Nové a středně velké banky jsou motorem inovací a změn


29. 09. 2014  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Nejen první klientský rating Vstřícná banka, ale i reálný pohled klienta přináší důkazy o svěžím větru, který do tuzemského bankovního trhu přinesly nové, malé či středně velké banky.

Nové a středně velké banky jsou motorem inovací a změn




Nejde jen o poplatky, ale i inovace

Nejde přitom jen o samotnou výši poplatků a jejich rozsah, které propagují nové banky, které na tuzemský trh vstoupily poměrně nedávno. Jde také o dravost a inovativnost nových bank, které se svou agresivní reklamní a proklientskou politikou snaží výrazně konkurovat velkým a zavedeným bankám.

Často pak jednotlivé kroky a opatření největších bank přímo reagují na aktivitu bank menších. Bankovní trh se tak stává velmi aktivním a živým.

Propagátorem a průkopníkem refinancování byla GE Money Bank

Největším propagátorem a průkopníkem refinancování půjček byla v minulosti středně velká banka GE Money Bank. Tato banka v podstatě naučila Čechy využívat refinancování pro řešení často nevýhodných podmínek úvěrů z minulosti.

Teprve následně se začaly přidávat další banky, které tuto službu začaly následně nabízet. Refinancování přitom přineslo bankám jako celku další velký prostor pro rozšíření počtu klientů i rozsah objemu služeb. Na trhu bankovních půjček začal fungovat pohyb klientů mezi bankami a neustálé zlepšování parametrů půjček.

mBank přinesla bankovní služby bez poplatku

Dalším velkým průkopníkem v oblasti bankovních služeb se stala mBank. Tato banka vtrhla na tuzemský trh s žádnými či minimálními poplatky. Během prvních měsíců své činnosti na území ČR banka získala desetitisíce klientů a ukázala, že i bez bankovních poplatků může banka normálně fungovat.

Moderní pojetí bankovních služeb se stalo do určité míry i módou a mít bezplatný bankovní účet v mBank bylo prost cool.

mBank nahradily nejnovější banky na trhu

mBank však postupem času ztrácela energii. Reklama se vytratila a banka začala spoléhat pouze na svou bývalou pověst. Novinky či inovace byly minimální. I díky tomu se otevřel prostor pro množství nových nízkonákladových bank, které bankovní trh zaplavily v minulých tří letech.

V současnosti představují lehkost, jednoduchost a vstřícnost bankovních služeb za minimální cenu Air Bank, Zuno či Equa Bank. Tyto banky jako by převzaly pomyslnou štafetu energie a inovace v části bankovního sektoru.

Fio banka - mix výhod nízkonákladové banky s výhodami bank velkých

Fio banka se od svého nástupu stala v podstatě univerzální bankou, kterou klienti vnímají jako středně velkou banku, který kombinuje výhody velkých bank - počet poboček, bankomaty, rozsah produktů, s výhodami nízkonákladových bank - nízké poplatky, přehlednost sazebníků apod. Fio banka tak využila prostoru na trhu a stala se skutečně důvěryhodnou a poměrně inovativní bankou, která v mnoha segmentech bankovních služeb přímo určuje směr dalšího vývoje.

Není tedy překvapením, že i klientským rating Vstřícná banka vyhodnotil v roce 2013 Fio banku jako Nejvstřícnější banku tohoto roku. Fio banka tak obhájila svou vítěznou pozici z roku 2011 a 2012.

HODNOTIT BANKY V PROJEKTU VSTŘÍCNÁ BANKA MŮŽETE ZDE!



Nové a středně velké banky jsou motorem inovací a změn

Diskutovat (0)