Nové banky se na českém trhu zabydlely


27. 01. 2012  02:24     bc     komentáře (0)

Další články

Minulý rok byl pro tuzemský bankovní trh v jistém smyslu zlomový. Nikým nezvány, vpadly na něj totiž tři nové bankovní subjekty, které značně rozvířily do té doby spíše stojaté vody tuzemského bankovního sektoru – EQUA bank, ZUNO a Air Bank. A vypadá to, že na jejich strategii klienti slyší…





EQUA bank vyrostla na základech Banco Popolare,ovšem jedná se v podstatě o zcela nový subjekt.  ZUNO bank, člen skupiny Raiffeisen Bank International, se na českém trhu úspěšně pohybuje v podobných konturách jako její slovenská sestra, která je o trochu starší a zkušenější. Dle časové osy posledním vstupujícím na trh je důmyslný, moderní projekt skupiny PPF s názvem Air Bank. Zajímavé je, že s každou z těchto bank je možné spojit několik inovací, které nenechaly konkurenci bez povšimnutí a oceňují je i klienti.
.
HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK!
.
Co se spoření týče, nejvíce se mluvilo o ZUNO bance a jejím konceptu založeném na denním úročení, který střadatelům umožňuje vyhnout se srážkové dani z úroků. Připomeňme, jak to funguje: Podle zákona musí banky strhnout 15procentní daň z úroků vždy při jejich připsání. Jestliže má ale někdo na spořicím účtu méně než 127 500 korun, činí denní úrok maximálně 6,99 korun. Podle daňových předpisů se přitom základ daně zaokrouhluje směrem dolů, tedy na šest korun. Stejně tak se může zaokrouhlit samotná daň, kterou mají banky z tohoto základu strhnout (15 %). A protože v uvedeném případě činí maximálně 90 haléřů, po zaokrouhlení dolů je nulová. „Úplně každý klient bez výjimky si tak může sáhnout na vyšší výnosy a ušetřit na dani. Každý se může rozhodnout, zda udělá dobrou investici, půjde do ZUNO a dostane o dva a půl tisíce ročně víc než jinde, nebo ne,“ řekl nám k tématu ředitel Miroslav Střihavka. Limit 127 500 korun si přitom lidé mohou zvýšit až na desetinásobek - tolik účtů si totiž lze u Zuno založit.

.
 I Air Bank rozpoutala (a díky právě probíhající intenzivní televizní kampani rozpoutává) diskuse, zavedla totiž hned několik novinek. Do hledáčku klientů (a bankéřů s konkurenčních bank) se dostala především, a to zejména, díky možnosti odmítnout poplatek v případě, že s ním nesouhlasí. „Proces nepodléhá žádnému schvalování, odpuštění probíhá naprosto automaticky a je definitivní. My klienta jen poprosíme o zpětnou vazbu, abychom mohli problém co nejdříve odstranit a uspokojit tak každého klienta. Sám jsem si to zkoušel v pilotním provozu, celá akce trvá zhruba 9 vteřin,“ řekl ředitel marketingu Air Bank Jakub Petřina. Stejnou revoluci přináší (v zahraničí mnohdy běžná) možnost navolit si při výběru z bankomatů nominální hodnotu požadovaných bankovek nebo garance TOP3 úroků.  Pro klientsky přívětivá je pracovní doba, která se nepřekrývá se standardní pracovní dobou většiny pracujících (pobočky jsou ve všední dny otevřeny do 19:00 a fungují i o víkendech).
.
ŘEKNĚTE BANKÁM, CO SI MYSLÍTE O SAZEBNÍCÍCH!
.
Několik novinek nabídla i EQUA bank. Kromě výběrů z bankomatu za 9 Kč po celém světě je to  internetbanking. Právě s internetovým bankovnictvím EQUA skutečně sbírá vavříny, umožňuje řadu vychytávek. „Internetové bankovnictví Equa bank například umožňuje klientovi zablokovat kartu pro platby na internetu, potom podle aktuální potřeby placení povolit a následně kartu opět zablokovat. Je to otázka několika kliknutí v internetovém bankovnictví. Stejně tak to funguje s limity pro výběr hotovosti z bankomatů. Klient je může v rozmezí komplexních podmínek na svém účtu sám zvyšovat a snižovat tak, jak právě potřebuje,“ vysvětlil Ondřej Moravec, provozní ředitel Equa bank.
.
A protože zákon akce a reakce funguje na konkurenčních trzích skvěle, i na bankovním trhu lze vidět posun. „I díky těmto bankám a pozitivnímu vývoji v celém sektoru je možné konstatovat, že bankovní prostředí v České republice se z pohledu klientů posouvá pozitivně kupředu,“ říká analytik Aleš Rod. „Nyní již se člověk může jen těžko vymlouvat, že k drahému a nevýhodnému produktu neexistuje alternativa, a to vůbec nemluvím jen o malých nebo nízkonákladových bankách. A podle našich očekávání se to již v příštím roce projeví ve stagnaci velkových vybraných bankovních poplatků,“ dodal Rod.



Nové banky se na českém trhu zabydlely

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16386330976

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více