Northern Rock bude znárodněn na léta (HN)


19. 02. 2008  19:49     Adam Černý     komentáře (0)

Vládnoucí britští labouristé ohlásili, že nechají parlamentem schválit zákony, které umožní znárodnění banky Northern Rock.





Vládnoucí britští labouristé ohlásili, že nechají parlamentem schválit zákony, které umožní znárodnění banky Northern Rock, jež loni málem zbankrotovala v důsledku americké hypoteční krize. Pobočky banky sice nadále fungují jako dříve, ale vláda počínaje včerejškem zastavila obchodování s akciemi Northern Rocku.
Výkonným ředitelem banky se od pondělí stal Ron Sandler, který byl poradcem vlády v otázce penzijních zákonů a má zkušenosti se záchranou otřesených finančních institucí, když na konci minulého desetiletí pomohl odvrátit bankrot pojišťovny Lloyd's. Za své služby vládě bude pobírat 90 000 liber měsíčně.

Nouzové zákony

 

Premiér Gordon Brown ujistil veřejnost, že znárodnění představuje přechodné řešení. "Po nějaké době chceme vrátit Northern Rock do soukromých rukou," řekl včera na tiskové konferenci v Londýně. Délka této doby podle něj záleží na tom, jak rychle se vzpamatují trhy.
Nový šéf banky Sandler odhaduje období, po něž zůstane Northern Rock ve veřejné správě, na "několik let". Podrobnosti o způsobu, jak chce banku ozdravit, neuvedl, protože se teprve seznamuje s potřebnou dokumentací.
Zákony, které britská vláda pošle do parlamentu, jí mají dát pravomoc převzít do veřejné správy každou ohroženou banku. Takové pravomoci by platily vždy pouze jeden rok a mohly by být použity pro udržení stability finančního systému nebo k ochraně zájmu daňových poplatníků.
Ministr financí Alistair Darling neobjasnil, co bude znárodnění banky znamenat pro její akcionáře. Patří k nim například jiné finanční ústavy a fondy a rovněž zaměstnanci Northern Rocku. Jejich majetkový podíl dosahuje podle agentury Bloomberg přinejmenším 11 procent. Menší akcionáři banky se obávají, že v důsledku znárodnění se jejich investice znehodnotí. Sdružení britských akcionářů vydalo prohlášení, že hodlá podniknout všechny dosažitelné právní kroky, aby znárodnění Northern Rocku překazilo a aby se investoři dočkali přiměřené kompenzace.
Mnozí ze zaměstnanců Northern Rocku žijí v Newcastlu a okolí, v regionu, kde tradičně ve volbách vítězili labouristé. Rozhodnutí vlády znárodnit Northern Rock proto může mít důsledky na politickou scénu.

Vláda pod tlakem

Již nyní je premiér a jeho ministr financí kritizován za postup při záchraně otřesené banky. "Určitě ještě poroste počet hlasů tvrdících, že nynější krok se dal podniknout již před několika měsíci," řekl Richard Hunter, analytik ze společnosti Hargreaves Lansdown Stockbrothers. Profesor politologie John Curtice ze Strathclyde University v Glasgowu je přesvědčen, že ve veřejnosti sílí názor, že ministr Darling se několikrát dopustil špatného odhadu a že to labouristům poškodí reputaci.
Pro vládu, v jejímž čele stojí bývalý ministr financí Gordon Brown, se potíže spojené s Northern Rockem navršily v nejméně příhodnou dobu. Vláda nedávno musela připustit, že z počítačů ministerstva financí se ztratila osobní data takřka poloviny britského obyvatelstva. Převzetí Northern Rocku do veřejné správy také znamená, že jeho účetnictví se stává položkou státního rozpočtu. Britský státní dluh proto poprvé po jedenácti letech překročil úroveň 40 procent HDP.



Northern Rock bude znárodněn na léta (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16437125632

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více