Nouzový stav skončil. Po 188 dnech. Máme se radovat?


12. 04. 2021  08:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Nouzový stav dnes přesně po 188 dnech skončil. Stejně tak začíná počátek konce tzv. tvrdého lockdownu, který trval téměř šest týdnů. Oopravdu se můžeme radovat, nebo začínajícím uvolněním nastartujeme další nárůst počtu nakažených?

Nouzový stav skončil. Po 188 dnech. Máme se radovat?




Nejdelší nouzový stav v historii České republiky v pondělí 12.4.2021 skončil. Trval přesně 188 dní a byl opakovaně prodlužován. Po šesti týdnech lockdownu tento kritizovaný nouzový stav končí. Opatření vlády a ministerstva zdravotnictví se nově budou řídit zákonem pandemickým, případně dalšími zákony, které ale nedávají takové možnosti omezit osobní svobodu a práva jako zmiňovaný nouzový stav.

Zda se máme radovat, nebo naopak naříkat z ukončení nouzového stavu a otevření škol, se dozvíme v nejbližších týdnech. Pokud začnou počty nakažených a hospitalizovaných opět výrazně růst, tak si ani částečného uvolnění moc dlouho neužijeme. Nebo vláda rezignuje už na jakékoliv další tvrdé opatření a bude se již spoléhat na to, že proočkování situaci vyřeší. Bohužel očkování neprobíhá tak rychle jak bychom si přáli a jak bychom hlavně potřebovali.

Pondělní částečné rozvolnění by mělo sloužit jako sonda a pokus, který bychom měli minimálně dalších 14 dní vyhodnocovat. Pokud nedojde ke změně trendu, a počty nakažených a hospitalizovaných budou dále klesat, může se pokračovat v uvolňování. Pokud ale křivka nakažených a hlavně hospitalizovaných začne růst, nebudedeme alespoň minimálně dále uvolňovat. V každém případě už bude do budoucna problematické a pro veřejnost neakcetovatelné jakékoliv další utahování šroubů, nebo další lockdown. 

Co se dnes mění?

- Děti prvního stupně základních škol se vrací v rotačním systému zpět do školy. Testovat se bude dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

- Otevírají se školky

- Ruší se zákaz nočního vycházení, který platil od 21 hodiny do 5 hodiny ranní.

- Ruší se zákaz cestování mezi okresy.

- Otevírají se další obchody se sortimentem obuv, dětské oblečení, papírnictví apod.



Nouzový stav skončil. Po 188 dnech. Máme se radovat?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12587259200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více