Nová regulace zvyšuje zájem o hypotéky přesto, že sazby a náklady na splátky rostou


02. 10. 2018  01:12     Tisková zpráva     komentáře (0)

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů znovu vzrostly. I letošní srpen potvrzuje dlouholetý trend, kdy zájem o hypotéky v srpnu v rámci meziměsíčního srovnání roste. Letos bylo v osmém měsíci sjednáno skoro stejně hypotečních úvěrů jako loni v srpnu, objemy ale vzrostly.

Nová regulace zvyšuje zájem o hypotéky přesto, že sazby a náklady na splátky rostou




Průměrná úroková sazba nově sjednaných hypoték se v srpnu vyšplhala na 2,53 procenta, hypotéky tedy mírně zdražují. I přes rostoucí sazby byl zájem o hypotéky v srpnu vyšší než v prvním prázdninovém měsíci. Do bank si přišlo pro hypotéku 8 475 klientů, což je o 1 459 více, než v červenci.

“Stejně jako v červenci držely i během srpna všechny významné banky své sazby téměř na předchozích úrovních. V zásadě nechtěly při zvýšeném zájmu o úvěry před platností doporučení ČNB zpřísňujících testování bonity přenechat klienty konkurenci,” hodnotí vývoj úrokových sazeb Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Stejně tak v srpnu vzrostly i sjednané objemy hypotečních úvěrů. Lidé si během druhého prázdninového měsíce přišli do bank pro hypotéky v objemu 18,788 mil. Kč. V meziměsíčním srovnání jde o nárůst v hodnotě 3,4 miliardy Kč. Hypotéky tak kopírují trend z posledních tří let.

Ačkoli před rokem byla průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů 2,01 procenta, hypoték bylo  sjednáno skoro stejně. Zájem o hypotéky sice meziročně klesl, ale ne o mnoho. Loni během srpna bylo sjednáno jen o 34 hypoték více. Objemy jsou naopak letos vyšší, a to o 752 milionů korun.


 



Nová regulace zvyšuje zájem o hypotéky přesto, že sazby a náklady na splátky rostou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16143544320

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více