Novinky na kartách českých bank – co nás zaujalo?


21. 09. 2012  04:30     BP.com     komentáře (0)

Na trhu platebních karet se v poslední době objevilo tolik novinek, že to nestačí stíhat téměř ani samotní bankéři, natož veřejnost. Proto přinášíme základní přehled novinek českých bank, které byly v nedávné době implementovány a které vám možná pomohou zefektivnit nebo zpříjemnit platební styk.





PayPal

Toto není novinka, ale díky rychlému vývoji v bankách spíše historie. K přímým platbám na kartou v terminálu nebo přes internet existuje alternativa v podobě platebního systému PayPal, který zprostředkuje platby mezi klientem a obchodníkem na zabezpečené virtuální úrovni. Klient si založí účet, kde jednou uvede údaje o svojí platební kartě, či si tento účet nabije ze svého běžného účtu. Údaje z karty jsou následně zašifrované a uložené pro další použití při platbách. Systému PayPal existují různé alternativy, fungující na podobné bázi. Pro klienty k dispozici v podstatě bez omezení.

PayPass

Platby bez nutnosti zadávat PIN, platební operace probíhá pouze přiložením karty na platební terminál. Tuto možnost nabízí řada českých bank prostřednictvím obou hlavních karetních distributorů (VISA i MasterCard).

.

ČTĚTE TAKÉ – LIMITY NA PLATBY KARTOU

Mobilní platby NFC

Platby, které využívají technologii NFC (Near Field Communication) umožňující přenos dat na vzdálenost cca do 10 centimetrů. Můžeme rozlišovat tři druhy:

  • NFC s čipem: Čip je přímo v telefonu, platby probíhají automaticky (např. Google Wallet)
  • NFC s PayPass nálepkou: Na mobil se nalepí nálepka, která obsahuje NFC čip.
  • Mobilní platby: Platby chytrými telefony s připojením na internet prostřednictvím speciálních aplikací.

Momentálně se mluví hlavně o zavádění třetí zmíněné možnosti.

Mobito

A to je právě ono – nástroj, který významně rozšiřuje funkci mobilního telefonu. Předností Mobita je nejen možnost jednoduchého placení za nákupy, ale také zcela nová funkce bezhotovostních převodů financí mezi mobily a jejich majiteli. Jde o mobilní platby chytrými telefony, kterou nabízí např. MasterCard Mobile. Mobito provozuje česká společnost MOPET CZ.

Virtuální čísla účtů (VAN)

Číslo virtuálního účtu se chová jako virtuální platební karta, využívá se hlavně v oblastech cestovního ruchu. Když pracovník cestovní kanceláře provede rezervaci, může pomocí platební platformy společnosti vygenerovat 16místné číslo virtuálního účtu pro určitou hodnotu, tak se umožní platba dodavateli za transakci. Na straně dodavatele se VAN při zpracování chová jako běžná platební karta, takže to na jeho systémy nemá žádný vliv. (viz partnerství MasterCard a eNett).

Bezkontaktní kreditní karta

Bezkontaktní kreditní kartu představila v ČR ZUNO Bank. Její karta má v sobě technologii PayPass umožňující rychlé platby. Tuto možnost nabízí i bezkontaktní kreditní karta Citi BILLA. Kreditní karty Citi navíc umí i inkaso SIPO či plateb O2 z kreditek.

Průhledná karta

Era představila novou řadu platebních karet vyrobených z transparentních matných plastů. Designový koncept pro všechny typy karet ctí tento moderní a nezvyklý materiál a akcentuje jednoduchost, která je krédem značky Era. Nové karty Debit MasterCard jsou nástupcem Maxkaret.

A perlička na závěr – karta posetá krystaly

J&T BANKA uvedla na český a slovenský trh zcela unikátní embosovanou platební kartu MasterCard Black Crystal posetou pravými krystaly SWAROVSKI® ELEMENTS. Nová karta určená privátním klientům banky v sobě snoubí luxus s mnoha nadstandardními službami J&T Concierge či VIP Service Clubu CONTINENTAL na Letišti Praha, díky kterému můžete přijet limuzínou až k letadlu. Black Crystal je mezinárodní čipová platební karta s platností 3 roky, plně akceptovaná v bankomatech a u obchodníků označených logem MasterCard.



Novinky na kartách českých bank – co nás zaujalo?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15486223040

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více