost o další úvěr. Zatímco drobné delikvence staršího data nejsou obvykle překážkou pro poskytnutí nového úvěru, opakované pozdní splácení předchozích závazků nebo jejich případné zesplatnění (odstoupení věřitele od smlouvy a nařízení splatnosti celého dluhu včetně úroků) zpravidla omezí vaše šance na získání úvěru i několik let dopředu.

Můžete očekávat při žádosti o úvěr nějaké komplikace? Zkuste si odpovědět na tyto otázky:

  • Spláceli jste včas veškeré úvěry, leasingy a telefonní paušály za čtyři roky zpětně, a to i ty, které jste v rámci uvedeného období zcela uhradili?
  • Přečerpali jste někdy kontokorent či kreditní kartu?
  • Máte spoludlužnické či ručitelské závazky?
  • Neměli jste v minulosti nevhodně nastavené datum trvalého příkazu či inkasa splátky úvěru? V takovém případě byste totiž mohli splácet neúmyslně pozdě.
  • Máte vypořádané závazky z předchozích partnerských vztahů?
  • Zamítnula vám banka za posledních 12 měsíců nějakou žádost o úvěr, případně máte takovou žádost aktuálně podanou?

Pokud při odpovědích na tyto otázky nenarazíte na žádné znepokojivé informace, neměli byste se úvěrových registrů při žádosti o hypotéku obávat. Ani negativní záznam v registru nemusí automaticky znamenat nemožnost vzít si úvěr, vaši pozici při jednání s bankou ale rozhodně nezlepší a může například i zvýšit úrokovou sazbu, za kterou vám banka nakonec půjčí. Vždy bude záležet na konkrétní podobě záznamu a dalších okolnostech.

Banky budou při vaší žádosti o úvěr nejprve provádět tzv. prescoring, při kterém posoudí kromě vašich záznamů v jednotlivých úvěrových registrech také, zda z hlediska svých příjmů a výdajů na hypotéku dosáhnete, či nikoliv. Učiní tak po dodání podepsané žádosti o úvěr, kopii osobních dokladů a potvrzení o vašich příjmech.  Před skončením prescoringu nepodepisujte s realitní kanceláří nebo prodávajícím žádné rezervační nebo jiné smlouvy, které jsou spojeny s placením nevratných záloh nebo pokut za odstoupení, pokud by pro vás prescoring nedopadl dobře.

Pokud si nejste svou kreditní historií jistí, můžete zažádat o výpis z dotyčných registrů sami. Ušetříte si tak nemalou ztrátu času a případně i peněz, pokud byste museli od smluv odstupovat. Výpisy z úvěrových registrů vám také mohou usnadnit výběr vhodné banky, protože některé ústavy jsou ochotné určité negativní informace z registrů akceptovat. Pokud žádáte o hypotéku, můžete se obrátit také na zkušeného hypotečního poradce, který s vámi celý výše popsaný proces projde a s vyhodnocením vaší kreditní historie i oslovováním konkrétních bank pomůže.

Jak výpisy z úvěrových registrů získat rychle a levně?

V případě registrů BRKI a NRKI lze tyto získat osobně na příslušném sídle registru v Praze nebo na základě písemné žádosti s úředně ověřeným podpisem, a to vždy za příslušný poplatek. Osobně lze získat výpisy na počkání. Písemnou formou cca do týdne. Žádost o výpis může taktéž podat třetí osoba, a to pouze na základě předložené plné moci s úředně ověřeným podpisem žadatele. Pro mimopražské klienty je dnes nejlepší zažádat na www.kolikmam.cz o zaslání přístupů do obou registrů, což zabere cca čtyři dny a následně si mohou kdykoliv on-line stáhnout výpisy z obou registrů za zvýhodněnou cenu 180 Kč za oba.

Registr SOLUS letos také zavedl možnost získání výpisu elektronickou cestou s prvotní písemnou a telefonní verifikací, jen není oproti standardní písemné formě cenově příliš zvýhodněná. Více na www.solus.cz

Závěrem: Věděli jste, že se o vašich problémových bankovních úvěrech ostatní banky z úvěrových registrů dozví po dobu až čtyř let od jejich úplného doplacení?



Než zažádáte o hypotéku, prověřte svou úvěrovou historii

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12532512640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více