Nová Zelená úsporám. Poučili jsme se z minulých chyb?


29. 10. 2015  00:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ministr životního prostředí ohlásil spuštění nového velkého projektu Nová Zelená úsporám. Má se jednat o zcela nový dotační projekt, který nemá opakovat chyby toho minulého, který byl spuštěn už v roce 2009. Povede se to?

Nová Zelená úsporám. Poučili jsme se z minulých chyb?




Zelená úsporám jako projekt dotací do ekologických projektů, jako jsou zateplování budov, výměny oken, pořízení ekologických kotlů a další, má s financemi a bankovnictvím společného velmi mnoho. Na projekt je vyčleněno rekordních 27 miliard korun, které budou v následujících šesti letech přitékat do fondu životního prostředí.

Už sami banky cítí příležitost a své úvěrové produkty přímo přizpůsobují podmínkám a potřebám dotačního projektu. Velká část žadatelů o dotaci ze Zelené úsporám totiž financuje své projekty prostřednictvím nejrůznějších úvěrů a je tedy třeba skloubit úvěr a dotaci, případně doplnění vlastních finančních prostředků.

Častými příjemci dotací z prvního projektu totiž nebyli jen občané, ale také družstva a společenství vlastníků, pro něž byla dotace často zásadním argumentem pro spuštění revitalizace panelových domů a jejich zateplení. Problémů měl však první projekt Zelené úsporám více než dost. Předně byl pro žadatele velmi zmatečný. V průběhu běhu projektu se mnohokrát měnila pravidla a to i zbytečně často ta formální. Co platilo na začátku rekonstrukce či revitalizace, už nemuselo platit později a to byl velký problém. Dalším velkým problém byl i nedostatek prostředků a jejich nevyvážený přísun. Program se tak potýkal s častým zastavováním přijímání nových žádostí, aby je po nějaké době zase spouštěl. To vše přispívalo k velké nejistotě žadatelů.

Nová Zelená úsporám se má dle slov ministra minulých problémů vyvarovat a neopakovat je. Zda se to projektu a novému vedení ministerstva životního prostředí podaří, teprve uvidíme. Z projektu už se tak nemá financovat převážně zateplování, ale také solární panely na střechách rodinných domků. Dotace má činit až sto tisíc korun.

Peníze mají do fondu také přitékat průběžně a bude také možné přihlašovat své ekologické projekty v průběhu celé doby běhu programu, tedy až do roku 2021. Neměly by se tak tvořit jednorázové návaly žadatelů s tím, že kdo přijde pozdě, už nic nedostane, jako tomu bylo dříve.

Velkou výhodou nové Zelené úsporám má být i mnohem jednodušší a logičtější vyřizování dotací a ustálená pravidla. To by byl totiž jedno z nejlepších posunů, který ocení skutečně všichni žadatelé o tuto dotaci.

Program Zelená úsporám je i přes všechny uvedené chyby či nedostatky jedním z nejlepších dotačních projektů, který kdy byl v naší zemi spuštěn. Nabídka velkorysé dotace byla spouštěčem a často hlavním přesvědčovacím argumentem proto, aby se masově začal měnit charakter a vzhled našich dříve nehezkých sídlišť a sídel. S tím je spojena i výrazná úspora na energiích, kterou mohou ocenit především vlastníci bytů, družstevníci nebo nájemci. Panelový byt už tak nemusí být vnímán jako podřadné bydlení, kde v zimě přes okna profukuje meluzína, ale jako plnohodnotné a pohodlné bydlení obyvatel měst. To vše navíc v příjemném prostředí a barevných fasád paneláků.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Nová Zelená úsporám. Poučili jsme se z minulých chyb?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16401347552

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více