No prosím:
Slováci se inspirovali Českem, chtějí vrátit poplatky


20. 03. 2013  12:41     Aktualne.sk     komentáře (0)

Zatímco v Česku se už desetitisíce klientů aktivně bijí o poplatky, které zaplatili za vedení úvěrového účtu, na Slovensku se rodí první iniciativa.

No prosím: Slováci se inspirovali Českem, chtějí vrátit poplatky




Všechno to začalo v Německu, kde Spolkový soudní dvůr rozhodl, že poplatek za vedení úvěrového účtu je v rozporu se směrnicí Evropské unie. Podle soudu je poplatek jen v zájmu banky a klientovi prospěch nepřináší. To následně spustilo sérii žalob klientů, kteří žádají peníze zpět. Zaplacené poplatky chce Slovákům pomoci získat Spotřebitelské centrum. Miroslav Antoňák z centra uvedl, že zatím se přihlásila zhruba stovka nespokojených klientů. Žádat vrácení zaplacených poplatků mohou Slováci podle centra za uplynulé dva roky, v některých případech za tři roky. V Česku je promlčecí lhůta čtyřletá.

Zvítězíme, myslí si právníci

Antoňák předpokládá, že když se lidé pustí do soudních sporů s bankami, vyjdou z nich jako vítězové. "Spotřebitelské právo je nastaveno tak, že banky nemají jak uspět. Očekávám, že se budou snažit dohodnout se mimosoudně," říká Antoňák. O úspěchu jsou přesvědčeni i zástupci projektu Poplatkyzpět.cz, do kterého se v Česku přihlásilo již více jak 50 tisíc klientů. Pět českých bank v minulých dnech dostalo pilotní návrhy na mimosoudní vyrovnání, kde zástupci zmíněného projektu kromě vrácení zaplacených poplatků požadují i proplacení náhrad ve výši 1500 korun za klienta.

.

ZÍSKEJTE VÍCE INFORMACÍ A PŘIDEJTE SE K HROMADNÉMU VYMÁHÁNÍ V ČR

.

Banky tvrdí, že poplatky vybírají v souladu se zákonem. "ČSOB se řídí platnou legislativou, která v současnosti umožňuje vybírat zmiňovaný poplatek zahrnující náklady se službou spojené. Nevidíme proto důvod k jeho zpětnému vrácení, "řekla mluvčí banky Zuzana Eliášová. Stejně banky argumentují i v Česku.

Vláda už poplatek zrušila

Vláda Roberta Fica na rozhodnutí německého soudu zatím reagovala tím, že navrhla zákaz poplatku za vedení úvěrového účtu, aniž by za to banky klientovi nabídly něco navíc.

"Poplatek může přijít v úvahu pouze v případě, kdy klient dostane přidanou hodnotu, službu, se kterou musí i on sám souhlasit. Například výpis z úvěrového účtu v nějakém pravidelném intervalu. Samozřejmě poskytnutí úvěru nemůže být vázáno na existenci úvěrového účtu a jeho zpoplatnění," vysvětlil ministr financí Peter Kazimír.

Zákon se týká nejen bankovních klientů, ale i těch, kteří získali půjčku od nebankovních společností. Nezabývá se zpětným vrácením poplatků. Slovenský parlament zatím novelu posunul do druhého čtení.

.

Pokračování článku nazlenete ZDE



No prosím: Slováci se inspirovali Českem, chtějí vrátit poplatky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12622175376

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více