Nová směřnice EU:
Povinné porovnání poplatků a přístupnější služby


05. 08. 2014  00:25     Miroslav Zeman (bankvnipoplatky.com)     komentáře (0)

Evropská komise, tedy vláda EU se rozhodla prosazovat práva spotřebitelů v sektoru bankovních služeb a produtků. Povinné mají být internetové srovnávací stránky poplatků v každé z členských zemích, snadná změna účtu i základní bankovní služby pro každého. Server www.bankovnipoplatky.com jako první v ČR již službu poplatkové kalkulačky svým čtenářům poskytuje několik let.

Nová směřnice EU: Povinné porovnání poplatků a přístupnější služby




Ačkoliv bývají kroky a nařízení Evropské komise často kritizovány, lze postup EU v segmentu bankovních služeb a posilování práv klientů bank spíše pochválit. Navrhované změny mají za cíl uvést do celé EU jednotný a pro spotřebitele příznivý standard, na který bude mít nárok každý občan EU.

Nejnovější aktivita Evropské komise směřuje k povinnosti členských zemí zajistit existenci srovnávače či kalkulačky poplatků bank, které na tomto trhu působí. Server www.banovnipoplatky.com tuto službu nabízí již několik let a to pro všechny své čtenáře a bezplatně. Každý tak má možnost porovnat bankovní poplatky a reálnou cenu produktů a služeb našich bank z hlediska poplatků.

Kalkulačku poplatků naleznete ZDE!

Aktivita EK se vztahuje k věcem, které usnadňují klientům bank orientaci v banovní problematice i bankovních službách. Tyto povinnosti by sice měly být poměrně samozřejmé, nicméně ne v každé zemi či regionu toto platí. Nové povinnosti bank či členských států přitom nijak neomezují  tržní prostředí ani nadbytečně administrativně nezatěžují příslušné banky.

Přístup ke srovnávacím internetovým stránkám

Členské státy by proto měly zajistit, aby na jejich území byla spotřebitelům k dispozici alespoň jedna srovnávací internetová stránka. Členské státy zřídí systém dobrovolné akreditace pro internetové stránky provozované soukromými subjekty a porovnávající poplatky účtované poskytovateli platebních služeb za služby nabízené k platebním účtům. Za účelem získání akreditace musí srovnávací internetové stránky provozované soukromými subjekty:

a)            být provozně nezávislé na jakémkoli poskytovateli platebních služeb;

b)           používat jednoduchý jazyk;

c)            poskytovat aktuální informace;

d)           poskytovat dostatečně široký přehled o trhu s platebními účty;

e)           provozovat účinný postup šetření a vyřizování stížností.

Změna účtu

Cílem Evropské komise je také usnadnit klientům přechod z jedné banky do druhé a s tím spojený proces změny bankovního účtu. Tento proces by měl být pro každého co nejjednodušší a to tak, aby nebyla jakkoliv narušena či ztížena možnost klienta změnit svůj účet. EK tak reaguje na případy z minulosti, kdy ztížení přechodu klientů mezi bankami sloužilo některým bankám k narušení konkurenčního prostředí.

Proces změny účtu by měl být pro spotřebitele co nejjednodušší. Přijímající poskytovatel platebních služeb si od spotřebitele vyžádá písemné zmocnění k provedení služby změny účtu. Do jednoho pracovního dne od přijetí zmocnění požádá přijímající poskytovatel platebních služeb převádějícího poskytovatele. Po obdržení informací do sedmi kalendářních dnů zřídí trvalé příkazy, poskytne plátcům provádějícím opakující se úhrady na platební účet spotřebitele údaje o účtu spotřebitele vedeném u přijímajícího poskytovatele platebních služeb. Spotřebitelé nenesou žádné finanční ztráty vzniklé v důsledku chyb nebo zpoždění při aktualizaci údajů týkajících se jejich platebního účtu plátcem nebo příjemcem.

Právo na bankovní účet se základními prvky

Právo na bankovní účet se základními službami je zajímavou novinkou. EK tak chce být příkladem modernizace ekonomiky i společnosti. Dispozice s bankovním účtem mezi moderní prvky určitě patří. Druhou věcí je, že bankovní účet by neměl být nikomu vnucován proti jeho vůli, stejně jako vnucování bezhotovostních operací.

Jinak členské státy by měly zajistit, aby alespoň jeden poskytovatel platebních služeb nabízel spotřebitelům platební účet se základními prvky. Státy by měly vzít v úvahu faktory, jako je umístění určených poskytovatelů platebních služeb na jejich území. Služby:

a)            umožňující veškeré operace, které jsou vyžadovány pro otevření, vedení a zrušení platebního účtu;

b)           umožňující vložení hotovosti na platební účet;

c)            umožňující v Unii výběry hotovosti z platebního účtu;

d)           provádění těchto platebních transakcí v Unii:

1)            inkasa;

2)            platebních transakcí uskutečňovaných platební kartou, včetně online plateb;

3)            úhrad. 

Informace o poplatcích

Dle návrhů EK by měl každý bankovní klient v EU mít právo na kompletní a přehledné informace o bankovních poplatcích, které bankám zaplatil.

Alespoň jednou ročně by měl každý klient mít právo na výpis všech poplatků účtovaných za jeho platební účet. Musí obsahovat i jednotkový poplatek účtovaný za každou službu, počet použití dané služby během příslušného období a datum, kdy byla služba použita.

Členské státy zajistí, aby příslušné orgány uvedené v článku 20 vypracovaly prozatímní seznam nejméně 20 platebních služeb představujících alespoň 80 % nejreprezentativnějších zpoplatněných platebních služeb na vnitrostátní úrovni. Pro tyto účely zohlední služby: …. které poskytovatelům platebních služeb jednotlivě vytvářejí nejvyšší zisk.



Nová směřnice EU: Povinné porovnání poplatků a přístupnější služby

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15546332192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více