Nové banky získávají klienty od velkých, mají jich přes 100.000


13. 07. 2012  14:22     ČTK     komentáře (0)

Nové menší banky, které začaly na tuzemském trhu fungovat v průběhu loňského roku, získaly zatím přes 100.000 klientů a vklady za desítky miliard korun. Klienti k nim většinou přicházejí z velkých tuzemských bank. Vyplývá to z ankety ČTK mezi Zuno Bank, Air Bank a Equa Bank. Banky lákají klienty především na vedení účtu zdarma, lepší služby, transparentnost nebo výhodné úročení spořících účtů.





Internetová Zuno Bank, která zahájila činnost před rokem v červenci, získala v Česku dosud více než 45.000 klientů. Ti si u ní uložili dosud zhruba 14 miliard korun. "Přišli zejména z tradičních kamenných bank jakými jsou Česká spořitelna nebo ČSOB," uvedl mluvčí banky Lukáš Tomis. Dohromady se Slovenskem, kde banka zahájila činnost v prosinci 2010, má přes 100.000 klientů.

Tuzemská Air Bank ze skupiny PPF, která zahájila provoz loni v listopadu, dosud získala zhruba 47.000 klientů. Objem vkladů u banky činí aktuálně přes 19 miliard korun. "Nejvíce klientů nám přišlo z České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a Raiffeisenbank," řekl ČTK zatimní mluvčí banky a marketingový ředitel Jakub Petřina.

Air Bank chce během prvního roku získat 70.000 klientů. V pátém roce činnosti chce mít čtyř až pětiprocentní podíl na trhu, což je zhruba 250.000 aktivních klientů.

.

Equa Bank, která vznikla loni v červnu z Banco Popolare, má přes 13.000 klientů. Meziročně jejich počet navýšila o více než 10.000. "Celkem 80 procent klientů, kteří si k nám převádějí účty, přichází do Equa bank z některé z pěti největších bank na trhu," uvedla mluvčí banky Kateřina Pospíšilová.

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka považuje nástup nových bank za úspěšný. Pomohly jim podle něj k tomu i podmínky na trhu, kdy v prostředí velmi nízkých úrokových sazeb byla cesta vyššího úročení vkladů marketingově účinná. "Nové banky mají dobrý základ, nicméně nemají rozhodně vyhráno. Mají za sebou tu relativně jednodušší část proniknutí na trh. Nyní je čeká složitější úkol a sice najít cestu k dlouhodobě udržitelné a dostatečné ziskovosti," uvedl.

Banky se budou muset podle Hatlapatky nadále snažit odlišovat se od tradičních velkých bank, být o krok napřed v poskytovaných službách a stále přísněji kontrolovat náklady. Také příliv nových klientů bude podle něj postupně těžší než byl na začátku. "Přesto si myslím, že většina nových bank se na trhu udrží dlouhodobě a budou svůj vliv v tuzemském bankovním sektoru ještě posilovat," dodal.

,

Nové menší banky se nyní začínají soustřeďovat na úvěry. Například Equa Bank po hypotékách chystá i nabídku spotřebitelských úvěrů. Air Bank slibuje inovativní spotřebitelské půjčky, koncept tzv. rodinných účtů nebo i mobilní aplikace. Ty chystá spustit Zuno Bank.

I když nové banky získávají klienty především na úkor velkých bank, odborníci upozorňují, že vzhledem k jejich velikosti bude úbytek jejich klientů zanedbatelný. Dohromady mají tři největší tuzemské banky miliony klientů. Největší tuzemskou bankou podle počtu klientů je Česká spořitelna. Celá její skupina měla ke konci března 5,2 milionu klientů, celkový počet sporožirových účtů u banky klesl na 2,77 milionu.

Aktuální počet klientů a získaný objem vkladů

Banka Počet klientů Objem vkladů Zahájení činnosti
Air Bank 47.500 19 mld. Kč 22.11. 2011
Zuno Bank 45.000 14 mld. Kč 19.7. 2011
Equa Bank 13.000 5,6 mld. Kč 20.6. 2011*
* převod akcií na majitele banky, britský fond AnaCap, od předchůdkyně Banco Popolare. Zdroj: Banky .

KOMENTÁŘ BANKOVNIPOPLATKY.COM:

"Ačkoliv mají někteří tendenci vpád nových bank na český trh, jehož jsme byli svědky v loňském roce, marginalizovat, skutečnost je taková, že jde od privatizace bank v 90. letech k největšímu impulzu, který český bankovní sektor obdržel. Nové banky nejen že nezrachovaly ani nebojují o přežití, ale plní či přeplňují stanovené obchodní plány, klienti i aktiva jim neustále přibývají. Ano, vpád nových bank na český trh byl úspěšný a všichni klienti na tomto pozitivním impulzu vydělávají."


Nové banky získávají klienty od velkých, mají jich přes 100.000

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15645292944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více